Care sunt alimentele ce conțin acid folic și importanța lor pentru sănătate

0
282
Care sunt alimentele ce conțin acid folic și importanța lor pentru sănătate

În urma numeroaselor cercetări științifice, acidul folic a primit mai multe denumiri, printre care acid pteroilglutamic, folat și folacin. Acidul folic a fost sintetizat în ficat de cercetătorii Stokstad, Pfiffner și colaboratorii lor. Această substanță este galbenă, cristalină, solubilă în apă.

În organism funcționează la fel ca o coenzimă ce participă la transferul unităților de carbon C1 între purine, serină, metionină, histidină și timină. În alimente acidul folic se găsește în principal sub formă legată. Excreția lui se face prin urină. Nevoia de acid folic este mare la om dar și la animale. Potrivit cercetătorilor, la animale acidul folic este foarte important pentru creșterea normală și menținerea sarcinii.

Cele mai bune surse de acid folic sunt ficatul și vegetalele cu frunze verzi. Alte surse alimentare sunt mazărea, fasolea uscată, rinichiul, sparanghelul, alunele, drojdia de bere, rădăcinoasele, varza, arahidele, produsele din grâu integral, porumbul dulce, etc.

Carența de acid folic poate duce la anemie, insomnie, iritabilitate, slăbirea memoriei, excreția în urină de cantități mari de acid formiminoglutamic, dureri la nivelul limbii și înroșirea acesteia, apatie, oboseală, paranoie, slăbiciune generală, respirație grea, tulburări digestive, încărunțire, tulburări de creștere.

banana

Acidul folic este numit și ,,hrana creierului” și ajută la formarea globulelor roșii. Produce energie în organism, consolidează sistemul imunitar, ajută la buna funcționare a globulelor albe din sânge. Previne și tratează anemia, depresia, anxietatea, displazia cervicală și uterină. Femeile însărcinate trebuie să ia acid folic în doze moderate stabilite de medic deoarece acesta ajută la reglarea formării celulelor nervoase din celulele embrionului și fătului.

Citește și:  Cum scapi ușor de excesul de greutate? Ce nutrienți sunt recomandați?

Acidul folic este important pentru dezvoltarea normală a fătului, previne spina bifida și anencefalia. Doza zilnică de acid folic la bărbați este de 400 m, la femeile însărcinate de 600 mg, iar pentru cele care alăptează de 500 mg. Acidul folic este mai bine absorbit în combinație cu vitamina C și B12.

Cel mai indicat este ca acidul folic să fie luat din surse naturale alimentare și nu din suplimente de acid folic. Primele nu prezintă niciun risc pentru sănătate și în plus oferă și alte vitamine, minerale și substanțe nutritive necesare menținerii sănătății. În cazul suplimentelor de acid folic sintetic s-a ajuns la concluzia potrivit unor cercetări recente că ar crește riscul de astm, infecții respiratorii, cancer mamar, cancer de prostată și cancer colorectal.

O jumătate de cană de suc de portocale are 24 mcg acid folic. O banană medie are 24 mcg acid folic. Un grapefruit mediu are 27 mcg acid folic. O jumătate de cană de sfeclă fiartă are 68 mcg acid folic. O jumătate de cană de alune are 176 mcg acid folic. Alte surse importante de acid folic sunt: portocalele, sucul de roșii, căpșunele, lintea fiartă, sparanghelul fiert, fasolea fiartă, varza kale fiartă, broccoli, avocado, mazărea fiartă, păstârnacul fiert, conopida fiartă, curmale, germeni de grâu, rădăcinoasele, tărâțea, orzul, drojdia de bere, carnea de miel, laptele, somonul, carnea de porc, brânza, ciupercile, tonul, cerealele integrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.