Reumatism articular sau complicații ale unor boli? Ce sunt falsele reumatisme?

0
460
1-dureri-de-cap-dureri-de-spate

Mulți oameni cred că suferă de reumatism articular sau de o boala reumatismală, însă ei au doar simptome asemănătoare reumatismului. În realitate au dobândit doar manifestări articulare atipice care pot fi numite suferințe reumatice. Acesta este cazul unei femei care suferea de dureri articulare și era sigură că are reumatism articular. Află cum a descoperit că avea doar false reumatisme, care nu sunt altceva decât complicații ale unor boli ale organismului.

,,Toată viata am muncit din greu, atât la serviciu cât și acasă. Așa au trecut anii și am ajuns la vârsta de 42 de ani să simt că starea mea de sănătate nu mai era ca altădată. Am început să am dureri de cap frecvente, stări de nervi, dureri osoase, dureri musculare, tulburări funcționale, dureri de gambe mai ales seara, contracții ale musculaturii și alte stări proaste, care imi dădeau un disconfort. Am ajuns să cred că am manifestări articulare care apar atunci când suferi de reumatism.

Vă spun toate acestea pentru a vă arăta cât de ușor te poti înșela în legătură cu suferința ta. De multe ori poți exagera în legătură cu boala și acest lucru nu este bine pentru starea ta fizică și psihică, devii pesimist, nefericit, ai depresii fără rost.

Consult medical necesar pentru evaluarea sănătății

2-reumatism-false-reumatisme

Am mers la medic să aflu ce pot face pentru a mă simți bine, pentru a scăpa de simptomele proaste. Trebuie să stiți că este foarte important să cunoașteți foarte bine de ce anume suferiți, care este cauza bolii reale, deoarece doar așa puteți urma un tratament corect care să fie specific bolii de bază și nu unei afecțiuni pe care doar bănuiți că o aveți.

Sunt sigură că oamenii dau atenție în primul rănd durerilor și apoi altor simptome ale bolii. Așa am făcut si eu, am simțit dureri articulare și am concluzionat că am reumatism articular. Acest lucru m-a făcut să apelez la un medic reumatolog. În urma unui consult medical am aflat că sufăr de false reumatisme și nu de o boală reumatismală. Medicul mi-a explicat exact ce sunt falsele reumatisme și am înțeles că am exact o parte din simptomele acestora.

Obezitatea, pericol pentru articulații

3-obezitatea

Obezitatea este o adevărată problemă pentru mine. Sunt sigură acum de faptul că trebuie să slăbesc, deoarece supraîncărcarea ponderală îmi dă suferințe osteoarticulare. Greutatea corpului peste normal are efect nefavorabil asupra articulațiilor, mușchilor și ligamentelor. Acestea sunt supuse la eforturi neobișnuite și astfel repercursiunile apar:

 • Instabilitatea articulară datorită relaxării ligamentelor
 • Dezvoltarea lordozei lombare
 • Dureri de articulații
 • Probleme la bolta piciorului.

În multe zile făceam eforturi impuse de mers, iar când stăteam pe loc mă simțeam bine, senzația de disconfort se calma. Astfel de dureri le-am pus tot pe seama reumatismului, dar de fapt sunt semne ale artritei obstructive de la picioare. Pentru tratament trebuie să merg la un medic specialist în boli vasculare.

Diabetul poate fi asociat cu artroza

Bine că nu am diabet, pentru că medicul mi-a spus că în caz de diabet pot să apară următoarele complicații (de care sufeream și eu):

 • Artroza, artropatiile propriu-zise
 • Durerile la articulțiile periferice
 • Durerile la coloana vertebrală
 • Amorțelile și senzațiile de greutate.
Citește și:  Descopera pricipalele remedii naturiste pentru cataracta oferite de medicina traditionala!

Astfel de simptome se pot datora neuropatiei diabetice sau unei suferințe a nervilor picioarelor.

Ce indică durerea de cap, care sunt cauzele? Bolile reumatice sunt afecțiuni dureroase

4-dureri-de-capDurerile de cap și cefaleea erau ceva normal la mine, mă confruntam cu astfel de stări foarte des, aproape in fiecare zi. Desigur am crezut ca și ele sunt o consecință a reumatismului sau a spondilozei cervicale.

Simțeam durerea de cap mai ales in zona de la ceafă, de aceea m-am găndit că am spondiloză cervicală. Medicul mi-a explicat că durerea de ceafă se distribuie spre zona occipitală joasă, iar în plus apar stări de contracție a musculaturii cefei și astfel mișcările sunt oarecum limitate în zona acesteia. Eu aveam dureri de cap din cu totul alte cauze. Colecistita era o afecțiune care mi-a provocat dureri de cap multi ani.

Când făceam gripă sau o altă boală virală, infecțioasă, aveam dureri de articulații din cauza inflamațiilor trecătoare la nivelul acestora. După ce mă făceam bine, ele dispăreau.

Boli care pot da dureri de articulații și inflamații

5-dureri-de-articulatii-la-picioare

Medicul mi-a făcut o serie de analize spre a exclude anumite boli grave, care mi-ar fi putut da manifestări articulare și alte simptome din care aveam și eu o parte. Astfel am aflat faptul că nu aveam cancer sau altă tumoră, care în mod normal provoacă dureri și inflamații la aparatul locomotor. Am fost fericită să știu că nu am metastaze osoase, care sunt luate drept reumatism de pacienți.

De asemenea, nu sufeream de hepatită epidemică sau icter, boli la care pot să apară dureri articulare și inflamații. În suferințe hepatice și nu în cazuri de boli reumatismale pot să apară:

De ce se umflă picioarele?

La sfârșitul zilei de muncă observam ca îmi simt picioarele îngreunate, că am gleznele și gambele umflate. Aceste edeme erau însoțite de durere și m-au făcut să cred că am reumatism. În realitate însă, sufeream de tulburări ale circulației venoase. În cazul meu era vorba despre insuficiența venoasă și a trebuit să urmez un tratament pentru această afecțiune.

Există și alte boli care produc tulburări circulației venoase și anume: sechelele tromboflebitelor, varicele și altele.

Hipotiroidia poate da simptome de reumatism articular

6-hipotiroidia

O altă boală de care nu am scăpat toată viața este hipertiroidia. Aceasta poate da simptome asemănătoare celor reumatice. Pentru a mă simți bine, am urmat un tratament specific bolii.

Înainte de ciclul menstrual aveam simptome de sindrom premenstrual, din care faceau parte și durerile articulare din cauza retenției de lichid în organism. Eram nevoită să iau un diuretic ca remediu pentru edem, deoarece altfel nu scăpam de această retenție de lichid decăt cu apariția menstrei. Aveam astfel de stări proaste tocmai din cauza hipertiroidiei.

A trebuit să urmez un tratament endocrin de specialitate. Manifestări reumatice apar și în cazul altor boli endocrine sau altor boli grave, ca de exemplu:

 • Demineralizare cauzată de hipotiroidie
 • Spondiloză
 • Artroză
 • Osteită fibrochistică
 • Osteoporoză ce se dezvoltă la menopauză.

Este important să cunoașteți exact dacă aveți o boala endocrină, deoarece medicamentele trebuie să fie pentru corectarea dezechilibrelor glandulare și asociate antireumatismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.