Ţelina este eficientă pentru cura de slăbire, are efect tonic şi revigorant

0
179
Ţelina este eficientă pentru cura de slăbire, are efect tonic şi revigorant

Ţelina este bine să fie consumată mai ales de persoanele care doresc să slăbească, să ţină o dietă pentru reducerea greutăţii corporale şi detoxifierea organismului. Este bună pentru combaterea obezităţii deoarece are puţine calorii (doar 16 calorii la 100 g rădăcină), ajută la eliminarea excesului de lichid din ţesuturi prin efectul duretic puternic, stimulează digestia, este aperitivă, laxativă, depurativă şi hipoglicemiantă.

Ţelina conţine numeroase substanţe nutritive, vitamine B, E, K, acid ascorbic, provitamina A, caroten, aminoacizi, tirozină, acid nicotic, ulei esenţial, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc, mangan, acid oxalic, substanţe flavonoide, etc. Are o aromă specifică, este tonică şi revigorantă pentru organism, este bună pentru curele de eliminare a kg în plus şi pentru cardiaci, stimulează lactaţia şi curăţă organismul de toxine.

Conţine magneziu, este utilă pentru buna funcţionare a creierului. Decoctul din rădăcină de ţelină are un excelent efect diuretic, depurativ, este realizat prin adăugarea a 30 g la un litru de apă, se fierbe, se strecoară şi se bea 3 căni în fiecare zi. De asemenea, la fel de eficientă este tinctura din ţelină, care se realizează din rădăcină de ţelină rasă pe răzătoare şi alcool, se pun în cantităţi egale într-un borcan, se macerează timp de 8 zile, apoi se strecoară şi se serveşte câte o linguriţă de 2 ori pe zi.

telina

Frunzele de ţelină sunt foarte bune în prepararele culinare, dar pot fi folosite şi asemănător plantelor medicinale, sub formă de infuzie. Se adaugă o linguriţă de frunze uscate de ţelină la o cană de apă clocotită, se infuzează timp de 5 minute, apoi se strecoară şi se bea după ce s-a servit masa. Infuzia din frunze de ţelină are proprietăţi foarte bune pentru organism, ajută la stimularea digestiei, la prevenirea şi combaterea balonării, scade riscul de a dezvolta tulburări intestinale.

Citește și:  Ești stresat, vezi ce trebuie să mănânci pentru a ameliora stresul

Decoctul din ţelină poate fi un bun remediu contra degerăturilor, se fac băi calde pe zonele afectate. Decoctul trebuie să fie concentrat, pentru realizarea lui se foloseşte o ţelină rădăcină cu tot cu frunze, se fierbe în 2 litri de apă, timp de 40 de minute.

Pentru a te bucura de efectul tonic al ţelinei poţi prepara un vin foarte bun din această legumă. Se mărunţeşte o rădăcină de ţelină, se adaugă la un litru de vin alb, se pune zahăr, se lasă să stea timp de 2 zile, apoi se poate bea câte un păhărel sau două pe zi.

Ţelina se poate consuma crudă sub formă de suc sau în salate pentru a beneficia de vitaminele B şi magneziul din compoziţia ei, ea este un adevărat medicament pentru organism. Are efect bun în tratamentul depresiei, reumatismului, tusei, gutei, catarului bronşic, stărilor de nervi, afecţiunilor tractului gastro-intestinal, artritei, gastritei, infecţiilor intestinale, ulcerului duodenal, constipaţiei şi pentru prevenirea cancerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.