Merele, aceste fructe accesibile si foarte valoroase, au proprietati vindecatoare foarte bune. Ele sunt cele mai indicate fructe pentru functionarea normala a organismului. De ce? In acest articol va prezentam care sunt proprietatile lor si cat de mult ajuta in mentinerea sanatatii.
Proprietatile merelor si importanta acestor fructe atat de sanatoase
Merele contin o gama foarte variata de vitamine: A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E, PP.
Sunt o sursa importanta de oligoelemente si minerale, de fier, fosfor, siliciu, calciu, potasiu, magneziu, iod si molibden.
Merele contin 80-86% apa, iar semintele de mere au 30% uleiuri esentiale.
Merele previn si ajuta in tratamentul racelilor si infectiilor datorita substantelor active pe care le contin. Daca se consuma coapte au efect benefic in tratamentul tusei. De asemenea, merele proaspete reduc riscul de a suferi de afectiuni ale inimii sau probleme respiratorii. Chiar si frunzele de mere sunt un bun remediu pentru anumite afectiuni in medicina traditionala. De exemplu infuzia din frunze de mere ajuta in tratamentul racelii si a raguselii. Infuzia se prepara astfel: se pune o lingurita de frunze la o cana de apa clocotita si se lasa sa infuzeze 10 minute, apoi se strecoara si se bea.
Sunt recomandate in combaterea obezitatii, exista chiar si o dieta speciala pe baza de mere.
Au proprietati absorbante extraordinare, sunt eficiente in ameliorarea starilor proaste provocate de mahmureala sau supraalimentare.
Merele au un continut redus de calorii, ajuta la normalizarea procesului digestiv.
Ajuta in afectiunile tractului gastro-intestinal. Prin continutul semnificativ de pectina indeplinesc rolul de curatire al organismului de toxine si alte substante daunatoare sanatatii. De asemenea anumite substante cat si vitaminele din mere sunt foarte bune in combaterea proceselor de oxidare nociva din organism. Acidul malic, acidul tartric si acidul citric opresc procesul de putrefactie si fermentatie al alimentelor din intestine. De asemenea taninurile din mere sunt foarte bune in prevenirea unei boli frecvent intalnite – litiaza renala. Sucul de mere previne formarea calculilor biliari.
Merele combat stresul, depresia, oboseala deoarece au potasiu, magneziu, siliciu si iod.
Medicii specialisti au demonstrat experimental ca merele ajuta la normalizarea nivelului de colesterol in ficat datorita faptului ca au pectina, fructoza, magneziu, acid ascorbic. Pentru aceasta trebuie sa se consume 2 mere pe zi.
Merele imbunatatesc circulatia sanguina, previn bolile cardiovasculare, diabetul, astmul si anumite forme de cancer.
Aceste fructe au proprietati vindecatoare, antimicrobiene si antibacteriene. Pulpa merelor este folosita in medicina populara in tratamentul ranilor, degeraturilor, arsurilor, escoriatiilor, eczemelor sau ulceratiilor pielii.
Semintele de mere sunt renumite pentru continutul lor de iod, de acea pot fi utilizate cu succes in tratamentul afectiunilor glandei tiroide. Se servesc cinci seminte de mere pe zi. Ele se pot consuma si uscate sub forma de pulbere. Se aleg din mare, se pun la uscat, se macina si se administreaza zilnic cate un varf de cutit.
Merele ajuta in tratamentul varicelor. Se fierb 5 mere proaspete (in prealabil taiate felii) in 1,5 litri de apa, se indulceste cu putin zahar pentru a se obtine un compot si se bea 2 cani pe zi.
Nutritionistii recomanda ca merele sa fie bine spalate si apoi servite cu tot cu pielita deoarece aceasta contine multe minerale si vitamine. De asemenea ceaiul din pielita de mere este foarte bun pentru organism.
Merele vindeca constipatia, anemia, atonia intestinala, oboseala, slabiciunea. Se recomanda sa se manance cate 2-3 mere in fiecare zi. In special merele verzi cresc aciditatea din stomac si deci ajuta in prevenirea si tratamentul constipatiei. Si merele coapte sunt recomandate in caz de constipatie deoarece au proprietati de calmare a arsurilor, inflamatiilor stomacale. La femeile insarcinate si copii merele sunt un bun remediu pentru anemie.
Compotul de mere ajuta in cazuri de guta, reumatism, colita, dischinezie biliara.
In cosmetica merele isi gasesc de asemenea utilizare deoarece efectele lor sunt excelente asupra problemelor oricarui tip de ten. Dermatologii recomanda merele in masaj, in tratamentul acneei, ridurilor timpurii si pentru imbunatatirea aspectului nesanatos al tenului. Din mere se prepara creme, lotiuni, sampoane, apa de toaleta, masti cosmetice. Fiecare femeie trebuie sa manance un mar pe zi, astfel isi va pastra tineretea si frumusetea.
Nu intamplator se spune ca un mar pe zi te ajuta sa fii sanatos, acest fruct are proprietati benefice pentru organism si este un remediu natural pentru aproape toate afectiunile si bolile ce pot aparea. Cum orice exces poate fi daunator corpului si merele trebuie consumate cu moderatie.