Nivelul de aciditate poate provoca îmbătrânirea prematură a organismului. Din cauza faptului că îmbătrânim putem suferi de hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiace, ateroscleroză, migrene, boli renale, gută, osteoporoză, boli ale dinților, dureri de picioare, artrită și alte boli ce apar frecvent la persoanele în vârstă.
Toate aceste boli se pot datora: activității celulare reduse, tulburărilor circulatorii, acumulării de toxine și de acizi în organism.
Navigare rapidă în articol:
- Apa alcalină este importantă pentru longevitate
- Ce consecințe apar dacă nivelul de aciditate în organism este mare?
- Apa și sănătatea pielii.
Apa alcalină este importantă pentru longevitate
Sportivii profesioniști consumă apă alcalină pentru că aceasta are beneficii extraordinare pentru sănătate. Ei își hidratează organismul cu apă alcalină pentru că pH-ul corpului are un rol foarte important în menținerea stării generale de sănătate. Desigur contează și dieta, aceasta nu trebuie să conțină alimente procesate, cu aditivi chimici, uleiuri hidrogenate, etc. Toate acestea produc un exces de acid în sânge și creează un mediu propice dezvoltării unor boli grave în organism.
Ce este apa alcalină? Cu ajutorul pH-ului se poate măsura nivelul de aciditate al apei. Scara pH-ului variază de la 0 – acid la 14 – bazic. Specialiștii spun că apa alcalină este apa cu pH mai mare comparativ cu pH-ul apei normale. De regulă pH-ul apei potabile este în domeniul neutru, este 7 sau ușor alcalin. Apa alcalină este un neutralizator natural al acidului din organism, poate preveni dezvoltarea multor boli.
Caracteristici importante ale apei:
- Apa cu un pH mai scăzut este mai acidă, are mai mulți ioni de hidrogen H+ decât de OH–, deci la nivelul celulelor va fi mai puțin oxigen.
- De obicei pH-ul apei este 7, deci este neutru. Recomandat este un pH de 8-9. Sunt izvoare naturale care au pH-ul 10.
- Apa cu un pH mai mare este mai alcalină, are mai puțini ioni de hidrogen H+ decât de OH– și va furniza mai mult oxigen la celule.
De exemplu:
- Cola are pH-ul 2,5. Pentru a neutraliza efectul negativ al unui pahar cu cola, trebuie să se bea 30-32 pahare cu apă alcalină.
- Berea are pH-ul 4,7.
- Apa distilată are pH-ul 7,0.
- Apa de mare are pH-ul 8,1.
- Bananele au pH-ul 4,6.
- Sângele omenesc are pH-ul 7,3-7,45.
Când vine vorba de sănătate, trebuie să alegi apă alcalină drept apă potabilă!
Beneficiile apei alcaline, cu pH ridicat:
- Furnizează minerale importante organismului: magneziu, sodiu, potasiu, calciu. Aceste minerale mențin sănătatea corpului. Magneziul este important pentru inimă, rinichi și sistemul muscular al organismului. Sodiul echilibrează fluidele din organism. Potasiul ajută la relaxarea musculară și realizarea digestiei.
- Are compuși alcalini care reduc acizii din corp, ce sunt produși în timpul procesului de digestie.
- Scade riscul de cancer.
- Crește metabolismul și longevitatea.
- Promovează detoxifierea organismului.
- Menține sănătatea oaselor, încetinește pierderea densității osoase, previne osteoporoza. Dacă dieta este de obicei acidă crește riscul de pierdere osoasă și se elimină calciul prin urină. Dacă dieta este mai alcalină se menține sănătatea sistemului osos.
- Reduce concentrația de hormoni paratiroidieni din organism, care au rolul de a elibera calciul osos în sânge.
- Reduce simptomele create de prea multă aciditate în sânge: flatulență, stări de greață, râgâit. Apa alcalină neutralizează pepsina (ce degradează proteinele și care poate cauza aciditate în organism).
- Crește hidratarea mai mult decât apa normală, reglează temperatura corpului.
- Echilibrează nivelul de zahăr din sânge, reduce nivelul de glucoză din sânge. De obicei un nivel ridicat de zahăr în sânge poate produce simptome de oboseală, dureri de cap, senzație mare de sete. În timp apar consecințe grave la nivelul sistemului nervos, apar stările de nervi. Apa alcalină scade riscul de diabet zaharat.
- Ajută la asimilarea nutrienților în organism și la eliminarea toxinelor din corp.
- Atenuează simptomele multor afecțiuni și boli. Scade nivelul de aciditate din sânge.
- Îmbunătățește circulația sângelui, subțiază sângele, reduce vâscozitatea acestuia. Astfel sângele va circula mai ușor prin organism, va furniza celulelor țesuturilor oxigen și substanțe nutritive.
- Îmbunătățește starea de spirit și sănătatea organismului.
