Care sunt proprietatile ceaiului rosu Rooibos?

0
675
Care sunt proprietatile ceaiului rosu Rooibos

Stiati ca ceaiul rosu Rooibos este cel mai popular ceai care nu contine cofeina? Este obtinut din frunzele plantei Rooibos care face parte din familia leguminoaselor si provine din Africa de Sud. Aceasta planta este de forma unui arbust ce are frunzele sub forma unor ace ce se aseamana cu cele de rozmarin sau pin.

Planta poate creste inalta de pana la 1,5-2 m si rezista o perioada de aproximativ 50 de ani. Desigur viata acestei plante este in functie de conditiile climatice, ea fiind totusi destul de rezistenta si in perioadele de seceta. Pentru a se dezvolta frumos, planta are nevoie de sol acid, mai putin bogat in substante nutritive si nu necesita udare artificiala.

Recoltarea plantei se face intr-un anume mod, nu tot timpul anului. Insamantarea se face in lunile februarie-martie, apoi prin iulie-august se realizeaza transplantarea pe camp, iar in luna ianuarie a anului urmator se face recoltarea. In concluzie planta trebuie sa aiba 18 luni pentru a fi recoltata. Crengulete cu frunze de Rooibos se taie si se leaga in manunchi, apoi se taie in bucatele mici de 5 mm, iar in urma procesului de oxidare sau fermentare se obtine o culoare rosiatica a produsului.

Ceaiul este puternic, fara cofeina, iar gustul sau este dulceag deoarece concentratia de tanin este redusa. Produsul se usuca si se poate folosi in aceasta stare pentru ceai. Daca frunzele de Rooibos se utilizeaza imediat ce au fost recoltate se obtine ceaiul verde Rooibos, iar daca se folosesc dupa ce au fost uscate se obtine ceaiul rosu Rooibos.

Ceaiul rosu Rooibos are proprietati benefice pentru organism deoarece frunzele plantei contin multe minerale, vitamine si oligoelemente, ca de exemplu: potasiu, fluor, fier, magneziu, cupru, zinc, calciu, sodiu, vitamina C si uleiuri esentiale.

Proprietatile ceaiului rosu Rooibos

Contine antioxidanti, mai ales acid ascorbic si deci ajuta in procesul de combatere a radicalilor liberi (ii face inofensivi) si astfel are efect in prevenirea imbatranirii premature a organismului.

Citește și:  Afla totul depre vinete

Rooibos

Cei care au dureri abdominale, stomacale, crampe, dureri intestinale pot bea ceai rosu Rooibos pentru ca acesta are proprietati antispasmodice si deci de ameliorare a simptomelor.

Daca este folosit in amestec cu diferite unguente si creme pentru tratamentul pielii poate ajuta la vindecarea alergiilor deoarece are proprietati anti-alergice si de reducere a histaminei produsa de organism prin ingredientele pe care le are frunzele plantei. Ceaiul este un bun remediu contra arsurilor solare si eczemelor de pe suprafata pielii de aceea poate fi folosit prin pulverizare sau aplicare de comprese umede.

Ceaiul rosu Rooibos are efect tonic sau izotonic de aceea este recomandat persoanelor care fac sport. De asemenea prin continutul mare si variat de minerale acopera deficitul acestora din organism cauzat prin transpiratie la cei care au o activitate fizica intensa sau fac multe antrenamente sportive.

Este un ceai care nu contine cofeina de aceea poate fi baut seara, nu exista riscul de a produce insomnie. Are efect bun in cazuri de anemie, afectiuni ale sistemului cardiovascular, hipertensiune arteriala, acnee, infectii respiratorii, mahmureala.

Mod de preparare a ceaiului rosu Rooibos:

Se adauga o lingurita de frunze de ceai rosu Rooibos la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 3-5 minute. Daca se doreste un ceai mai concentrat se lasa la infuzat pana la 6-7 minute. Cei care doresc un ceai dulce pot adauga o lingurita de zahar sau de miere de albine. Pentru un plus de aroma poate fi combinat cu alte ingrediente aromate si anume cu: lamaie, caise, vanilie, piersica, etc.

Acest ceai nu are contraindicatii, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie baut in exces, pentru ca orice exagerare nu este buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.