Ceapa este o leguma foarte importanta pentru sanatate. Ea a fost descoperita acum 6000 de ani si se banuieste ca provine din Asia de Sud-Vest. Pana in prezent sunt cunoscute aproximativ 400 tipuri de ceapa care difera si prin forma, dar si prin gust.
In Egiptul antic ceapa era consumata in cantitate mare, deoarece era considerata un simbol al puterii si al nemuririi. Se spune ca sclavii care munceau la realizarea piramidei lui Keops erau hraniti zilnic cu ceapa pentru a avea putere, sanatate si rezistenta. Romanii mancau ceapa pentru a deveni razboinici neinfricati, iar gladiatorii isi masau muschii cu ulei de ceapa pentru o mai buna elasticitate si rezistenta.
Inca din cele mai vechi timpuri ceapa si usturoiul au fost considerate legume eficiente in prevenirea bolilor contagioase, a epidemiilor si ciumei.
Elementele active din compozitia bulbilor de ceapa
Ceapa contine uleiuri esentiale, acizi organici, minerale, aminoacizi, vitamine, glucoza, substate flavonoide. Dintre vitamine cele mai importante sunt: B1, B2, B6, E, PP. Dintre micro si macro-elemente fac parte: cupru, bor, mangan, siliciu, crom, molibden, cobalt, fluor, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf, fier, siliciu.
Principalele proprietati nutritive si medicinale ale bulbilor de ceapa
Ceapa are proprietati antidiabetice, diuretice, deparazitare, antisclerotice, antibacteriene, coleretice si de vindecare a ranilor.
Ceapa este contraindicata persoanelor care sufera de boli acute de ficat, rinichi, ale tractului gastro-intestinal, pancreatita si ulcer duodenal.
Metode de tratament cu ceapa
Hepatita – Se realizeaza un preparat din: 300 g ceapa rasa prin razatoare, 4 linguri pulbere de cicoare, 4 pahare de vin alb din struguri, 100 g miere de albine. Se amesteca bine pana se omogenizeaza, se pune intr-un borcan sa stea la macerat timp de 20 de zile, la loc racoros. Se amesteca cu o lingura de lemn la doua zile. Dupa aceasta perioada de timp, se poate incepe tratamentul: se ia cate o lingura de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa.
Entorsa – Exista un tratament foarte bun pe baza de ceapa, pentru uz extern. Se amesteca ceapa rasa cu zahar in raport de 9:1, iar apoi aceasta pasta omogena se intinde in strat gros pe zona unde ligamentele sunt afectate, se bandajeaza si se sta cinci ore, apoi se spala cu apa calduta. Efectul se va simti imediat dupa primul tratament.
Durerea de dinti – In medicina trataditionala se foloseste un tratament cu ceapa pentru ameliorarea durerii de dinti. Se taie o felie de ceapa marunt, se pune intr-o bucatita de tifon si se introduce in urechea opusa celei unde este dintele cu durere. De asemenea, daca durerea de dinti este mare si persista mai multe zile este recomandat sa se consume zilnic cate 100 g ceapa. Sucul de ceapa este un remediu bun impotriva durerilor de dinti. Se moaie periuta de dinti in suc de ceapa si se spala usor gingia si zona dintelui cu probleme.
Sinuzita – Sucul de ceapa si sucul de aloe este eficient in tratamentul sinuzitei. Se umezeste o bucatica de tampon de bunbac in suc de ceapa cu aloe si se introduce in fiecare nara, se tine timp de jumatate de ora.
Cistita cronica – Se realizeaza un preparat traditional din 250 g ceapa tocata, 500 ml vin alb, 90 g miere de albine. Se amesteca foarte bine, se lasa la macerat intr-un borcan de sticla timp de doua zile, apoi se poate consuma cate o lingura de 3 ori pe zi.
Rani – Se prepara un unguent natural din o lingura ceapa maruntita, o lingura scoarta de salcie uscata, o lingura flori de galbenele uscate tocate si un pahar de apa clocotita. Se lasa la macerat timp de 8 ore apoi se amesteca cu miere de albine in raport 1:1. Acest unguent se aplica pe rani, ulcere. Nu este indicat persoanelor alergice la mierea de albine.
Constipatie, pietre la vezica urinara – Se foloseste infuzia din ceapa realizata astfel: se taie 2-3 cepe marunt astfel incat sa se umple jumatate de borcan de 800 g, apoi pana sus se completeaza cu alcool, se lasa sa stea la macerat timp de 10 zile, apoi se strecoara. Se bea cate o lingura de 2 ori pe zi.
De asemenea, tinctura din ceapa (se amesteca 20 g ceapa maruntita cu 100 ml alcool si se lasa la macerat 8 zile) are efect diuretic. Se ia cate o lingurita mica de 3 ori pe zi. Sucul de ceapa este si el foarte bun pentru tratamentul acestor afectiuni: se taie in feliute subtiri doua cepe, se pune un pic de zahar pe ele si se lasa sa stea timp de 6-7 ore, astfel se obtine un suc de ceapa. Se stoarce si se consuma cate doua linguri pe zi, cate putin inainte de fiecare masa.
Scaderea hipertensiunii arteriale – Sucul de ceapa se realizeaza din 3 kg ceapa, ½ kg miere de albine, doua pahare de alcool si miezul maruntit de la 25 de nuci. Se lasa la macerat 10 zile, se strecoara si se ia cate o lingurita de 2 ori pe zi, inainte de a manca. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala este bine sa manance ceapa cruda proaspata la fiecare masa.
