Enteropatia glutenica sau boala celiaca reprezinta intoleranta la gluten sau la alimente care contin gluten. Este o afectiune a sistemului imun care datorita ingestiei de gluten alimentar provoaca leziuni in intestinul subtire. Termenul de enteropatie glutenica se foloseste cand boala apare la adulti, iar cel de boala celiaca se foloseste la copii. De asemenea mai este cunoscuta cu numele de sprue nontropical sau sprue celiac.
Simptomele enteropatiei la gluten
In general starile pacientului depind de extinderea bolii, cu cat boala este mai grava cu atat simptomele sunt mai severe. Majoritatea bolnavilor sufera de starii de diaree, au materii fecale urat mirositoare si bogate in grasimi, pierd in greutate, prezinta o carenta de acid folic, fier si vitamine in corp. De asemenea poate sa apara o crestere a numarului de trombocite si o marire a transaminazei, o stomatita aftoasa sau asa numitele ulceratii in cavitatea bucala.
Femeile pot face amenoree (lipsa menstruatiei), iar cele insarcinate pot suferi de avorturi spontane. Barbatii pot ajunge la impotenta. Sunt situatii in care apar tulburari neurologice, crize de epilepsie, probleme de echilibru, modificari ale aspectului pielii, alopecie si infertilitate. In cazuri grave enteropatia glutenica poate da complicatii grave: tumori intestinale sau gastrointestinale, limfoane intestinale, probleme in esofag si intestinul subtire, malnutritie, afectiuni psihiatrice si neurologice grave, ulceratii intestinale.
Boala celiaca a fost asociata cu alte boli grave si anume: diabet zaharat, dermatita herpertiforma (apar papule ce produc mancarimi si vezicule pe genunchi, coate, gat si corp), sindrom Down, epilepsie, sindrom Sjogren (disfunctie a glandelor endocrine), tiroida autoimuna, artrita reumatoida, ciroza sau ciroza biliara.
Metode de ameliorare a simptomelor bolii
Cea mai simpla metoda este eliminarea glutenului din alimentatia zilnica. Trebuie scoase din dieta toate alimentele care contin grau, orz, secara, grau dur si derivati ai acestor cereale. Se poate manca in schimb orez, cartofi, soia si porumb. De asemenea este bine sa fie evitat ovazul, berea si produse ce au aditivi, stabilizatori, emulgatori (care pot avea cantitati mici de gluten). Ovazul nu se consuma deloc macar in primele 3-6 luni cat se face tratament pentru eliminarea simptomelor, la inceput. Desigur sunt cazuri cand vindecarea de vilozitati intestinale poate dura si mai mult.
Trebuie redus consumul de lapte si produse lactate mai ales in prima faza a bolii. Cei care nu sufera de alte boli pot consuma vin si bauturi spirtoase dar in cantitate foarte mica, dar nu preparate din cereale interzise. Unele medicamente contin amidon si de aceea nu sunt indicate. Intotdeauna este bine de citit prospectul pentru a vedea daca un medicament contine sau nu gluten.
Pacientii care nu suporta dieta fara gluten trebuie sa urmeze un tratament cu corticosteroizi. De asemenea in cazuri grave se recomanda administrarea de steroizi mai ales daca pacientul are o reactie imuna la gluten foarte violenta. Steroizii amelioreaza inflamatiile intestinale si astfel pacientul se simte mai bine.
Medicii spun ca nu exista nici un leac pentru aceasta boala, pacientii trebuie sa urmeze un regim alimentar toata viata sau mai bine spus sa respecte anumite reguli alimentare care sunt foarte simple si care ii ajuta sa evite simptomele asociate cu intoleranta la gluten.
Cand schimbarea dietei nu este suficienta trebuie sa se recurga la medicamente care pot vindeca inflamatiile intestinale. Acestea se stabilesc de catre medic, intr-o anumita doza potrivita fiecarui pacient deoarece fiecare caz este diferit, boala poate fi mai severa sau mai putin grava, iar starea de sanatate a fiecarei persoane si raspunsul ei la tratament conteaza foarte mult.
Cand apar cazuri de subnutritie sunt indicate suplimente de vitamine si minerale, care se iau sub forma de capsule, tablete sau pot fi injectabile. Dintre acestea fac parte suplimentele pe baza de fier, acid folic, vitamina B12, K si D. Intotdeauna trebuie consultat medicul specialist cand se iau medicamente pentru tratamentul acestei boli.
Alimente permise:
- Orez, porumb, susan, budinca de orez, soia, produse dietetice fara amidon de grau si fara gluten.
- Lapte, branzeturi (numai dupa ameliorarea simptomelor bolii), frisca si iaurt.
- Biscuiti si produse de patiserie facute din ingrediente fara gluten, zahar, miere.
- Carnea de orice fel, crustacee, peste, sunca si oua.
- Legume, fasole, mazare, naut, linte, bame, soia, masline, ciuperci.
- Fructe proaspete, nuci, alune, castane.
- Uleiuri vegetale (porumb, floarea-soarelui, masline, soia, seminte de struguri, palmier), slanina, untura, unt.
- Bauturi carbogazoase, vin, ceaiuri de plante, cafea, bauturi alcoolice, vinuri spumante, otet de vin, maioneza, sare, condimente, piper, chimen, mac, susan, in, dovleac, seminte de floarea-soarelui.
Alimente interzise:
- Grau, orz, ovaz, grau dur, secara, sorg, gluten, amidon, faina, fulgi din astfel de cereale, paste, paine din astfel de cereale, pesmet, germeni de grau, tarate din cereale ce contin gluten, malt, fibre vegetale, fulgi de cereale contraindicate.
- Iaurt, branza gorgonzola si iaurt cu cereale.
- Produse de patiserie, napolitane, biscuiti, placinte facute din faina cu gluten sau urme de gluten.
- Carnea de peste pane, sosuri cu faina, hamburgher si alte preparate cu faina cu gluten.
- Legume pane preparate cu faina, supe si tocane cu cereale interzise.
- Fructe uscate sau confiate, ulei din germeni de grau.
- Bauturi ce contin malt, secara, grau, ovaz, orz, whisky, bere, vodca, inlocuitori de cafea pe baza de cereale interzise.