Ce sunt radicalii liberi și antioxidanții, cum ne afectează starea de sănătate?

0
481
Ce sunt radicalii liberi și antioxidanții, cum ne afectează starea de sănătate

Radicalii liberi stau la originea tuturor bolilor din organism, și nu este vorba doar despre bolile cronice (alergii, cancere), ne referim desigur și la acelea provocate de agenți infecțioși (paraziți, virusuri, bacterii). Datorită substanțelor din mediul exterior care ajung în corpul nostru – medicamente, alimente, fum de țigară, toxine, substanțe chimice industriale, radiații solare, substanțe toxice – în organism se produc în urma unor procese interne o serie de compuși numiți radicali liberi.

Ei atacă celulele corpului și le distruge, astfel contribuie la deteriorarea stării de sănătate. În situația în care mai multe celule ale unui organ sunt afectate negativ, acesta este vulnerabil și se îmbolnăvește ușor. Mai mult decât atât, un astfel de proces care produce deteriorarea celulelor de către radicalii liberi poate duce la creșterea riscului de cancer.

Există mai multe tipuri de radicali liberi și care acționează negativ în organism. Dintre aceștia amintim pe cei mai importanți – radicalii ce derivă din oxigen – și din care fac parte: radicalii hipocloriți, radicalii superoxid, radicalii hidroxil, oxidul nitric, lipidele peroxide, peroxidul de hidrogen. Radicalii liberi propriu-ziși sunt compuși care circulă prin sânge și care acționează negativ asupra membranelor, citoplasmelor și nucleelor celulare.

Se numesc prooxidanți și produc un stres oxidativ intens asupra celulelor. Ei reprezintă anioni oxigenați care au un deficit de electroni și astfel ajung să fie reactivi în forma lor liberă de baze, săruri și acizi. Acțiunea lor este distructivă asupra moleculelor (de ADN, elastină, colagen, etc) și celulelor organelor din corp, produc îmbătrânirea prematură a organismului, lucru ce se observă mai ales la nivelul pielii.

Antioxidanții sunt molecule care neutralizează radicalii liberi și care vindecă aproape orice. Activitatea moleculelor antioxidante compensează activitatea distructivă a radicalilor liberi. Acești compuși sunt construiți de organism și cunoscuți cu numele de endogeni, sau pot fi introduși prin alimentație, din surse exogene, ce au substanțe antioxidante.

În general antioxidanții fabricați de corp nu ajung să facă față multiplelor agresiuni ale radicalilor liberi și de aceea omul trebuie să folosească o alimentație care să conțină legume și fructe ce au substanțe antioxidante. Există numeroase plante și nutrienți care conțin substanțe chimice foarte necesare sănătății ce acționează ca antioxidanți și anume: carotenoidele și betacarotenul, vitamina A, flavonoidele, seleniul, vitamina C, vitamina E.

antioxidanti

Specialiștii în domeniul medical sunt preocupați de vulnerabilitatea oamenilor la microbi sau la bacterii, paraziți și virusuri. Aceștia cresc riscul de afecțiuni și boli infecțioase, deci sunt agenții patogeni care produc suferința umană. Deși astfel de agenți sunt factori importanți în deteriorarea stării de sănătate, totuși nu ei sunt motivul pentru care se ajunge la deces. Este vorba despre nivelul individual de sănătate al fiecărui om, de modul cum reacționează el la astfel de agenți ce stau la originea bolilor. Unii oameni au un sistem imunitar foarte bun, sunt rezistenți la infecții, alții, din contra, sunt mai sensibili, au o stare de sănătate și o structură genetică ce determină un altfel de răspuns la agenții patogeni care duce la apariția bolii.

Citește și:  Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru creșterea imunității

Substanțele toxice din mediul în care trăim ne afectează starea de sănătate în mod negativ. Toxicitatea este cauza multor probleme de sănătate. Practicienii medicinei naturiste dar și oamenii de știință au ajuns la concluzia că suplimentarea cu antioxidanți naturali stimulează organismul să se vindece singur, il protejează de atacul nociv al agenților patogeni.

Specialiștii în medicină susțin faptul că fiecare persoană are o structură genetică și o capacitate individuală de a face față unor factori ce interacționează cu sănătatea noastră cum sunt: stresul, mediul, starea emoțională, alimentația, toxinele din mediu, microbii, etc. Când această capacitate individuală este depășită se produce deteriorarea stării de sănătate.

Împotriva radicalilor liberi se luptă cu ajutorul substanțelor antioxidante. Acestea sunt folosite de organism în combaterea radicalilor liberi, dar trebuie introduse printr-o alimentație bogată în surse naturale ce conțin astfel de molecule de antioxidanți. Aceste substanțe antioxidante sunt foarte importante pentru menținerea sănătății. Antioxidanții vor ceda și vor completa deficitul de electroni de la radicalii liberi și astfel aceștia din urmă își vor pierde capacitatea de a acționa nociv asupra celulelor și de a îmbolnăvi organismul.

Prin acest proces, substanțele antioxidante se lasă oxidate și sunt distruse prin neutralizarea radicalilor liberi și astfel am putea spune că sunt sacrificate pentru protecția celulelor. Pentru a se menține sănătatea trebuie ca nivelul de antioxidanți din organsim să fie suficient pentru combaterea radicalilor liberi. În cazul în care acțiunea radicalilor liberi este mai mare ca cea a antioxidanților se produce așa numitul stres oxidativ și are loc îmbătrânirea celulară, crește riscul de boli, afecțiuni și chiar de cancer.

Antioxidanții au un rol benefic în prevenirea bolilor degenerative (a cancerului și bolilor de inimă) dar și a infecțiilor din organism, care au la origine atacul nociv al radicalilor liberi asupra celulelor și sistemului imunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.