Ea reprezinta digestia incompleta a alimentelor si poate sa apara oricand. De cele mai multe ori ne confruntam cu ea in perioadele in care am cam exagerat cu mancatul (Craciun, Revelion, Paste, zile de nastere si lista poate continua cu multe alte ocazii in care mancatul devine o placere si nu o necesitate). Ea mai poate sa apara si din cauza unor alimente „usor interzise”. Ne putem gandi la unele combinatii care nu prea fac deloc bine stomacului: iaurt cu miere, mancaruri foarte condimentate cu piper, boia sau cu usturoi.
De asemenea, si fast-food-ul poate duce la indigestie. Stim cu totii ca mancarea de acolo contine tot felul de chimicale si aditivi, dar nu putem sa ne abtinem chiar mereu si mai calcam stramb din cand in cand. Pe langa toate acestea, exista unele obiceiuri nu foarte sanatoase cu care ne-am obisnuit probabil din copilarie. Unul din ele este mancatul rapid. Atunci cand nu mesteci foarte bine mancarea, aceasta ajunge in stomac aproape la fel cum ai inghitit-o si acest lucru nu face deloc bine stomacului tau.
O alta cauza care duce foarte repede la indigestie este mancatul intre mese. La stomac trebuie sa ne gandim ca la o masina de spalat. Atunci cand pui rufele la spalat (in cazul nostru ai terminat de mancat) trebuie sa o lasi sa isi termine programul (adica sa digere tot inainte de urmatoarea masa). Ce se intampla cu masina ta de spalat daca o tot opresti si pornesti pentru ca ai uitat sa mai adaugi o haina murdara? Se strica, nu-i asa? Exact la fel trebuie sa gandesti si despre stomac. El nu poate sa digere incontinuu mancarea pe care o tot adaugi.
Anotimpul frecvent in care indigestia apare este vara. De ce? Pentru ca unele alimente pe care le consumam nu sunt pastrate in conditii optime sau nu li se verifica termenul de valabilitate. Comerciantii sunt dornici sa isi vanda produsele, asa ca trebuie sa fim foarte atenti atunci cand cumparam alimentele.
Simptomele
Probabil v-ati confruntat cu totii pana acum cel putin o data cu aceasta problema. Ea apare din senin si se manifesta prin dureri de stomac, greata, varsaturi, diaree, etc. Se instaleaza o stare de rau, iar persoana afectata se simte greoaie si fara niciun chef de viata. Daca se mananca mai mult, exista o stare de somnolenta permanenta si energia este la un nivel foarte scazut. Aceasta problema este foarte usor de recunoscut de catre toata lumea pentru ca de cele mai multe ori apare insotita de crampe inainte si dupa eliminarea scaunului.
Prevenire
Incearca pe timp de vara sa eviti alimentele ce pot avea un termen de valabilitate scazut. Prajiturile cu crema, inghetata, carnea si grasimea sunt cele care provoaca adesea indigestie. Incearca sa te feresti cat mai mult de shaorma, kebab, hot dog si alte minunatii care nu sunt pregatite in cele mai bune conditii de igiena. Nici restaurantele de la coltul strazii nu sunt locuri foarte sigure in care poti manca pentru ca foarte multe persoane au acuzat dureri de stomac dupa ce au consumat unele mancaruri.
In vacanta de vara lasi putin garda jos pentru ca tot ce vrei este sa te relaxezi, dar nu ignora unele semne care te atentioneaza cu privire la igiena precara. Indigestia poate fi prevenita si prin mancatul la ore fixe (nu te indopa cu alimente doar de dragul de a manca, chiar daca tie nu iti este foame).
Dupa masa nu da fuga la sala de fitness pentru ca mai rau faci. Trebuie sa respecti cele 3 ore in care nu ai voie sa faci efort. In cazul in care vrei totusi sa te duci sa alergi, mananca, dar foarte putin, astfel incat timpul de digestie sa fie mai scurt.
Daca incepi sa ai usor-usor simptomele unei indigestii trebuie sa adopti o alimentatie bazata pe orez fiert, supe, piure si alte alimente ce nu solicita prea mult stomacul. Pentru a scapa de aceasta problema poti apela si la medicina naturista. Sunt o multime de plante pe care le poti cumpara de la orice plafar.
Sunt cunoscute din batrani si chiar te ajuta in aceasta problema. Din ele putem enumera musetelul si coada soricelului. Se va face o infuzie din fiecare in parte (nu se vor amesteca intre ele). Ele au un efect benefic asupra organismului, nu numai in tratarea indigestiei, iar ceaiurile preparate din aceste plante sunt deosebit de bune pentru organsimul nostru.
Dupa ce ai servit masa, poti consuma unele condimente (ghimbir) ce vor ajuta foarte mult digestia. Daca nu ai la indemana un condiment, poti bea o pastila din plante naturale ce va ajuta la o digestie corecta si completa. Pe langa toate acestea, fumatul si alcoolul sunt cei doi inamici ai digestiei. Sa stii ca si din aceasta cauza pot sa apara probleme la nivelul stomacului. Incearca sa renunti la aceste vicii pentru ca sanatatea ta trebuie sa fie pe primul plan.