
Anemia megaloblastică este o boală produsă de deficitul de acid folic sau de vitamina B12 în organism, care împreună cu fierul ajută la sinteza globulelor roșii din sânge. Carența de vitamina B12 sau de acid folic are efecte negative asupra organismului și de aceea alimentația trebuie să fie echilibrată, să ofere astfel de nutrienți.
Nu este bine să avem o lipsă de vitamina B12 în corp deoarece se produc boli ale tractului gastro-intestinal. Carența de acid folic poate duce la anemie, insomnie, iritabilitate, slăbirea memoriei, dureri la nivelul limbii și înroșirea acesteia, apatie, oboseală, slăbiciune generală, respirație grea, tulburări digestive, încărunțirea părului, tulburări de creștere.
Anemia megaloblastică are la bază tulburările diviziunii celulare din cauza sintezei scăzute de acizi nucleici ADN și astfel se produc consecințe negative în organism. Vitamina B12 se găsește în pește, ouă, lactate, carne, germeni de grâu, drojdie, orez integral, ficat de porc și de vită.
Vitamina B12 nu trebuie administrată în exces (pentru că traversează peretele intestinal și se depozitează în mușchi, rinichi și mai ales în ficat), valorile normale de vitamina B12 plasmatică sunt de 200-900 pg/ml. Cele mai multe pierderi de vitamina B12 au loc la nivelul intestinului. Persoanele malnutrite sau care urmează diete vegetariene drastice pot avea frecvent carențe de vitamina B12 sau de acid folic.
De asemenea, lipsa de vitamina B12 apare din cauza sindromului de maldigestie, în cazuri de boli pancreatice și intestinale, din cauza proliferării bacteriene anormale, a infecțiilor cu paraziți. Alte cauze ale deficitului de vitamina B12 sunt gastritele, cancerul gastric, gastrectomiile, lipsa acidității gastrice.
Simptomele anemiei megaloblastice sunt: amețeală, slăbiciune generală, dureri de cap, dificultăți respiratorii, stări de greață și vărsături, durere și senzație neplăcută pe limbă, scăderea poftei de mâncare, disconfort în organism, tulburări digestive. Pentru stabilirea diagnosticului se fac analize de sânge.