Una din cele mai grave suferințe care provoasă durerea în piept este boala coronariană deoarece riscul de deces este mare. Sunt numeroae boli care cauzează dureri în piept de aceea este necesar un diagnostic stabilit de medic. Durerea de inimă este un alt tip de durere în piept (în partea stângă a toracelui) care este percepută ca o înjunghiere sau ca o senzație de ardere și care trebuie să fie un motiv de îngrijorare și să convingă pacientul să facă un consult cardiologic.
Durerea în piept apare la infarctul miocardic și este destul de frecventă în ziua de azi, alte simptome care prevestesc infarctul sunt dispneea, tulburările circulației cerebrale, durerile abdominale. Un astfel de pacient trebuie să ia nitroglicerină. Alte cauze ale durerii în piept sunt herpesul zoster, angina pectorală, anevrismul aortic, bolile degenerative ale coloanei vertebrale, embolia pulmonară, bolile toracice.
Durerea toracică apare în cazuri de pericardită acută, ce este produsă pe fondul unor boli: tuberculoză, reumatism, infarct miocardic, metastaze tumorale la pericard, traumatisme, infecții, gripă și alte boli infecțioase. Durerile în piept sunt simptome ale bolilor de plămâni, ale cancerului pulmonar.
Din cauza tuberculozei pulmonare, reumatismului, cancerului pulmonar și a pneumoniei se poate dezvolta pleurezia exudativă ce are un debut acut manifestat prin: dureri severe în piept, dificultăți respiratorii, stări febrile intense și tuse. Leziunile mediastinului duc la dureri în piept și dificultăți de respirație. De asemenea, dureri severe în piept sunt produse de cancer, tuberculoza coloanei vertebrale, sifilis. În caz de herpes zoster apar dureri intense în piept și erupții locale pe piele.