Consumul de ceai verde ajută oamenii în vârstă să se mențină în formă – Care sunt beneficiile?

0
88

Studiile cercetătorilor arată că ceaiul verde are numeroase beneficii pentru sănătatea oamenilor în vârstă. Se spune că o cană de ceai verde pe zi crește gradul de conștientizare mintală, poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, a bolilor de inimă, a obezității și chiar a cancerului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce conține ceaiul verde
  2. Beneficiile consumului de ceai verde pentru oamenii în vârstă

1. Ce conține ceaiul verde

Ceaiul verde, din frunzele de Camellia sinensis, este unul dintre cele mai benefice ceaiuri pentru sănătatea oamenilor. El conține o cantitate importantă de antioxidanți (flavonoide și catechine) și L-teanină care ajută în tratamentul depresiei, anxietății și a tulburărilor de memorie. De asemenea, ceaiul verde are și puțină cofeină, ce crește vigilența mintală.

Ceaiul verde are o concentrație mare de polifenoli, cu proprietăți antioxidante, care pot face față radicalilor liberi, pot reduce stresul oxidativ – care este legat de boli de inimă, boli respiratorii, accident vascular cerebral, artrită, cancer, boala Parkinson.

2. Beneficiile consumului de ceai verde pentru oamenii în vârstă

Crește imunitatea organismului

Numeroase studii științifice arată că diverse ceaiuri – printre care și ceaiul verde – ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului, la combaterea inflamațiilor și chiar la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.

În China și Japonia, ceaiul verde este folosit de mii de ani pentru creșterea imunității. Cercetătorii au descoperit că acest ceai este un adevărat medicament, el previne diferite boli și afecțiuni și întărește sistemul imunitar al organismului.

Ceaiul verde are polifenoli, flavonoide și catechine, EGCG, care au proprietăți de stimulare a imunității.

Ameliorează tulburările de tensiune arterială

L-tianina din ceaiul verde este un antagonist al receptorilor NMDA și ajută în prevenirea hiperteniunii sistemului nervos mai ales în condiții de stres. Prin aportul de teanină (se bea o cană de ceai verde pe zi) se reduce presiunea sângelui, se dilată vasele de sânge din creier, se îmbunătățește circulația sângelui și funcțiile cognitive ale creierului.

Ceaiul verde reduce tulburările de tensiune arterială și riscul de presiune a sângelui. Această băutură este excelentă și este recomandată în scop preventiv la oamenii în vârstă. S-a demonstrat că ceaiul verde reduce riscul de a dezvolta infarct cu 40%.

Previne bolile de inimă

Prin consumul de ceai verde se obțin beneficii pentru sistemul cardiac. Acest ceai are antioxidanți care previn bolile de inimă la oamenii în vârstă. Ceaiul verde reduce nivelul de colesterol rău din sânge și riscul de boli de inimă.

Cercetătorii din China au făcut un studiu pe un număr de 100.900 de chinezi, care nu aveau antecedente de cancer, accident vascular cerebral și boli de inimă și au analizat beneficiile consumului de ceai verde asupra sănătății lor. Ei i-au împărțit în trei grupuri și anume: cei care beau ceai verde de cel puțin 3 ori pe săptămână, cei care beau mai puțin ceai verde, ocazional și cei care nu beau deloc această băutură. Rezultatele studiului au arătat următoarele:

  • Cei care beau ceai verde în mod constant au un risc cu 22% mai mic de îmbolnăvire și de deces din cauza bolilor de inimă
  • Cei care au băut ceai verde mai puțin, ocazional, au un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral și boli de inimă
  • Riscul de îmbolnăvire este redus doar la cei care beau ceai verde în mod constant.

Menține greutatea corporală normală

Ceaiul verde are antioxidanți și aminoacidul L-teanină, care are următoarele beneficii:

  • Stimulează metabolismul
  • Ajută la arderea rapidă a grăsimilor
  • Reduce grăsimea din zona abdominală
  • Previne obezitatea
  • Ajută la scăderea colesterolului răul (LDL) din sânge.

Ceaiul verde ajută și la detoxifierea organismului și asta promovează pierderea rapidă în greutate.

Prin introducerea ceaiul verde în dietă, se scapă rapid de kg în plus. Acesta are polifenoli EGCG concentrați în frunze, care stimulează arderea grăsimilor, inhibă capacitatea organismului de a forma noi celule adipoase, de a absorbi grăsimile și astfel protejează de bolile asociate cu obezitatea.

Acest ceai reprezintă cea mai eficientă băutură de slăbit din lume, care funcționează pentru toată lumea. Cercetătorii spun și despre efectul ceaiului verde asupra poftei de mâncare. Ei au ajuns la concluzia că ceaiul verde reduce pofta oamenilor pentru mâncărurile preferate și astfel scade apetitul alimentar excesiv.

