Care sunt beneficiile pentru sănătate ale legumelor de culoare violet?

0
4

Legumele de culoare violet sunt foarte sănătoase pentru organism, deoarece oferă antioxidanți puternici, care reduc stresul oxidativ și inflamația din organism. Legumele violet ajută la scăderea hipertensiunii arteriale și a colesterolului rău din sânge. Majoritatea conțin antociani, care au proprietăți antioxidante, de combatere a atacului nociv al radicalilor liberi. Antocianii previn bolile cardiovasculare și riscul de tulburări ale creierului. Ei ajută și în protejarea vederii, normalizarea funcției urinare.

Inflamația cronică este un factor care poate duce la dezvoltarea cancerului și de aceea reducerea ei este indicată cu ajutorul fructelor și legumelor care pot neutraliza efectul radicalilor liberi.

Legume de culoare violet

Vinete

Vinetele au un conținut mare de antioxidanți, fibre, vitamine A, B1, B2, B6, C, magneziu, fier, potasiu, cupru, zinc, fosfor, calciu. Vinetele normalizează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățesc digestia, mențin sănătatea oaselor, reduc riscul de boli de inimă, anemie, cancer.

Anghinare

Anghinarea are culoare violet și proprietăți nutritive foarte bune pentru organism, deoarece este o sursă de antioxidanți și alte elemente active care mențin sănătatea ficatului. Anghinarea se consumă prăjită puțin pe grătar.

Ceapă roșie

Ceapa roșie este numită și ceapă violet și este foarte sănătoasă. Are mangan care menține sănătatea oaselor și a metabolismului. Ceapa roșie are vitamine B, K și C, acid folic, dar și proteine, calciu, fier, fosfor, magneziu, proteine, carbohidrați. Ceapa roșie are cel puțin 25 de antociani diferiți, dar și flavonoide care ajută la subțierea sângelui. Prin consumul de ceapă roșie se oferă organismului 2% din valoarea zilnică de fier și calciu.

Rădăcina de sfeclă roșie

Rădăcina de sfeclă roșie are betalaine, care este un pigment cu efect antioxidant puternic, care îi conferă o culoare roșie-violet. Sfecla roșie este un aliment folosit de secole în tratamentul multor afecțiuni de sănătate. Ea are efect antioxidant și antiinflamatoriu, reduce stresul oxidativ, scade riscul de tulburări digestive, hipertensiune arterială, cancer. Sfecla roșie are vitamine A, B și C, fitonutrienți, fier, fosfor, calciu, cobalt, iod, cupru, magneziu, zinc, siliciu, seleniu, sodiu, mangan.

Prin aportul de betalaine și fitonutrienți, sfecla roșie susține sănătatea inimii. Rădăcina de sfeclă roșie tratează anemia, oboseala, deoarece are fier și multe vitamine și minerale. Ea conține numeroase vitamine, cum ar fi: acid folic, niacină, tiamină, riboflavină, piridoxină, acid pantotenic. Nitrații din sfecla roșie ajută la promovarea circulației sângelui, la creșterea rezistenței în timpul activității fizice.

Citește și:  Dieta Monica Bellucci pentru o silueta fermecatoare si irezistibila

Prin încorporarea sfeclei roșii în dietă, se poate ajuta la promovarea unui sistem cardiovascular sănătos. După cum spun medicii, inflamația și colesterolul ridicat din sânge reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Rădăcina de sfeclă roșie are efecte antiinflamatorii, benefice pentru sănătatea generală, cum ar fi pentru sănătatea inimii. Cei mai buni compuși antiinflamatori din sfecla roșie sunt betalainele, care au și proprietăți antioxidante. Betalainele ajută la reducerea inflamațiilor și a stresului oxidativ din corp, inhibă peroxidaza, oxidaza indusă de nitriți și au rol în sinteza lipoproteinelor cu densitate scăzută.

Sfecla roșie are flavonoide și polifenoli cu acțiune antiinflamatoare, care protejează organismul de stresul oxidativ și de atacul nociv al radicalilor liberi. Aceste substanțe reduc inflamația și previn îmbolnăvirea organismului.

Sfecla roșie are și vitamina C, cu efect antiinflamator și de creștere a imunității. Vitamina C reduce procesele inflamatorii din corp și ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Varza roșie

Varza roșie este de fapt de culoare roșie-violet și este recomandată în curele de slăbire pentru că are un conținut scăzut de calorii. Varza roșie are vitamine, antioxidanți, fibre, proteine. Prin introducerea ei în dietă, în salate, se reduce riscul de osteoporoză, diabet, cancer, infarct miocardic, boli oculare.

Varza roșie se consumă cel mai bine crudă, astfel se menține concentrația de antociani și glucozinolați. Toți glucozinolații se degradează atunci când varza roșie este gătită la temperatura de peste 100 grade Celcius. Gătitul produce o degradare termică mare a nutrienților și de aceea varza roșie se consumă mai degrabă crudă în salate.

Cartof dulce violet

Această legumă de culoare violet are vitamine B6, C și E, calciu, mangan, beta-caroten. Cartofii dulci au antociani, care reduc inflamațiile și au efect bun asupra sistemului digestiv. Cu cât culoarea cartofilor este mai închisă, cu atât ei au un conținut mai mare de antociani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.