Ce trebuie facut in caz de lesin?

0
1259
Ce trebuie facut in caz de lesin

Lesinul poate sa apara cand nu te astepti datorita unor dezechilibre trecatoare si reprezinta o stare de slabiciune accentuata, o pierdere temporara a cunostintei. Uneori aceasta stare este cauzata de o problema grava de sanatate, de afectiuni ale inimii, ale vaselor de sange, sau apare pur si simplu la persoanele sanatoase care au pe termen scurt o reducere a fluxului sanguin cerebral sau sufera un atac de panica. Conform statisticilor trei sferturi din populatia globului a suferit macar o data de lesin.

Cauzele lesinului

Cresterea brusca a presiunii intracraniene datorita unei hemoragii cerebrale, tumori, sau altor factori. Atacul de panica, emotiile puternice, stresul, infometarea. Depresia si anxietatea. Fluctuatiile tensiunii arteriale. Bolile cardiace si infectiile.

Anumite carente de minerale si vitamine din corp care apar vara. Caldura excesiva provoaca transpiratie si astfel se pierd importante minerale si vitamine din organism, care duc la modificarea compozitiei sangelui si aparitia unei stari de lesin.

Reducerea volumului de sange din creier datorita unei afectiunii ca de exemplu: urinare excesiva, sangerare sau diaree severa. Anumite tulburari vasculare mai ales la nivelul vaselor de sange de la gat si de la cap.

Accidentul vascular cerebral provoaca lesinul, dar si alte leziuni cerebrale traumatice. Reducerea continutului de oxigen si de zahar din sange, afectiuni precum: anemia, insuficienta hepatica, hipoglicemia, insuficienta renala. Nevroza isterica sau alte tulburari mentale, cum este de exemplu epilepsia.

Caldura excesiva, insolatia, deshidratarea organismului. Otravirea cu anumite substante: alcool, monoxid de carbon, medicamente, ciuperci, insecticide si altele.

In caz de lesin, persoana afectata are in prima faza o stare de slabiciune, o stare de rau, vederea incetosata, slabiciune a picioarelor, transpiratie rece, are pielea palida si umeda, pulsul slab, respiratia superficiala, pupilele dilatate, tensiunea arteriala scazuta, simte ca ameteste, apoi isi poarte pierde cunostinta pentru cateva secunde.

Daca nu apar astfel de simptome si pierderea cunostintei survine pe neasteptate si in mod brusc se considera ca persoana a suferit o sincopa. Acesta este un caz grav in care persoana trebuie dusa de urgenta la un spital. Pe viitor o astfel de persoana trebuie sa duca un stil de viata mai echilibrat: sa renunte la fumat si la alcool, sa nu consume alimente sarate, sa se odihneasca mai mult, sa aiba o alimentatie bogata in vitamine si minerale.

Citește și:  Boala Lou Gehrig sau scleroza laterala amiotrofica (SLA)

Primul ajutor in caz de lesin

Corpul trebuie sa stea in pozitie orizontala pe pat sau pe sol (in functie de situatie), iar capul intors pe o parte. Picioarele trebuie sa fie astfel asezate pe o perna incat sa fie ridicate la un nivel mai inalt decat pozitia capului. Astfel se va imbunatati circulatia sangelui la creier.

Pe frunte si obraji se pun comprese cu apa rece. Nu ajuta la nimic daca se loveste persoana care a lesinat pe fata cu palmele. Din contra palmele date pe obraji ii pot face mai mult rau. Se descheie gulerul la haina si cureaua din talie pentru ca respiratia sa se faca mai usor.

Tendinta de a se da apa de baut sau suc dulce unei persoane lesinate nu ajuta in momentul respectiv pentru ca ea nu poate inghiti corect. Acest lucru se face inainte de a lesina cand are stari de slabiciune sau dupa ce isi revine din starea de lesin.

Daca in timpul lesinului persoana s-a lovit si are vanatai sau rani, acestea trebuie tratate, eventualele sangerari oprite prin presarea ranilor. Daca apar frisoane, senzatie de frig si transpiratie rece, corpul se inveleste cu o patura.

Dupa ce trece starea de slabiciune se ridica incet corpul din pozitia orizontala, se sta putin in pozitia asezat si abia dupa un timp se ridica in picioare. Daca in 1-3 minute persoana care a lesinat nu-si revine se cheama salvarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.