Cât de nocive sunt radiațiile solare pentru organism?

0
389
Cât de nocive sunt radiațiile solare pentru organism

Care este influența radiațiilor solare asupra pielii noastre? Soarele este sănătos dar în doze mici. Cum se exagerează cu expunerea pielii neprotejate la soare, cum apar consecințe de-a dreptul îngrijorătoare pentru sănătate. Melanomul este cancerul de piele de tip malign care apare datorită radiațiilor ultraviolete UV, ce sunt emise de soare și care afectează pielea neprotejată cu o cremă cu factor ridicat de protecție solară.

Persoanele care au alunițe sau pistrui, care au astfel de zone vulnerabile pe piele, cu o densitate de melanocite ridicată, pot suferi de o astfel de boală. Melanocitele sunt celulele epiteliale cu rol în sinteza melaninei. Pot ajunge la stratul de bază al epidermei, la bulbul firelor de păr, chiar și pe retină. Melanocitele conțin tirozină – o enzimă care duce la formarea pigmenților maro, negri și roșii. În plus, ele au rolul de a proteja împotriva efectului nociv al radiațiilor ultraviolete, de a le reflecta și de a neutraliza radicalii liberi.

Melanomul evoluează destul de rapid, este un tip de cancer cutanat care se poate produce mai frecvent după vârsta de 45-50 de ani. Deși poate să se dezvolte în orice zonă pe piele sau pe mucoase, tumoarea apare la femei mai frecvent pe gambe, iar la bărbați în zona superioară a toracelui.

Potrivit cercetătorilor melanomul poate fi tratat dacă este depistat în stadiul de început. În caz contrar, dacă este diagnosticat prea târziu sau nu este supus unui tratament corespunzător, vindecarea nu se mai produce.

melanom

În concluzie, oamenii care se expun la radiațiile solare în mod exagerat, fără a se proteja prin loțiuni și creme cu factor de protecție solară, pot fi convinși că se expun riscului de a dezvolta această formă cutanată de cancer, care este un pericol real pentru sănătate. Radiațiile solare afectează în mod negativ pielea neprotejată, mai ales razele ultraviolete UVA și UVB, care pot îmbătrâni pielea, pot adânci ridurile, pot scădea imunitatea și astfel crește sensibilitatea la infecții.

Citește și:  Descopera proprietatile uleiului de mustar si beneficiile sale asupra organismului in tratamentul unor boli si afectiuni

Radiațiile ultraviolete sunt vinovate de generarea radicalilor liberi care au acțiune nocivă asupra celulelor și duc la îmbolnăvire. Pentru a preveni formarea acestor radicali liberi atât de periculoși pentru organism, trebuie folosite produse de protecție solară adecvată, care să conțină beta-caroten, vitamine A, C și E, care au proprietăți antioxidante.

Astfel de vitamine folosite în cremele de protecție solară combat stresul oxidativ, previn efectele nedorite ale radicalilor liberi, întârzie îmbătrânirea metabolică, au acțiune complexă de revigorare, de reducere a ridurilor, de hidratare și tonifiere optimă a pielii, de creștere a elasticității și fermității acesteia.

Expunerea exagerată la soare și neprotejarea pielii sunt factori care cresc riscul de tumoare malignă melanocitară la persoanele care au fototipul de piele I sau II. Cele care au fototipul cutanat de tip I nu se bronzează în urma expunerii la soare și au un risc mare de a suferi de arsuri solare. Acestea trebuie întotdeauna să folosească o loțiune de plajă cu factor de protecție solară ridicat. Persoanele care au fototipul cutanat de tip II pot suferi arsuri solare (dacă stau exagerat de mult la soare fără a-și proteja pielea) și se bronzează uneori. Trebuie obligatoriu să folosească loțiuni cu factor de protecție solară ridicat.

Oamenii cu pielea albă au un risc mai mare de a suferi de melanom, mai ales dacă au fototipul cutanat de tip I sau II, oamenii cu pielea neagră fac această boală mai rar. Alți factori de risc ai melanomului sunt cei genetici (transmiterea ereditară), sexul (femeile sunt de două ori mai mult afectate de această boală decât bărbații), leziunile melanice care există deja pe piele (nevii pigmentari nevocelulari), imunodepresia (sunt inhibate reacțiile imunologice ale organismului).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.