Ce se poate face in caz de intoleranta la lactoza?

0
659
Ce se poate face in caz de intoleranta la lactoza

Majoritatea oamenilor se gandesc cu placere la savurarea unui pahar cu lapte, a unei inghetate sau a unei pizza cu branza. Insa unui numar destul de mare de oameni, aceste placeri aparent nevinovate le pot cauza balonari, gaze si crampe abdominale. Aceasta afectiune se numeste intoleranta la lactoza.

Laptele si alte produse lactate reprezinta o sursa majora de substante nutritive, iar imposibilitatea de a tolera un intreg grup de alimente, ii poate face pe copiii si adultii care sufera de aceasta afectiune sa se simta in dezavantaj. Din fericire exista moduri in care poti primi tot calciul de care are nevoie organismul, fara a declansa consecinte neplacute.

Lactoza este zaharul din lapte, iar o enzima numita lactaza este in mod normal responsabila pentru descompunerea lactozei in tractul digestiv, dupa consumarea laptelui sau a produselor lactate. Unii oameni nu produc indeajuns de multa lactaza, pentru a face fata lactozei pe care o consuma. Acestia pot avea deficienta de lactaza intr-un procent mai mic sau mai mare.

In functie de gradul de deficienta al lactazei, consumul de produse lactate cum ar fi inghetata, branza de vaci, pot declansa crize de greata, balonare, crampe, gaze sau diaree, de obicei dupa 30 de minute de la ingerarea lor. Insa intoleranta la lactoza nu este ceva de genul “totul sau nimic”. Este normal ca nivelul de lactaza din tractul intestinal sa inceapa sa scada de la varsta de 3 ani.

Cat de rapida este acea scadere variaza de la individ la individ, simptomele sale (diaree, crampe, gaze) fiind la unii absente, iar la altii prezente. Severitatea simptomelor depinde de cat de scazut este nivelul enzimei (lactaza). In cazuri rare, copiii se nasc fara abilitatea de a produce lactaza, insa pentru majoritatea oamenilor, deficienta de lactaza este ceva ce se dezvolta in timp. Multi oameni au parte de simptome provocate de intoleranta la lactoza, abia mai tarziu in viata.

Una din cele mai frecvente confuzii cu privire la intoleranta la lactoza este aceea ca este vorba de o alergie la lapte. Desi cele doua sunt deseori confundate, diferenta dintre ele este critica. Incapacitatea de a digera complet lactoza, rareori se traduce in nevoia de a avea o dieta fara lapte. Insa daca esti alergic la lapte, chiar si o cantitate extrem de mica poate declansa o reactie grava.

Simptomele unei alergii la lapte includ: ochi umflati, nas infundat, eruptii cutanate, varsaturi, senzatie de constrictie in gat si dificultati de respiratie. Nu exista nici-o legatura intre alergia la lapte (care se datoreaza unui raspuns imun la o proteina) si intoleranta la lactoza (care este un deficit de enzime).

Intoleranta la lactoza este mai frecventa la adulti, in timp ce alergia la lapte este mai des intalnita la copii. De fapt, toti copii care devin alergici la lapte, fac asta inca din primul an, iar majoritatea vor depasi alergia in cele din urma, pe masura ce cresc. Foarte putini oameni raman alergici la lapte, dupa ce trec de perioada copilariei. Daca suspectezi ca esti intolerant la lactoza este bine sa verifici asta la un cabinet medical.

Din fericire, majoritatea oamenilor care sufera de intoleranta la lactoza, nu sunt nevoiti sa renunte complet la lactate. De fapt, se estimeaza ca aproximativ 80 % din persoanele care sufera de aceasta afectiune pot bea suficient lapte pentru a avea o nutritie buna. Cat de sarguincios trebuie sa fii pentru a evita lactoza, depinde in intregime de cat de sensibil esti.

Exista cateva remedii de casa care pot ameliora si minimaliza simptomele intolerantei la lactoza. Pe piata exista o serie de produse cu lactaza care ii pot ajuta pe cei intoleranti la lactoza sa includa in continuare laptele si lactatele in dieta lor. In laptele pe care vrei sa-l bei poti presara lactaza sub forma de praf, sau poti pune cateva picaturi de lactaza. Insa trebuie avut in vedere ca lactaza sub forma de picaturi trebuie adaugata cu 24 de ore inainte de consumarea laptelui, pentru a da timp acesteia sa functioneze.

intoleranta la lactoza

O alta optiune este sa iei o tableta de lactaza imediat dupa consumarea unui produs lactat. Nivelul de intoleranta difera de la persoana la persoana. Cel mai bun mod de a evalua propria intoleranta este urmatorul: mai intai trebuie sa scoti din sistem toata lactoza, evitand sa consumi lactate de orice fel pentru 3 sau 4 saptamani; dupa care incepi sa consume lapte si branza in cantitati foarte mici. Monitorizeaza-ti simptomele pentru a vedea cat de mare este cantitatea de lactate pe care o poti suporta fara a simti vreun disconfort. Odata ce iti cunosti limitele, gestionarea ingerarii de lactate devine mai usoara.

