Ce stim despre stranut: credinte si obiceiuri

0
307
Ce stim despre stranut: credinte si obiceiuri

Stranutul este cauzat de o multime de factori si nu trebuie asociat doar unei probleme respiratorii. Cateodata, oamenii stranuta din cauza prafului, a piperului, a luminii sau chiar a aerului rece, in special daca si-au petrecut o mare parte din zi la caldura.

In cazul luminii, exista cateva cazuri in care unele persoane stranuta daca se uita prea mult intr-o sursa de lumina puternica. Aspectul pozitiv aici reiese din faptul ca, daca simtiti ca vreti sa stranutati si nu puteti, aveti oportunitatea sa va atintiti privirea intr-o lumina orbitoare si, cine stie, poate va veti rezolva problema…

Alergiile si infectiile sunt si ele cauzatoare de stranuturi. In general, ele provoaca inflamatii in zona mucoasei nazale. In alte situatii, polenul sau unele tipuri de par ale animalelor pot crea si ele alergii care conduc la stranuturi. Ele sunt asociate si cu infundarea nasului si cu tusea.

La fel ca la oameni, si in cazul animalelor stranuturile nu reprezinta altceva decat niste reflexe, precum cascatul. Nasul simte diferitele inflamatii sau elemente care sunt cauzele stranutului si transmite aceasta informatie organismului. Ceea ce urmeaza este inspiratia ampla, contractarea muschilor abdomenului, inchiderea ochilor si, in cele din urma, stranutul propriu-zis.

In timpul stranutului, particulele de aer si de substante eliminate circula cu o viteza de pana la 100 de kilometri pe ora, aproape la fel de repede ca viteza sunetului. Intrucat odata cu stranutul, se elimina o multime de substante rezultate din secretia noastra nazala, este mai mult decat recomandat sa ne acoperim nasul cu o batista, pentru a nu risca sa-i contaminam pe ceilalti. Nu trebuie sa omiteti nici gura, pentru ca se elimina si saliva odata cu stranutul.

Obiceiul urarii de sanatate persoanelor care stranuta dateaza de cateva secole si a fost, probabil, cauzat de faptul ca se credea ca aceste persoane sunt bolnave si, din semn de politete, era decent sa se doreasca insanatosirea acestora. De asemenea, in trecut oamenii se binecuvantau dupa ce stranutau, pentru ca, in timpul epidemiilor de ciuma, stranuturile erau asociate acestei boli crunte.

In prezent, multi americani si britanici inca se mai binecuvanteaza dupa ce stranuta, insa in alte parti ale lumii nu prea se mai intalneste acest obicei. Nu in ultimul rand, tot acum multe veacuri, se credea ca oamenii sunt aproape de moarte dupa ce stranutau si, din acest motiv, se ura de sanatate si de viata indelungata.

stranutul

Acum cateva secole, oamenii impartaseau credinta colectiva asupra stranutului. Se spune ca cei care nu mureau la scurt timp dupa ce stranutau erau binecuvantati. Tot in acest sens, se credea faptul ca sufletul paraseste trupul imediat dupa stranut, iar prin acel loc liber, Necuratul poate intra. Expresia, pentru prima data folosita in Anglia, „Dumnezeu sa te binecuvanteze” avea rolul de a alunga demonii si spiritele malefice.

Citește și:  Ciroza hepatica - cauze, simptome si tratament

La noi, a ramas intiparita in memoria colectiva expresia „Faci chef”, asociata stranuturilor. Ea a fost mai intai utilizata pentru a „sarbatori” faptul ca persoana care a stranutat inca se afla in viata, lucru ce pare amuzant in zilele noastre, insa in trecut lucrurile stateau cu totul altfel.

In unele tari si potrivit unor credinte, atunci cand pui mana la gura pentru a te pregati de un stranut, iti protejezi sufletul sa nu iasa pe gura. Acest lucru este valabil in special pe continentul asiatic si pe cel african si mai putin pe continentul european.

Tot in Asia, cand cineva stranuta se spune ca este barfit. Daca stranuti o singura data, atunci se crede ca esti vorbit de bine, iar daca stranuti de mai multe ori, atunci cineva te critica sau iti vrea raul. De obicei, aceste persoane se afla in alte colturi ale lumii si, in unele situatii, se spune ca ele vor fi alesele inimii celui care stranuta. Amuzant, nu?

In Franta, cei care stranuta sunt apreciati si li se ureaza implinirea visurilor. In Olanda, mai multe stranuturi succesive reprezinta un semn al unei zile pline de soare si de caldura.

In India, daca stranuti chiar inainte de a-ti parasi casa sau in timpul in care esti gravida, atunci vei avea foarte mult ghinion. Tot in India, se spune ca femeile care stranuta sunt barfite de catre soacre, asta in cazul in care sunt maritate.

In concluzie, trebuie sa aveti foarte mare grija sa va acoperiti atat gura, cat si nasul atunci cand stranutati. Daca nu faceti acest lucru, riscati sa-i imbolnaviti pe ceilalti oameni care se afla in apropierea dumneavoastra. Potrivit unor studii efectuate de cercetatori, s-a ajuns la concluzia ca in metrourile din intreaga lume sau in unele dintre cele mai aglomerate zone, rata persoanelor care racesc in anotimpul rece este mai mare de 85%. Se crede ca printre cauze se numara si faptul ca oamenii sunt neglijenti si nu se protejeaza atunci cand stranuta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.