Ce înseamnă saturația și sațietatea?

0
575
Ce înseamnă saturația și sațietatea

Ce se înțelege prin saturație și sațietate, două noțiuni ce par asemănătoare dar în realitate sunt diferite?

Saturația apare în tractul digestiv, în intestine. Fiecare om consumă alimente pe care organismul le digeră și astfel sunt absorbite calorii și nutrienți pentru satisfacerea nevoilor nutritive. Prin intermediul hormonilor creierul este atenționat că organismul a primit destulă hrană, astfel este redusă dorința de a mai mânca. În funcție de valoarea nutritivă a alimentelor se produce saturația. Prin digestie, în câteva ore, se transmit semnale creierului că persoana în cauză a mâncat suficient, în concluzie există posibilitatea de a consuma mai multă hrană decât este nevoie și de a ajunge la acumularea de kg în plus.

Sațietatea apare în creier și cu ajutorul ei ne putem opri din mâncat. Fiecare om poate percepe această senzație de ,,plin˝, în plus și este ajutat și de simțul gustului, mirosului, de conținutul caloric al mâncării sau de textura acesteia. În timp ce servești masa sau savurezi preparatele culinare poți avea diferite senzații, îți trec prin minte diferite gânduri ,,că ar trebui să nu mai mănânci așa mult˝, că ,,deja te-ai săturat˝, ,,că deși preparatul este foarte gustos ar trebui să te oprești că este foarte consistent și gras˝ și așa mai departe.

Toate acestea ajung la creier și astfel conceptul de sațietate depinde de aceste percepții ale tale, deci poate fi stăpânit. Sațietatea este o senzație pe care o ai vizavi de un aliment începând de la gustul nemaipomenit când iei prima înghițitură, apoi ajungi la a te gândi că este foarte bun la a doua înghițitură, apoi treptat pofta ta pentru acel aliment scade, iar la un moment dat nu îți mai dorești să simți gustul său și te oprești din mâncat.

Citește și:  Sos Tzatziki cu mentă - un preparat răcoritor, aromat și sănătos pentru organism, vara

Ce se întâmplă dacă alegi o alimentație necorespunzătoare, alcătuită din produse artificiale dar extrem de delicioase? Astfel de produse sunt nesănătoase pentru organism (ele conțin prea mulți conservanți, aditivi alimentari, coloranți, sare, grăsimi, zahăr, etc) dar au capacitatea de a stimula centrul plăcerii și chiar o fac în mod exagerat comparativ cu un aliment natural, sănătos pentru organism.

Alimentele procesate nu au nutrienți necesari organismului (deoarece aceștia sunt distruși prin procesul de procesare), în schimb au multe calorii. În concluzie, oamenii ajung să consume alimente delicioase dar fără nutrienți. Organismul nu va ști că acest aliment nu are nutrienți, va cauta să-și satisfacă nevoia de nutrienți și astfel în plus fiind stimulat și de gusturile delicioase ale ingredientelor se va ajunge la a mânca mult, la un aport mare de calorii. În acest fel se acumulează kg în plus, iar în plus, gustul, senzațiile și sănătatea sunt afectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.