Ceaiul de schinel (Cnicus benedictus) ameliorează problemele sistemului digestiv

0
83

Această plantă face parte din flora medicinală a României, crește mai ales în zonele de câmpie și deal, pe terenuri uscate și însorite. Partea sa aeriană se folosește în medicina populară pentru proprietățiile ei terapeutice deosebite asupra tractului gastrointestinal, adică asupra stomacului, esofagului, intestinului subțire și intestinului gros.

Schinelul are denumirea științifică de Cnicus benedictus, face parte din familia Asteraceae sau Compositae și este o plantă care acționează imediat, fiind un bun digestiv, cu proprietăți benefice asupra tractului gastrointestinal. Termenul „benedictus” înseamnă „binecuvântat” și se referă la virtuțile medicinale ale plantei.

Proprietățile plantei medicinale schinel

Această plantă medicinală este cunoscută în popor cu numele de „ciulinul binecuvântat”, „ciulinul pătat” sau „ciulinul sfânt”. Planta are substanțe flavonoide, ulei volatil, fitosterine, mucilagi, substanțe amare (ex. benedictină, cnicină), minerale și tanin. Cnicina din schinel este o substanță amară cu proprietăți importante pentru sănătate: antibacteriene, de combatere a bacteriilor gram-negative cum sunt infecțiile cu E.Coli și Brucella.

De la schinel se folosesc tulpinile, frunzele și florile. Planta are proprietăți tonice-amare, depurative, febrifuge, antiseptice și este eficientă în tratamentul bolilor hepatice.

Schinelul este apreciat în medicina populară mai ales pentru proprietățile antitumorale, antiinflamatorii și antibacteriene. Acționează ca un excelent stimulator al poftei de mâncare și îmbunătățește funcția sistemului digestiv și nervos. Are efect bun în reglarea digestiei, în combaterea constipației și a oboselii.

Ceaiul de schinel

Ceaiul de schinel se realizează din tulpinile superioare și frunzele uscate, dar și din inflorescențele plantei. Mod de preparare: se adaugă o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se bea de 3 ori pe zi.

Ceaiul de schinel se utilizează în medicina populară, deoarece oferă multe beneficii pentru sănătate:

  • Stimulează pofta de mâncare, ajută la eliminarea toxinelor din organism
  • Are efect bun în caz de artrită, gută și hepatită
  • Combate indigestia, balonarea, simptomele produse de sindromul de intestin iritabil
  • Ajută în calmarea ulcerațiilor și arsurilor la stomac
  • Este bun în caz de gastroenterită, tulburări hepatice și ale vezicii biliare
  • Datorită principiilor amare pe care le are, planta îmbunătățește secreția de suc gastric
  • Ajută în tratamentul afecțiunilor de stomac, ale căilor respiratorii și ale ficatului
  • Calmează migrenele, durerile menstruale, durerile de stomac, ulcerul de stomac, amenoreea
  • Îmbunătățește circulația sângelui, are efect detoxfiant, purifică sângele
  • Crește diureza, induce o senzație de transpirație, scade temperatura corpului în condiții de febră și gripă
  • Îmbunătățește digestia, are efect de creștere a rezistenței organismului
  • Are proprietăți hipoglicemiante, deci ajută în caz de diabet
  • Este bun pentru pacienții cu psoriazis, hepatită, insuficiență hepatică, colestazie
  • Are afect antiinflamator și cardiotonic, este bun în caz de anemie și ateroscleroză.
Citește și:  Trestia de zahar (Saccharum officinarum)

Ceaiul de schinel are proprietăți antiinflamatoare, acțiune purificatoare și detoxifiantă. Planta are efect bun asupra ficatului și secreției de suc biliar; este folosită și pentru uz extern în medicina tradițională.

Poate ajuta și în tratamentul afecțiunilor pielii, cum ar fi: psoriazis, furuncule, cancer de piele și acnee. Sucul din planta proaspătă vindecă înțepăturile de insecte. În combinație cu infuzie de pelin alb poate combate viermii intestinali.

Alte beneficii

Ceaiul de schinel are efect bun asupra sistemului nervos, este recomandat oamenilor care nu au poftă de mâncare, care suferă de probleme digestive, de constipație, dispepsie sau flatulență, care au boli inflamatorii, isterie, afecțiuni fibrilare, anemie, tuse, astm, icter.

De asemenea, ceaiul este indicat în circulație sanguină lentă (care ar putea fi cauzată de îngustarea vaselor de sânge, de acumularea de colesterol sau din cauza cheagurilor de sânge).

Planta schinel nu este recomandată persoanelor cu probleme renale. Planta nu se utilizează în cantitate mare sau în doze excesive, pentru că poate irita mucoasa digestivă și atunci apare o senzație de greață și vărsături.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.