Cat de integrale sunt ceea ce numim cereale integrale

0
340
Cat de integrale sunt ceea ce numim cereale integrale

Le numim cereale integrale pe cele alcatuite din intregul bob. In el trebuie sa ramana germenul, stratul din mijloc si coaja, din care se obtin taratele. Din pacate, marea majoritate a cerealelor integrale de pe piata sunt prelucrate, fiind alcatuite din stratul din mijloc, care nu are nici o valoare nutritiva. Iar cerealele integrale cuprind intreg bobul cu tot cu invelisul exterior si sunt pline de vitamine, minerale si antioxidanti benefici pentru un sistem imunitar puternic si un tract digestiv in stare perfecta de functionare.

Ele contin proteine, fibre, vitamine, mai ales cele din complexul B, antioxidanti si minerale precum fier, cupru, zinc, magneziu, potasiu, calciu. Ca beneficii ale consumului de cereale integrale, va amintesc ca scad riscul bolilor cadiovasculare, scad colesterolul rau si previn anumite forme de cancer prin substantele pe care acestea le contin. De asemenea, scad riscul de diabet zaharat deoarece au un indice glicemic scazut si nu cresc brusc nivelul de zahar in sange si totodata ajuta si la mentinerea siluetei sau in lupta contra obezitatii, o boala ce afecteaza tot mai mult omul modern.

Pentru ca ajuta si tractul digestiv, un alt beneficiu al acestor minuni ale naturii, pentru ca asta sunt in fond cerealele integrale, este ca ajuta si la cresterea bacteriilor bune din colon, care intaresc imunitatea unui organism. Iar nutritionistii, intr-o alimentatie corecta, recomanda adultilor sa consume zilnic 6 portii de cereale, in care macar 3 portii sa fie alcatuite din cereale integrale. Iar cand acestia recomnada aceste 6 portii nu se refera doar la cerealele pe care le serviti cu dimineata cu lapte. La categoria cereale intra si produse prelucrate pe baza de cereale, cum sunt painea, orezul, pastele, faina.

Insa diferenta o face ceea ce consumati. Produsele procesate, cum sunt painea alba, pastele albe, orezul alb, toate acestea sunt produse procesate, care odata cu procesul de prelucrare au pierdut peste 70% din valorile nutritive. Asa ca atunci cand alegeti aceste alimente este bine sa alegeti produsele integrale, precum painea neagra, pastele integrale, orezul brun sau salbatic si zaharul brun. Iar un alt criteriu de care trebuie sa tineti seama este sa verificati intotdeauna si ingredientele produselor, mai ales la paine si la pungile cu fulgii de cereale.

cereale integrale

Pentru o productie in masa si un profit mare fara investitii majore, cei mai multi producatori obtin painea din faina alba de grau la care ii adauga diversi coloranti care ii dau un aspect brun, neschimbandu-i gustul si astfel apare pe piata asa zisa paine neagra. Asa ca atunci cand vedeti ca un produs are prea multi coloranti si aditivi, evitati-l pentru ca nu are nici o valoare nutritiva, iar produsul finit este departe de ceea ce se poate numi produs integral. Iar in prezent, pe ambalajele produselor, este specificat daca produsul contine cereale integrale si procentul in care acestea sunt prezente.

Citește și:  Flexia gambelor cu greutăți, din poziția culcat – Exercițiu util mușchiului biceps femural

Si cu cat procentul este mai mare, cu atata denota ca este un produs bun din punct de vedere nutritiv. Tot la categoria “cum alegeti produsele integrale”, intra si denumirile din prezent care sunt scrise pe ambalaje. Pe el trebuie sa scrie procentul si tipul de cereala continut de produs. Multi producatori trec denumiri precum “produs 100% integral, tarate sau multicereale”, insa nici una dintre aceste denumiri nu se refera la cerealele integrale. Iar datorita acestei confuzii, multi ajung sa zica ca consuma cereale integrale, ca alimentatia lor este corecta, insa datorita acestui lucru nu se ajunge nici macar la jumatatea consumului recomandat zilnic de cereale.

Iar introducerea in alimentatie a acestor produse se poate face deosebit de simplu. In loc de orez alb, alegeti-l pe cel brun, are un gust si o aroma deosebita, in loc de paste albe, cumparati paste integrale si serviti-le cu diverse sosuri de rosii facute in casa sau amestecate cu peste si porumb. Dimineata, in loc de croissant cu lapte sau cafea, puteti opta pentru un terci de ovaz englezesc, care se prepara in maxim 15 minute.

De asemenea, tot la micul dejun, daca doriti sa slabiti, puteti alege tot ovazul, care il puteti manca cu lapte si cu o lingurita de miere ca sa ii mai indulciti gustul. Iar cu o gustare, la 2-3 ore dupa micul dejun, va puteti tine foamea in frau pana la ora pranzului. Ca gustare puteti opta pentru lactate sau pentru batoane cu cereale integrale, pe care le gasiti si la magazinele cu produse bio sau la plafare. La pranz puteti alege orice produs pe baza de cereale integrale ca garnitura, alaturi de o bucata de carne slaba si o salata, iar seara pot fi incluse cu la fel de mare usurinta.

Important e sa va faceti un meniu diversificat, pe care sa vi-l schimbati zilnic ca sa nu va plictisiti in acest fel. De asemenea, diversificati-va meniul prin alegerea cerealelor integrale si mai putin cunoscute sau incercate in bucataria romaneasca, produse cum sunt boabele de quinoa care sunt printre cele mai sanatoase produse de acest tip, iar gustul se aseamana cu cus-cus-ul. Optiuni sunt multe, important e sa deveniti constient de beneficiile unei alimentatii bogate in consumul de produse integrale si sa actionati in aceasta directiva. Nu zice nimeni ca este usor, insa nu este imposibil sa fiti sanatos in zilele noastre!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.