Ai simptomele unor boli reumatismale inflamatorii? – Află ce analize trebuie să faci pentru depistarea lor

0
184

În cazul îmbolnăvirilor reumatismale se fac o serie de analize medicale şi examinări ale aparatului locomotor. Având în vedere faptul că simptomele acestor boli sunt variate, trebuie aplicate o serie de teste şi investigaţii mai amănunţite pentru punerea diagnosticului. Astfel se pot depista afecţiuni sau boli reumatismale în fază incipientă sau avansată, se poate verifica modul cum a evoluat sau a involuat un proces reumatismal în urma unui tratament aplicat şi se poate evalua capacitatea funcţională a sistemului locomotor.

Boli reumatismale, Foto: medscape.com
Boli reumatismale, Foto: medscape.com

Un astfel de pacient trebuie să fie anunţat că va urma anumite examinări medicale pentru a se calma si a nu se stresa inutil. O analiză care se face frecvent indiferent de afecţiunea reumatismală este cea de sânge. Analiza sângelui permite determinarea unor parametri (a fibrinogenului din sânge, a VSH-ului, a crioglobulinelor, etc.) care ajută la depistarea procesului inflamator şi stabilirea diagnosticului. De asemenea, se determină anticorpii antinucleari, anticorpii antistreptoscopici, crioglobulinele din sânge. O analiză importantă pentru stabilirea diagnosticului este cea a lichidului sinovial, care se face prin puncţie articulară. Se recoltează 4 ml lichid (acesta în mod normal trebuie să fie galben-deschis, clar şi vâscos). Analiza se face la laborator, din punct de vedere bacteriologic, biochimic, morfologic, imunologic, dar şi macroscopic.

Investigaţii medicale, Foto: tuftsmedicalcenter.org
Investigaţii medicale, Foto: tuftsmedicalcenter.org

Prin radiografie sau tomografie se face o investigaţie radiologică la sistemul osteo-articular. Prin astfel de examinări se evaluează integritatea osului, spaţiul articular, dezaxările articulare, calcifierile de la articulaţii, nodulii reumatoizi, eroziunile osoase, resorbţiile corticale, osteofitele, modificările de densitate osoasă, structura ţesuturilor moi. Modificările de densitate osoasă apar în osteoliză, osteoporoză şi condensări osoase. Endoscopia se foloseşte în asepsii chirurgicale, cu anestezie locală şi permite observarea cartilajului hialin, suprafeţelor articulaţiilor, corpilor străini ce pot fi prezenţi la articulaţii, membranei sinoviale şi a vaselor de la acest nivel. Ecografia este o metodă prin care se pot vedea rupturile musculare, modificările structurii tendoanelor, hematoamele închistate, se pot urmări procesele de consolidare a fracturilor şi se pot depista tumorile osoase. În cazuri de cancer se poate folosi scintiografia osteo-articulară care permite evaluarea întregului schelet osos pentru descoperirea unor eventuale metastaze. În bolile coloanei vertebrale se aplică metoda rezonanţei magnetice nucleare deoarece aceasta ajută la depistarea unor leziuni morfologice care nu pot fi descoperite prin alte metode de diagnostic. Tomografia este indicată în urmărirea efectului pe care l-a avut un tratament în scopul vindecării unei boli şi pentru observarea proceselor inflamatorii. Mobilitatea articulaţiilor la un pacient se poate examina prin geniometrie.

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