Ceai de hibiscus – 10 proprietăți vindecătoare ale băuturii pentru sănătate

0
9

Ceaiul de hibiscus are o compoziție bogată în vitamine și minerale. În plus, el are un gust foarte plăcut și este bogat în compuși antioxidanți, cu acțiune benefică împotriva bolilor de inimă. Are efect bun asupra vaselor de sânge, previne apariția aterosclerozei. El poate înlocui ceaiul verde, ajută și la prevenirea îmbătrânirii premature a organismului.

Ceaiul de hibiscus se bea cu lămâie, deoarece aceste ingrediente au proprietăți asemănătoare. Lămâia sporește efectul ceaiul de hibiscus și ajută la creșterea imunității și la slăbit.

Ceaiul se realizează astfel:

  • La un litru de apă fierbinte se adaugă 3-4 linguri de hibiscus uscat (sau 3-4 pliculețe de ceai) astfel se poate beneficia de toate aromele florii
  • Se lasă ceaiul la infuzat timp de 10-15 minute
  • Se strecoară, se adaugă lămâie și se bea cu jumătate de oră înainte de masă.

Se poate bea cald sau rece. Pentru un gust și mai aromat se poate adăuga la ceai și ghimbir, scorțișoară, mentă și alte plante medicinale.

Ceai de hibiscus beneficii

Pe lângă aroma sa plăcută, ceaiul de hibiscus este apreciat și pentru proprietățile sale laxative, diuretice, antihipertensive, de scădere a nivelului de colesterol din sânge. Planta conține vitamine (A, B și C), foarte multe minerale (ex. calciu, cupru, potasiu, fier, magneziu, fosfor), polifenoli și altele.

1. Crește imunitatea organismului

Prin substanțele pe care le conține, ceaiul de hibiscus cu lămâie crește imunitatea organismului:

  • Are proprietăți medicinale variate
  • Conține foarte multe vitamine și minerale
  • Are compuși antiinflamatori, antibacterieni, antioxidanți.

2. Ajută la slăbit

Ceaiul de hibiscus cu lămâie ajută la pierderea în greutate pentru că are substanțe ce cresc metabolismul, intensifică digestia, ajută la arderea grăsimilor.

Dacă se bea ceai de hibiscus cu lămâie zilnic se obțin mari beneficii:

  • Se atenuează senzația de foame
  • Se normalizează metabolismul, se elimină excesul de lichid din organism
  • Se stimulează digestia grăsimilor prin compușii fenolici și flavonoidele din hibiscus
  • Se diminuează țesutul adipos prin reducerea celulelor adipoase.

Acest ceai are capacitatea de a oxida lipoproteinele (care în concentrație mare pot duce chiar și la ateroscleroză).

Ceaiul de hibiscus cu lămâie este indicat în dietele de slăbire, ajută la eliminarea kg în plus, previne obezitatea. Ceaiul poate fi combinat și cu o altă plantă medicinală ce reduce pofta de mâncare, cunoscută cu denumirea de schinduf.

Citește și:  10 plante medicinale care te vor ajuta în tratamentul gingivitei – Află cum trebuie să le folosești pentru rezultate maxime

3. Scade tensiunea arterială

Acest ceai scade tensiunea arterială și este indicat oamenilor hipertensivi. De asemenea, ceaiul are și alte beneficii:

  • Reduce nivelul de colesterol din sânge
  • Previne formarea plăcilor pe pereții vaselor de sânge, scade riscul de ateroscleroză
  • Ajută în controlul nivelului adecvat de vâscozitate a sângelui
  • Întărește vasele de sânge.

4. Tratează constipația

Ceaiul de hibiscus cu lămâie îmbunătățește digestia și metabolismul și astfel reduce și constipația. Are efect revigorant pentru organism, este bogat în vitamine și favorizează tranzitul intestinal. Este util și împotriva hemoroizilor, cistitei, picioarelor grele. Poate ajuta în caz de tulburări hormonale, reduce variațiile de dispoziție.

5. Combate retenția de lichide din organism

Ceaiul de hibiscus cu lămâie ajută rinichii să funcționeze mai bine; are efect diuretic, favorizează eliminarea toxinelor prin urină, combate retenția de apă din organism. Prin aportul de lâmâie are un efect și mai bun, este un agent alcalinizant ce ajută la eliminarea impurităților din sânge.

6. Are proprietăți antiinflamatoare

Ceaiul de hibiscus are polifenoli, quercitină și alți compuși cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Dacă se consumă zilnic, el poate preveni atacul nociv al radicalilor liberi și astfel se protejează celulele organismului, se reduce riscul de îmbolnăvire.

Poate fi utilizat și pentru uz extern, sub formă de cataplasmă în scopul de a ameliora inflamațiile pielii. Ceaiul din plantă este indicat și ca mască de păr, ajută în combaterea mătreții și a uscăciunii scalpului.

7. Previne bolile de ficat

Prin consumul de ceai de hibiscus cu lămâie se stimulează producția de enzime hepatice și de bilă. Acest ceai are efect detoxifiant, menține sănătate bilei și a ficatului.

8. Are acțiunea antioxidantă

Ceaiul de hibiscus cu lămâie are compuși cu efect antioxidant și astfel îmbunătățește sănătatea organismului.

9. Calmează, reduce stresul

Acest ceai vitaminizant se bea mai ales înainte de culcare, pentru că relaxează, reduce stresul, calmează.

10. Previne îmbătrânirea prematură a pielii

Prin faptul că are acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, ceaiul de hibiscus cu lămâie reduce acțiunea radicalilor liberi și protejează pielea împotriva îmbătrânirii premature. Ceaiul de hibiscus cu lămâie are efect benefic asupra pielii, îi îmbunătățește aspectul și elasticitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.