Ceai de munte din Scardica sideritis – Aliatul imunității tale și scutul împotriva bolii Alzheimer

0
4

Ceaiul de munte se găsește în Muntele Athos și este foarte apreciat de monahii din mănăstiri. Planta Scardica sideritis crește în mod natural pe stâncile din zonele alpine și subalpine, poate fi întâlnită la altitudini de 1.300-2.000 m. Există mai multe specii de Sideritis care diferă prin mărimea frunzelor, culoare și alte caracteristici botanice.

Această plantă s-a adaptat foarte bine la clima de acolo, la condițiile meteorologice dificile, pentru a supraviețui în zone stâncoase abrupte. Ea crește în zone deschise, dar și în locurile cu sol ușor, mult soare, este rezistentă la secetă.

Planta este numită și „iarba călugărească”, „mursalski chai”, „ceai cretan”, „ceai de catifea” sau „planta de fier”. Sideritis înseamnă în limba greacă „cel făcut din fier”. Planta crește înaltă de până la 50 cm, are tulpina robustă, frunze opuse și pufoase, pe margini sunt dințate, au nervuri mari, iar florile sunt albe sau gălbui.

Ceaiul de munte – Beneficii pentru imunitate și sistemul nervos

Acest ceai de munte este minunat, datorită proprietăților sale benefice. Are uleiuri esențiale care îi oferă o aromă plăcută și poate stimula imunitatea organismului.

Planta are o varietate de minerale, precum: magneziu, fier, zinc, calciu, cupru. De asemenea, conține vitamina C, teobromină, diterpene, fanilpropani, glicozide, iridoizi, monotepene, flavonoide.

Beneficii ale ceaiului de munte:

  • Calmează sistemul nervos
  • Tratează afecțiunile respiratorii
  • Combate congestia nazală și răceala
  • Previne osteoporoza și reumatismul
  • Este benefic pentru vasele de sânge ale inimii
  • Are efect curativ și anti-reumatic
  • Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sânge și reducerea hipertensiunii arteriale
  • Ajută în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer
  • Ameliorează indigestia și durerile de stomac
  • Combate depresia și tulburările de anxietate
  • Contribuie la reducerea inflamației tractului gastrointestinal
  • Reduce infecțiile microbiene și inflamațiile
  • Cansolidează sistemul imunitar.

Această plantă se folosește și pentru uz extern, are proprietăți cicatrizante, ajută în vindecarea rănilor.

Cum se prepară ceaiul de munte?

Modul de preparare este foarte simplu. Se infuzează o linguriță de plantă în 200 ml apă fierbinte, timp de 10 minute. Se bea 2-3 căni de ceai zilnic. Nu se bea seara pentru că poate afecta somnul, ceaiul fiind energizant. Acest ceai are un efect și mai bun în combinație cu puțină miere.

Citește și:  Ce inseamna incontinenta urinara la barbati si cum se poate trata acest simptom?

Ceaiul de munte te ajută să te menții în formă și poate înlocui cu succes ceaiul verde.

Acest ceai este folosit ca stimulent cerebral, muscular, în tulburări digestive, ca diuretic, digestiv, analgezic, antispastic, cicatrizant, antimicrobian, contra anemiei. Ceaiul are proprietăți antioxidante, anxiolitice, analgezice și de prevenire a cancerului. Ceaiul are efect benefic împotriva răcelii și inflamațiilor căilor respiratorii superioare.

Decoctul din planta Scardica sideritis

În Grecia se folosește decoctul din această plantă mai ales în lunile de iarnă. Acesta are efect benefic în caz de răceală și inflamații ale căilor respiratorii superioare.

Decoctul din Scardica sideritis are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii puternice. Decoctul este tonic, diaforetic, antianemic, antiiritant. Se bea cald sau rece și are efect bun pentru stomac, combate indigestia și alte tulburări gastrointestinale.

Conform unui studiu realizat de cercetători, extractul din planta Scardica sideritis previne boala Alzheimer. Planta are activitate farmacologică asupra sistemului nervos central. În acest studiu se spune despre proprietățile antidepresive, neuroprotectoare și psihostimulatoare ale plantei. Extractul din Scardica sideritis ajută în prevenirea demenței și a bolii Alzheimer. Planta ajută și în caz de bronșită, durere de gât, astm, anemie, afecțiuni ale sistemului nervos central.

În concluzie, băutura „Ceai de munte” are multe proprietăți benefice și este indicată în creșterea imunității și a rezistenței organismului. Efectele sale principale se datorează activității sale antiinflamatoare și antioxidante. Studiile cercetătorilor arată că planta are patru proprietăți terapeutice principale și anume:

  • Analgezice – are fitosteroli, diterpene și alți compuși
  • Antimicrobiene – conține hidrocarburi monoterpenice, uleiuri esențiale bogate în apipen și carvacrol
  • Antiinflamatoare – are flavonoide, fitosteroli, amirinele, diterpene, terpene, lipide
  • Antioxidante – este bogată în compuși polifenolici care combat atacul nociv al radicalilor liberi.

Cu ajutorul acestui ceai cu gust plăcut se menține sănătatea organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.