- Acționează ca un puternic antioxidant, normalizează echilibrul acido-bazic al organismului, promovează producția de oxigen, combate atacul nociv al radicalilor liberi, ajută la reînnoirea celulelor, are proprietăți antiîmbătrânire.
Alimentația pentru longevitatea organismului
Alimentația zilnică trebuie să conțină mai multe fructe și legume proaspete. Acestea mențin pH-ul sub control și îmbunătățesc sănătatea organismului. Sunt recomandate merele, lămâile și citricele.
Cum să faci apa alcalină, cum scazi nivelul de aciditate al apei potabile? Apa potabilă poate avea un pH alcalin dacă se adaugă lămâie sau puțin bicarbonat de sodiu.
Persoanele care consumă apă alcalină, au o dietă echilibrată și duc un stil de viață activ au șanse mari să-și mențină o stare bună de sănătate.
Apa alcalină are următoarele efecte asupra alimentelor:
- Elimină gustul amar al cafelei și al ceaiurilor.
- Se recomandă pentru spălarea legumelor și fructelor proaspete, astfel acestea se mențin proaspete.
- Salata ținută în apă alcalină se menține proaspătă mai mult timp.
- Îmbunătățește gustul băuturilor alcoolice și cocktail-urilor.
- Carnea care se ține în apă alcalină timp de 10 minute va fi mai fragedă.
- Dacă se fierb legumele în apă alcalină se menține gustul și culoarea acestora. De asemenea, apa alcalină reduce gustul amar al legumelor fierte astfel.
Alimentele care mențin echilibrul acido-bazic în organism
Acestea au efect bun asupra organismului, previn hiperaciditatea, previn tulburările intestinale. Din păcate aciditatea poate duce la: osteoporoză, artrită, eczeme, tulburări de ritm cardiac, boli cronice, tulburări de somn, cancer, alergii și alte boli.
Nutriționiștii recomandă în special fructele și legumele proaspete. Acestea nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. De asemenea, ei spun că dieta de bază trebuie să conțină ciuperci, verdețuri, salate, germeni de grâu, migdale.
Sunt recomandate următoarele alimente alcaline:
- Salată verde, morcov, spanac, varză, conopidă
- Fasole verde, mazăre proaspătă, sfeclă roșie
- Castraveți, fasole, banane, roșii și altele.
Nu este bine să se consume în exces alimente acide cum sunt: laptele, produsele lactate, carnea, tonul, peștele, cerealele, ouăle, dulciurile.
Dintre produsele acide care pot fi consumate sunt: fulgii de ovăz, orezul brun, legumele, nucile, semințele oleaginoase, semințele de dovleac și altele.
Sunt recomandate alimentele neutre: ulei de măsline, ulei de semințe de in, ulei de semințe de dovleac.
Trebuie evitate toate produsele fast-food. Acestea se consumă doar foarte rar. De asemenea alte produse care ar trebui evitate sunt:
- Prăjiturile, pastele, biscuiții și alte preparate din făină albă
- Produsele procesate
- Produsele care au mult zahăr
- Alcoolul și băuturile care conțin cofeină.
Consumul de alimente alcaline trebuie să fie de 70-80%. Consumul de alimente acide trebuie să nu depășească 20-30%.
Zahărul și proteinele animale cresc nivelul de aciditate în organism. Acest lucru slăbește organismul, de aceea se îmbolnăvește mai ușor. Alți factori care scad rezistența organismului sunt: sedentarismul, fumatul, alcoolul, stresul și problemele de sănătate de care oamenii suferă deja.
Ce consecințe apar dacă nivelul de aciditate în organism este mare?
Nivelul de aciditate în organism poate crește din cauza consumului de zaharuri, carne, grăsimi, nuci, semințe, lapte, alimente rafinate, cafea, alcool, băuturi care au cofeină și altele.
Dacă nivelul de aciditate în organism crește, apar simptome de greață, flatulență, indigestie, crește riscul de afecțiuni gastrice și intestinale și chiar de ulcer.
Dacă organismul are un nivel de aciditate mare, rinichii vor fi mai solicitați să combată aciditatea din sânge. Medicii consideră că există o legătură între nivelul de aciditate mare din sânge și dezvoltarea unor boli grave, ca de exemplu: cistită, uremie, nefrită. Pentru a preveni îmbolnăvirea este recomandat consumul de apă alcalină.
De asemena, pietrele la rinichi se formează pe fondul unui mediu acid care predispune la formarea de săruri acide (din substanțe de tipul fosfaților și uraților care sunt săruri ale acidului fosforic și acidului uric și care se combină cu magneziul și calciul). Din păcate calculii renali nu se dizolvă în urina acidă. Doar băutul apei alcaline poate ajuta la dizolvarea calculilor renali și la eliminarea lor.
Apa alcalină menține sănătatea organismului și previne apariția bolilor.
Consumând foarte des apă alcalină se previn următoarele boli:
- Hepatita, astmul, diabetul
- Dermatita, colesterolul din sânge, obezitatea
- Artrita reumatoidă, hemoroizii
- Durerile de spate și tulburările de somn
- Simptomele menopauzei și altele.