Citește și:  Sunete tămăduitoare – Remedii garantate pentru diverse afecțiuni ale organismului uman

Verifica procentul de grasime al laptelui. Grasimile incetinesc trecerea lactozei prin sistemul digestiv, oferind corpului tau mai mult timp pentru a lucra la digerarea sa. Daca ai probleme cu tolerarea laptelui degresat, dar nu vrei sa consume laptele integral care are multe calorii si grasimi, poti opta pentru laptele semidegresat cu 1,5 % grasimi.

Este posibil sa nu poti tolera un pahar mare cu lapte baut dintr-o data, dar daca vei bea o treime din pahar dimineata, o treime la pranz si o treime seara, nu ar trebui sa ai vreo problema. De asemenea nu este indicat sa se consume lactate fara nimic altceva. Daca vrei sa mananci branza sau sa bei lapte, fa-o cu niste biscuiti sau in amestec cu alte alimente. Daca mananci lactate pe stomacul gol, iti poti inrautati simptomele.

Lactoza este folosita in multe alimente procesate, unde nici nu te astepti sa gasesti asa ceva. Pentru a identifica sursele ascunse de lactoza, uita-te cu atentie la eticheta produsului. Trebuie sa stii ca painea, cerealele, clatitele, ciocolata, supele, budinca, sosurile pentru salata, serbetul, bomboanele etc., pot contine lactoza.

Desi cantitatile de lactoza din alimentele procesate nu sunt foarte mari, cei care au nivelul de toleranta scazut, pot experimenta simptome neplacute. Atunci ca te uiti pe eticheta, nu te uita doar daca produsul contine lapte. Alte cuvinte care indica prezenta lactozei sunt: zer, unt, substante uscate din lapte, lapte praf degresat, cazeina, galactoza, concentrate proteice din zer.

Daca ai fost diagnosticat cu intoleranta la lactoza, poti fi dezamagit la gandul ca va trebui sa renunti la lapte. Dar inainte de a te descuraja prea tare, trebuie sa stii ca exista cateva remedii de casa care te pot ajuta sa-ti usurezi situatia. Studiile indica faptul ca pudra de cacao si zahar, sau praful de ciocolata, pot ajuta organismul sa digere lactoza prin incetinirea ratei in care se goleste stomacul.

Cu cat procesul de golire al stomacului este mai lent, cu atat este mai mica si cantitatea de lactoza care patrunde in sistem dintr-o data. Asta inseamna ca vor exista mai putine simptome. Sardinele sunt bogate in calciu, si te pot ajuta in cazul in care ai deficit de calciu datorita faptului ca nu consumi lapte sau lactate. Alte alimente care sunt bogate in calciu sunt: tofu, somonul, legumele cu frunze verzi, nucile, fasolea uscata, caisele uscate, semintele de susan.

Calciul din laptele cu ciocolata se absoarbe la fel de bine precum laptele normal, si poti tolera laptele cu arome mai bine decat cel simplu. Daca iti place branza dar esti intolerant la lactoza, o solutie ar fi sa alegi branzeturile: elvetiana (Emmentaler), Cedar sau Colby. Cu cat branza este mai tare, cu atat continutul de lactoza este mai mic. Sari peste branzeturile moi ca: crema de branza, branza de vaci (telemea) si alte produse de genul care se pot intinde pe paine.

Poti inlocui laptele normal cu laptele de soia. Daca insa nu te poti obisnui cu gustul sau, il poti adauga in retete si produse ca budinca, unde este necesara folosirea laptelui. Cercetarile arata ca iaurtul care contine culturi active, pot fi o sursa buna de calciu chiar si pentru cei intoleranti la lactoza, desi are un continut ridicat de lactoza.

Se pare ca, culturile de bacterii folosite in producerea iaurtului produc o parte din enzima lactaza, necesara pentru o digestie buna. Daca poti tolera iaurtul, este indicat sa il incluzi in dieta ta. Sa traiesti cu aceasta afectiune, nu inseamna ca nu mai poti bea niciodata lapte, sau ca va trebui sa renunti definitiv la lactate. Cu o planificare adecvata, multi oameni care sunt intoleranti la lactoza se pot bucura de alimentele care contin lactoza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.