Ce regim alimentar se foloseste in cazul bolilor digetive?

0
1237

Persoanele care sufera de boli digestive, ale stomacului, esofagului si duodenului trebuie sa respecte o dieta stricta, ce implica folosirea unor anumite tipuri de alimente si eliminarea totala a altora. O astfel de dieta este recomandata oamenilor care au o hiperaciditate la stomac, sunt diagnosticati cu boala de reflux gastroesofagian, cu gastrita, ulcer gastric sau duodenal.

Dieta pentru gastrita, Cereale, Foto: piusanipiubelli.blogspot.com

Alimente permise, care trebuie sa faca parte din regim:

Painea din faina alba de grau dar nu proaspata, este bine sa fie veche doar de o zi. De asemenea painea neagra si graham este recomandata, aluaturile pe baza de faina de grau si drojdie, checurile, biscuitii, pesmetii, prajiturile cu fructe preparate acasa (cum sunt de exemplu placintele cu branza de vaci si strudelul cu mare).

Se poate manca gris cu lapte, produse din amidon si cereale, din faina de grau si de cartofi, orez fiert, macaroane, fulgi de grau, fulgi de porumb si fulgi de ovaz cu lapte.

Cartofii trebuie sa faca parte din dieta dar sa fie serviti fierti sau piure.

Carnea poate fi introdusa in alimentatia zilnica. Este recomandata carnea slaba de porc, carnea de vitel, carnea de vita, carnea de miel fara grasime, carnea de pui si de gaina, carnea de curcan, pestele si tot felul de organe (ficat, rinichi, inima, limba, creier de porc). Carnea trebuie servita fiarta, prajita la gratar sau coapta la cuptor.

Crenvustii si sunca proaspata se accepta intr-un asemenea regim, important este sa nu fie intens folosite condimentele.

Dimineata se poate manca cate un ou fiert, dar si in timpul zilei daca se doreste, iar in prajituri si alte preparate culinare se pot folosi oua crude.

Margarina si untul se pot consuma in cantitate moderata, ele vor constitui grasimile permise in aceasta dieta, iar uleiurile vegetale cele mai bune sunt: uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui si uleiul de soia.

Iaurtul, laptele dulce, casul si branza de vaci se pot consuma zilnic.

Supele de legume si zarzavat sunt foarte bune, usor de digerat si daca se doreste ciorba de legume se poate acri cu bors proaspat din tarate de grau si faina de porumb.

Legumele cele mai indicate sunt rosiile fara pielita, castravetii proaspeti fara coaja, mazarea verde, spanacul, morcovii, conopida, ceapa fiarta, salata verde, fasolea verde, ridichea. Cel mai bine este ca legumele sa fie bine fierte si servite sub forma de piureuri.

Fructele cele mai bune sunt: mere si pere curatate de coaja, mere coapte, compoturi de fructe, caise, piersici, portocale, banane, pepene, capsuni, mure, zmeura, mandarine, kiwi.

Zaharul se poate folosi in ceai, la fel si mierea de albine, iar gemurile, marmelada si gelatina se accepta.

Condimentele ce se pot folosi sunt: anason, foi de dafin, cuisoare, bulion, tarhon, scortisoara, chimen si usturoi.

Dintre bauturi se aleg sucurile naturale din fructe si legume ce sunt permise in cadrul acestui regim, ceaiurile din plante medicinale, apa minerala plata si laptele dulce.

Sarea este admisa dar intotdeauna trebuie consumata in cantitati foarte mici.

Alimente nerecomandate, care trebuie eliminate din dieta:

Nu sunt indicate prajiturile de la cofetarie, gogosile, clatitele, torturile, painea calda sau prea proaspata.

Cratofii prajiti fac rau la stomac in cazul acestor boli, deci nu trebuie sa faca parte din alimentatia zilnica.

De asemenea ouale prajite in ulei, sau omleta cu slanina nu se accepta in dieta.

Carnea de orice fel nu este acceptata in regim daca este prea grasa sau daca este preparata prajita in grasime sau prea arsa la gratar.

De asemenea nu este bine sa se manance slanita, kaizer, conserve din carne grasa.

Preparatele din carne grasa, sarate si prea mult condimentate trebuie evitate, iar untura si slanina excluse total din alimentatia zilnica.

Dintre produsele lactate trebuie evitate cele fermentate cum sunt branzeturile, cascavalul, laptele acru si toate celelalte daca contin condimente.

Supa nu trebuie sa fie preparata cu prajeli in ulei, cu carne grasa, cu sosuri de carne si ceapa undita pentru ca nu face bine la mucoasa stomacala.

Nu se consuma linte, fasole boabe, ceapa prajita, ceapa cruda, muraturi si telina, deoarece acestea sunt bogate in celuloza si nu fac bine la stomac.

De asemenea nu sunt indicate fructele crude, lamaia, grapefruit si fructele cu tot cu pielita (ex. mere, pere, caise, piersici).

Sunt interzise bomboanele, ciocolata, siropurile concentrate, pralinele si dulceata deoarece acestea sunt din categoria dulciurilor prea concentrate si sunt greu suportate de persoanele care sufera de boli digetive.

Nu se bea deloc bere, vin, tuica, gin, whisky, palinca, bauturi carbogazoase, ceai negru si cafea.

Dintre condimente trebuie eliminate otetul, piperul, ardeiul iute si mustarul iute.

Astfel de bolnavi trebuie sa respecte acest regim alimentar dar sa urmeze si un tratament pe baza de medicamente, recomandat de un medic specialist gastroenterolog. Alimentele trebuie mestecate incet si bine, nu este bine sa se bea apa in timpul mesei.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here