Maceratul din ceapa este un bun preparat pentru scaderea tensiunii arteriale: se amesteca 5 cepe maruntite, zeama de la 5 lamai, 20 de catei de usturoi, 1 kg zahar si 2 litri apa fiarta; se pune intr-un borcan si se lasa sa stea timp de o saptamana; apoi se strecoara si se consuma cate o lingura de 3 ori pe zi. Tratamentul se face timp de 20 de zile, intotdeauna preparatul se ia cu jumatate de ora inainte de masa.
Durerile de cap, migrenele, nevralgia – Aceste afectiuni se calmeaza aplicand cataplasme cu ceapa tocata pe frunte. Pentru nevralgii se prepara un amestec din ceapa, castravete, cartofi si 1 litru otet diluat cu apa; se lasa timp de 2-3 ore, apoi se strecoara si se aplica comprese pe frunte, in zona capului unde apare durerea. De regula compresele se tin timp de jumatate de ora in zona fruntii sau pe partea din spate a capului.
Abcese, furuncule, taieturi, intepaturi, rani purulente – Se aplica comprese cu ceapa rasa pe zona afectata. Ceapa ajuta la eliminarea puroiului, la ameliorarea inflamatiei si calmarea durerii. In functie de caz, de cat de grava este situatia, se pot folosi cataplasme cu ceapa fiarta sau coapta de mai multe ori pe zi. De asemenea ajuta ceapa coapta in amestec cu mierea de albine, care se aplica local, in strat subtire.
Tusea puternica – Se prepara infuzia din ½ kg ceapa si 1 litru apa clocotita, se adauga 400 g zahar si 50 g miere de albine. Se filtreaza si se pastreaza in sticla. Se ia cate o lingurita de 4 ori pe zi. Pentru tratamentul tusei se poate folosi amestecul din 10 cepe tocate marunt si un catel de usturoi; se fierbe in lapte de vaca, pana ce se moaie bine cele doua ingrediente. Se strecoara si se adauga putina miere de albine. Se ia cete o lingura de 8 ori pe zi. Sucul de ceapa indulcit cu miere de albine ajuta in cazuri de tuse. Se face tratament 4 zile.
Bronsita – Se pregateste suc de ceapa, se adauga zahar in raport de 1:1 si se lasa la macerat 10-12 zile. Se strecoara si se ia cate o lingurita de 2 ori pe zi. Tratamentul se face timp de 2 saptamani.
Vindecarea prostatei, cresterea potentei – Ceapa este eficienta in tratamentul hiperplaziei benigne de prostata. De asemenea, ceapa stimuleaza cresterea potentei si productia de sperma. Este recomandat sa se manace ceapa cruda la masa seara.
Dureri de gat – Ceapa prajita putin in unt si apoi amestecata cu miere de albine ajuta in calmarea durerilor de gat si in tratamnetul infectiilor respiratorii.
Pneumonia, gripa – Ceapa si usturoiul sunt legume ce previn astfel de boli si ajuta la vindecarea lor. Sucul de ceapa ajuta in caz de nas infundat.
Amigdalita – Sucul de ceapa proaspat diluat cu apa (in raport de 1:5) ajuta in tratamentul amigdalitei. Se ia cate o jumatate de lingurita din acest preparat de 3-4 ori pe zi, intotdeauna dupa masa.
Combaterea matretii – Sucul de ceapa aplicat pe scalp ajuta in aceste probleme. Ceapa si mierea de albine intareste radacina firelor de par. Se recomanda un amestec din ceapa maruntita si miere de albine in raport de 4:1; se aplica pe scalp, frecand usor pielea capului, se sta jumatate de ora, apoi se clateste cu apa calda. Pentru un efect placut, se poate adauga si putin ulei de masline.
Astfel parul va fi stralucitor si moale, uleiul e masline este cel mai bun balsam natural de par. Pentru intarirea radacinii firelor de par se foloseste infuzia din coji de ceapa, sau sucul de ceapa si decoctul din radacina de brusture. Pentru combaterea matretii se realizeaza un preparat din o lingura ceapa maruntita, un galbenus de ou si putin ulei de floarea-soarelui. Se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se aplica pe scalp, se sta 10 minute, apoi se spala parul cu sampon si apa calda.
Caderea parului – Sucul de ceapa si decoctul din radacina de brusture ajuta in stoparea caderii parului. Se amesteca 4 parti suc de ceapa cu 6 parti decoct de brusture si se aplica pe cap. Se spala cu sampon si se clateste cu apa calda. De asemenea amestecul din ceapa maruntita, un galbenus de oua, putin ulei de ricin si miere de albine ajuta in combaterea caderii parului.
Se freaca usor pielea capului, se aplica o folie de plastic si apoi un prosop, se lasa sa actioneze timp de 30 de minute, apoi se spala parul cu sampon si se clateste cu apa calda. Exista si un tratament mai simplu contra caderii parului si anume: se freaca pielea capului cu suc de ceapa, se sta timp de 2 ore, apoi se spala parul cu infuzie de musetel. La final se spala parul cu sampon si se clateste cu apa calda. Tratamentul se repeta de mai multe ori, la cateva zile, pana se observa o imbunatatire a situatiei.
Ceapa este o leguma foarte utila sanatatii organismului si are chiar si un festival al ei, care se sarbatoreste in Maramures in luna septembrie.