Un nivel de aciditate mare în sânge crește riscul de gută și artrită
Potrivit specialiștilor în domeniul sănătății, nivelul de aciditate mare în articulații poate cauza două boli grave: artrită și gută. Cele mai afectate sunt persoanele care au un grad de obezitate, la ele se pune o presiune destul de mare pe articulații și astfel se accentuează procesul de uzură al acestora (care apare și pe fondul îmbătrânirii organismului).
De ce este important să se prevină acumularea de acid în organism? Dacă se acumulează acid în articulații, acesta va deterioara cartilajele și articulațiile. Sângele nu va putea transporta foarte bine rezidurile acide de la nivelul acestora. Astfel se va acumula acid uric în sânge, în articulații, se vor depune săruri acide în țesuturile încheieturilor, la articulațiile mâinilor și picioarelor.
Aceste boli – artrita, guta – produc simptome de durere. Pentru calmarea durerilor se iau medicamente analgezice, dar această soluție este temporară. Pentru astfel de bolnavi se recomandă consumul de apă alcalină. Este indicat să se bea zilnic cât mai mult apă, astfel organismul își va regla echilibrul acido-bazic, sângele nu va mai avea acea stare acidă și astfel se va îmbunătăți sănătatea.
Acumularea de reziduri acide poate cauza și apariția bolilor degenerative. Acestea pot să apară la orice vârstă, nu doar la bătrânețe. Prin consumul de apă alcalină se previn aceste boli, se reduc simptomele unor boli deja instalate.
Apa alcalină previne îmbătrânirea prematură a organismului
Apa alcalină previne îmbătrânirea organismului, crește longevitatea, în plus are și alte beneficii:
- Ajută la detoxifierea organismului, crește absorbția de oxigen la celule, inhibă îmbătrânirea acestora.
- Dacă se bea zilnic apă alcalină se curăță organismul de toxine, de reziduri și excesul de acizi. Toate acestea pot afecta sănătatea și pot produce numeroase afecțiuni și boli.
- Apa alcalină previne depunerea pietrelor la rinichi, acumularea de acid uric. De asemenea, ajută în prevenirea osteoporozei (pe fondul pierderii de calciu din oase). Din păcate, atunci când nivelul de aciditate este prea mare, organismul compensează acest lucru cu extragerea calciului din oase. În timp se creează un deficit mare de calciu în oase, acestea devin friabile și crește riscul de fracturi și osteoporoză. Oasele conțin calciu și fosfor. Dacă scade nivelul de calciu, oasele vor avea prea mult fosfor și astfel au o rezistență mai slabă. Pierderea calciului din structura oaselor poate duce la scăderea în înălțime la persoanele mai în vârstă și la dezvoltarea unor probleme de sănătate.
Apa și sănătatea pielii
Pielea tânără ar trebui să aibă un pH de 4. În mod normal, pielea omului are un pH de 5,5 (pH-ul variază între 4,1-5,8 în funcție de persoană și de zona corpului), deci pielea sănătoasă este ușor acidă. Acest pH ușor acid se datorează transpirației și altor substanțe acide pe care le produce organismul în mod natural (ex. sebuum).
Pentru regenerarea pielii cu aspect îmbătrânit se recomandă o îngrijire cu produse cosmetice naturale, care o ajută să devină mai proaspătă, cu aspect întinerit. Acizii cresc procesele inflamatorii și sunt cauza reumatismului și a altor boli. La persoanele mai sensibile, pielea se regenerează mai încet și are un risc mai mare de a suferi de iritații din cauza factorilor interni sau externi.
Produsele de ingrijire se aleg în funcție de tipul de piele, se citesc cu atenție toate ingredientele de pe etichetele lor. De regulă pH-ul trebuie să fie menționat pe produsele cosmetice. Foarte multe produse de baie și duș, săpunuri sub formă lichidă, geluri, au ingrediente neadecvate, sintetice, substanțe chimice, care nu sunt recomandate pentru piele.
Produsele cosmetice trebuie să aibă un pH echilibrat, ușor acid. Apa acidă călduță are efect bun asupra pielii:
- Combate micoza piciorului, acneea feței, punctele negre
- Ajută la dezinfectarea pielii, a dinților, gingiilor, cavității bucale în general
- Dacă se face gargară, se previn problemele de gât și amigdalite
- Calmează arsurile, oprește sângerarea, ajută în tratamentul crustelor, tăieturilor
- Dezinfectează și grăbește procesul de vindecare al rănilor superficiale
- Este indicată pentru clătirea pielii după bărbierit
- Reduce durerea în cazul înțepăturilor de insecte.
Pentru persoanele cu pielea sensibilă se recomandă produsele cosmetice cu pH neutru (acest lucru pentru piele înseamnă de fapt un pH de 4,1-5,8).