
Arta oratorie sau arta conversatiei este importanta pentru un om indiferent de meseria acestuia. Aceasta arta te ajuta sa comunici cu oamenii si cu publicul lar, dar mai ales sa pari frumos, inteligent, cu o personalitate interesanta si astfel sa atingi succesul in orice domeniu doresti.
Desi nimeni nu recunoaste acest lucru, cu siguranta fiecare isi doreste sa aiba cunostinte mai bune chiar excelente de arta oratorie. Mai mult decat atat fiecare om isi doreste sa stie mai mult, sa poata mai mult, sa isi imbogateasca vocabularul, sa isi ridice nivelul de cultura deoarece astfel isi dezvolta abilitatea de a vorbi in public ceea ce reflecta intotdeauna abilitatile sale sociale si dezvoltarea sa intelectuala.
Un om care are arta conversatiei este in primul rand cult, bine informat si astfel are capacitatea de a alege cele mai potivite cuvinte pentru a-si exprima ideile si gandurile in fata altor persoane.
Ce implica arta oratorie si care sunt calitatile unui bun orator?
- In orice dialog cu publicul atitudinea trebuie sa fie calma, corespunzatoare, echilibrata, pozitiva, iar privirea naturala si zambitoare. Un bun orator nu trebuie sa se lase prada emotiilor ci sa stie sa si le controleze. Astfel se transmite o stare de bine spre public si oamenii vor asculta cu atentie mai ales daca si dialogul este interesant.
- Diplomatia trebuie sa fie o calitate a oratorului. Pentru a fi un bun vorbitor, acesta trebuie sa stie sa isi pastreze calmul indiferent daca i se adreseaza replici agresive, trebuie sa aiba capaciattea sa neutralizeze orice conflict sau discutii contradictorii. O solutie ar fi ca dialogul sa fie argumentat sau sa il lase pe vorbitor sa isi termine ideea pana la capat ascultandu-l in tacere si sa inceapa sa vorbeasca dupa aceea. Abilitatea de a asculta pe cineva este si ea o calitatea importanta a unui bun orator.
- Dictia trebuie sa fie bine instruita, este importanta in arta oratorie la fel ca si intonatia. Cuvintele trebuie spuse clar, corect, silabele, vocalele si consoanele se pronunta curat, iar vocea sa fie calma si naturala. Intonatia este strans legata de caracteristicile vocale reale si create de fiecare orator prin modul cum isi exprima discursul: scaderea vocii, incetinirea sau accelerarea ratei de vorbire, folosirea pauzelor, accentuarea anumitor sunete sau cuvinte. Pentru dezvoltarea intonatiei este indicata lectura, citirea unor texte dramatice cu voce tare.
- Rata discursului este importanta, sau altfel spus viteza cu care se pronunta cuvintele. Uneori un discurs lent suna mult mai convingator decat unui unul spus in ritm rapid.
- Nu este bine sa se scape nici din greseala cuvinte jargon. Acestea trebuie eliminate deoarece arata lipsa de cultura si o calitate inferioara a educatiei si vocabularului unei persoane.
- Pentru dezvoltarea artei conversatiei trebuie sa iti imbogatesti mereu vocabularul, sa citesti mult si sa te informezi.
- Desigur memoria si imaginatia sunt importante alaturi de tendinta spre auto-dezvoltare.
- Simtul umorului, calmul interior, educatia si disciplina sunt alte trasaturi si calitati pe care este necesar sa le aiba un bun vorbitor.
- Maturitatea, increderea in sine, sociabilitatea, capacitatea de intelegere, de a forma idei in mod atractiv sunt alte calitati ale oratorului.
- Performanta se atinge in momentul in care informatiile, ideile, gandurile sunt transmise in mod coerent, logic, astfel incat cei din jur sa inteleaga discursul si sa le para interesant. Intotdeauna publicul se va arata interesat de un discurs de calitate si frumos spus.
- Cand apar critici un bun orator trebuie sa isi mentina calmul, sa aiba o atitudine pozitiva fata de interlocutor, sa aiba curaj si incredere in exprimarea ideilor sale. Trebuie sa nu se lase afectat si sa considere ca orice critica este constructiva.
- Cand se vorbeste in fata unui public nu este indicat sa se foloseasca cuvinte foarte lungi sau fraze complexe deoarece acestea obosesc si plictisesc.
- Discursul trebuie intotdeauna pregatit in prealabil daca se doreste sa fie de calitate, pentru atingerea performantei. Procesul de pregatire al discursului cuprinde un material informativ, un rezumat al acestuia, alcatuirea unui text pe baza propriilor pareri ce trebuie prezentat si eliminarea unor erori pe care le face un vorbitor incepator.
- Cel care este orator trebuie sa fie increzator, sa isi impuna acest lucru chiar daca nu se simte intotdeauna asa.
- Discursul se rosteste cu o dorinta puternica de a transmite mesajul si a atinge obiectivul dorit.