Care sunt cauzele hiperlordozei și prin ce exerciții se corectează?

0
5056
Exercițiu yoga pentru tratamentul hiperlordozei, Foto: yoga108.by

Coloana vertebrală poate avea o curbură exagerată în zona lombară, o formă alungită a literei S, care este caracteristică afecțiunii numite hiperlordoză. Această postură anormală se mai numește lordoza lombară sau ,,înaintare”. Îndoirea este excesivă mai ales la nivelul taliei.

Această problemă a coloanei vertebrale poate crea dureri de spate, oboseală și se poate agrava în timp și astfel va duce la degenerarea acestei formațiuni a spatelui. Durerile de spate sunt rezultatul posturii incorecte a spatelui, a mișcărilor complexe și bruște dar și a stilului de viață necorespunzător.

Lipsa de exerciții fizice, viața sedentară, dezechilibrele musculare, disfuncțiile articulațiilor șoldurilor și ale genunchilor, postura incorectă, obezitatea sunt factori care contribuie la apariția hiperlordozei. Medicii spun că hiperlordoza poate fi și ereditară, sau se formează la naștere din cauza unor probleme ale dezvoltării fătului.

La majoritatea pacienților, hiperlordoza apare datorită posturii incorecte a corpului și lipsei de activitate fizică. Afecțiunile coloanei vertebrale, traumatismele spatelui, osteoporoza și osteoartrita sunt de asemenea cauze ale curburii lombare exagerate a coloanei.

Hiperlordoza poate crea o postură dizgrațioasă persoanei care are această afecțiune și alte simptome mai ales dacă se pune presiune asupra nervilor care pleacă de la coloană. Limitarea mișcărilor și durerea sunt alte semne ale hiperlordozei, iar în plus apare și riscul de îngustare a canalului spinal și dezvoltarea herniei de disc.

Citește și:  Cum afecteaza stresul sanatatea si contribuie la cresterea in greutate?

În partea inferioară a spatelui se produce frecvent tensiune musculară, oboseală, mici parestezii, amorțeli și furnicături la nivelul picioarelor, iar senzațiile arată că postura corpului nu este cea corectă și simptomele nu întârzie să apară.

Cele mai afectate sunt persoanele în vârstă, deoarece din cauza osteoporozei și osteoartritei se poate dezvolta hiperlordoza. În cazuri rare sunt afectate și alte părți ale corpului, apar afecțiuni ale organelor sexuale, ale rectului și vezicii urinare, iar uneori se ajunge chiar la impotență și incontinență urinară. Femeile însărcinate și persoanele supraponderale au un risc crescut de a face hiperlordoză. Durerile sunt principalul simptom al apariției acestei afecțiuni a coloanei vertebrale.

Tratamentul pentru hiperlordoză este bazat pe administrarea unor medicamente calmante, folosirea unui program de fizioterapie pentru corectarea posturii corpului și exerciții fizice pentru îmbunătățirea mișcărilor. Simptomele de dureri de spate se pot ameliora cu ajutorul analgezicelor, o bună alegere fiind ibuprofenul.

Video – Exerciții fizice pentru tratamentul hiperlordozei:

https://www.youtube.com/watch?v=Lt4DGCsEcbo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.