Cauzele leucemiei si tratarea ei

0
523
Cauzele leucemiei si tratarea ei

Aspecte generale – definirea bolii – Leucemia este un tip de cancer, insa unul care apare la nivelul celulelor sangelui. Maduva osoasa, prezenta in majoritatea oaselor, este cea care produce celulele din sange iar in cazul leucemiei, aceasta incepe sa produca mult mai multe celule albe, care poarta denumirea de leucocite. Acestea pot sa ajunga pana in momentul in care nu-si mai indeplinesc functia in mod normal si astfel dezastrul este inevitabil, ele incepand sa se inmulteasca continuu, cand procesul ar trebui stopat de regula.

Celulele leucemice manifesta o diviziune mult mai progresiva fata de alte celule, iar cu timpul ajung chiar sa si tina locul altor celule normale, precum trombocitele sau hematiile. Rolul leucocitelor atunci cand sunt intr-o cantitate normala este acela de a lupta impotriva infectiilor, iar rolul hematiilor este acela de a oxigena eficient celulele, rol ce duce la o functionare buna a intregului organism.

Trombocitele, care de asemena in cazul leucemiei sunt atacate, au rolul de opri sangerarile de orice tip apar ele. In momentul in care toate aceste trei tipuri de celule – leucocitele, trombocitele si hematiile sunt inlocuite de celulele leucemice, sangele nu-si mai poate realiza functiile normale. Ca urmare a acestor inlocuiri, persoanele bolnave pot sa prezinte stari de oboseala continua, se pot imbolnavi foarte des si cu usurinta sau pot avea sangerari din senin sau chiar echimoze, mai exact vanatai aparute in urma unui contact foarte usor cu corpuri straine din jur.

Cauzele leucemiei

Desi aparitia acestei boli nu este tocmai cunoscuta si nu se stie cu exactitate de ce unii oameni nu se imbolnavesc si altii da, cercetatorii au ajuns si la cateva concluzii, care ar explica in mare aparitia acestei boli. Ca si punct de plecare, precizam ca organismul oamenilor este foarte divers, unii putand fi mai puternici, altii mai slabi si nu toate tipurile de organism sunt predispuse la leucemie.

Cercetatorii au concluzionat ca exista mai multi factori de risc pentru care poate aparea aceasta boala, iar dintre cei mai importanti amintim: fumatul, un obicei al societatii moderne, care poate duce nu numai la leucemie dar si la cancer de diverse tipuri, tratamentele utilizate in timp ce este tratat cancerul, precum chimioterapia, dar si expunerea la diverse radiatii la locul de munca sau la diverse substante chimice din locurile frecventate de persoanele in cauza.

Desi stiinta tinde sa se contrazica de la inceput pana la sfarsit, s-a constat in majoritatea cazurilor ca bolnavii nu au avut acesti factori de risc iar pe langa toate acestea, leucemia nu este nici o boala care se transmite genetic, insa au existat cazuri, foarte rare ce-i drept, care au prezentat un tip bizar de leucemie cronica limfatica.

Citește și:  Ziua de ieri, oboseala de maine

leucemie

Simptomele leucemiei

Desi se poate spune ca niciodata nu putem miza pe simptome pentru a cataloga o boala, mai ales daca aceste sunt poate comune cu simptomele unei alte boli, cum ar fi o gripa mai puternica sau pur si simplu un stil de viata mai haotic, niciodata nu strica un control la medicul specialist pentru a putea elimmina orice dubiu.

Simptomele difera in functie de stadiul bolii, iar pe masura ce aceasta este mai avansata, putem include: transpiratiile din timpul noptii, care vin odata cu febra, infectii destul de dese care ridica un semn de intrebare, oboseala frecventa, chiar fara a face nimic, sau oboseala prelungita si intensa, care vine odata cu o slabiciune la nivel fizic, insotita de incapacitate de concentrare, ce cauzeaza si un nivel de lucru intelectual mai scazut, dureri de cap puternice si frecvente, numite si cefalee, aparitia acelor vanatai din senin, mentionate anterior, in momentul in care bolnavul face contact cu corpuri straine, sangerari gingivale sau sangerari la nivelul rectului, splina marita care cauzeaza dureri de abdomen sau dureri la nivelul umarului drept, cresterea in dimensiuni a abdomenului.

Printre simptomele leucemiei se mai afla si lipsa poftei de mancare, deoarece organismul are o senzatie de plin, de satul, lipsa ce este insotita, evident si de pierderea in greutate, sau nodulii limfatici care se tumefiaza la nivelul axilei, la nivelul canalului inghinal sau la nivelul gatului.

Tratamente in caz de leucemie

Un tratament pentru o boala care este chiar grava, precum lecemia, se va urma doar la consultul medicului si la sfatul acestuia, in nici un caz fara un verdict bine stabilit, in textul de fata fiind mentionate doar chestiuni generale. Tratamentele variaza in functie de tipul de leucemie descoperita si in functie de cat de avansata este boala respectiva sau in functie de varsta pacientului si de starea sa generala de sanatate.

Astfel pentru leucemie acuta avem bineinteles ca si tratament chimioterapia, aceasta bazandu-se pe o serie de medicamente si se realizeaza in trei faze: inductia, consolidarea si mentinerea. In cazul unei leucemii acute intr-o stare avansata, avem posibile toate aceste tratamente mentionate anterior, insa indicata este gasirea unui donator pentru a se primi celulele stem, acestea putand ajuta organismul sa se refaca.

De asemenea se repeta si faza de inductie iar medicamentele folosite vor fi putin diferite fata de cele folosite la o leucemie acuta normala. In cazul unei leucemii cronice, tratamentele vor fi mult mai diverse, existand evident imposibilitati de vindecare definitiva. Pentru mai multe detalii, este indicata consultarea doctorului la cea mai mica semnalare a bolii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.