Ceaiul verde are polifenoli EGCG care dezactivează declanșatorii genetici ai unor boli grave: diabet și obezitate. De asemenea, acest ceai are acid folic care previne creșterea în greutate și rezistența la insulină.

Citește și:  Picioare umflate și grele – Simptome ale unei insuficiențe venoase?

Protejează dantura

Ceaiul verde este un tratament excelent pentru dinți, menține sănătatea acestora. Prin consumul de ceai verde se obțin următoarele beneficii pentru dinți și cavitatea bucală:

  • Se îmbunătățește sănătatea gingiilor
  • Se reduce parodontita și alte probleme gingivale
  • Se reduc petete de pe dinți
  • Se previne formarea cariilor dentare
  • Dantura devine mai frumoasă și mai albă.

Pentru a reduce parodontita, se recomandă o cană de ceai verde pe zi. Ceaiul verde are proprietăți antinflamatorii, antimicrobiene, antioxidante și acțiune protectoare împotriva multor boli maligne, boli metabolice și tulburări cardiovasculare.

Această băutură reduce inflamația, previne creșterea anumitor bacterii asociate cu boli parodontale (ex. gingivita, parodontita).

Cercetătorii au demonstrat, prin studiile lor, beneficiile potențiale ale ceiului verde și alte polifenolilor din această băutură pentru sănătatea orală. Ei recomandă consumul de ceai verde oamenilor în vârstă pentru prevenirea bolilor parodontale și orale.

Calmează anxietatea și reduce stresul

Oamenii în vârstă care se confruntă cu anxietatea și stresul, ar trebui să bea și ceai verde și să facă mai multe exerciții fizice, precum este plimbarea pe jos în fiecare zi. Ceaiul verde are L-teanină care ajută în tratamentul unor probleme de sănătate mintală și induce o stare de relaxare.

Alte beneficiile oferite de L-teanină sunt:

  • Îmbunătățește funcția creierului
  • Îmbunătățește fondul emoțional
  • Are efect relaxant foarte bun, fără a da somnolență
  • Reduce tensiunea arterială
  • Îmbunătățește imunitatea organismului
  • Reduce efectele stresului asupra organismului.

Combate insomnia

Ceaiul verde este un sedativ mai bun decât ceaiul negru. Ceaiul verde este o băutură mai ușoară decât ceaiul negru și păstrează un maxim de elemente utile, prin fierbere.

Conform unui studiu de pe NCBI, ceaiul verde îmbunătățește calitatea vieții și menține sănătatea. Cercetătorii spun despre ceaiul verde cu un conținut scăzut de cofeină că are efect bun asupra stresului și a somnului oamenilor în vârstă. Rezultatele studiului arată că prin consumul de ceai verde cu un conținut scăzut de cofeină se suprimă stresul la vârstnici și se îmbunătățesc parametrii somnului.

De asemenea, ceaiul verde reduce insomnia, riscul de demență, crește longevitatea. Teanina din ceai verde are efect antistres. Arginina, glutamina și acidul glutamic sunt alți aminoacizi din acest ceai, cu efect bun asupra sănătății. Catechinele de tip EGCG au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ce mențin sănătatea.

Previne tulburările cognitive

Ceaiul verde este bogat în L-tianină, care este un aminoacid ce reduce anxietatea, crește vigilența, îmbunătățește starea de spirit, crește activitatea mintală și fizică, previne tulburările cognitive precum sunt bolile Parkinson și Alzheimer.

L-tianina duce la creșterea emoțiilor pozitive și a creativității, reducând sentimentele de anxietate și nervozitate.

Reduce riscul de diabet zaharat de tip 2

Prevalența diabetului zaharat crește an de an. Ceaiul verde este recomandat oamenilor în vârstă pentru că îi protejează de diabet zahara de tip 2. Se spune că pacienții cu diabet trebuie să facă mai multă mișcare și să ia medicamente care reduc nivelul de glucoză din sânge, întreaga viață.

Cercetătorii din Coreea au ajuns la concluzia că se poate reduce riscul de diabet prin consumul de ceai verde, care are compuși ce normalizează nivelul glicemiei și componente cu efect antitumoral, ce scad nivelul de colesterol rău din sânge, normalizează tensiunea arterială și presiunea sângelui.

Ceaiul verde are antioxidanți care normalizează nivelul de zahăr din sânge.

Previne osteoporoza

Ceaiul verde previne descompunerea celulelor osoase prin aportul de catechine. Cercetătorii au descoperit că aceste catechine din ceai stimulează creșterea osoasă cu 79%. Prin consumul de ceai verde care este bogat în antioxidanți se inhibă enzimele ADN metiltransferaza (care pot distruge țesutul osos la oameni pe măsură ce ei îmbătrânesc). Cu ajutorul consumului de ceai verde se poate preveni osteoporoza la persoanele în vârstă, spun cercetătorii.

Protejează împotriva cancerului

Ceaiul verde reduce inflamația și stresul oxidativ, ajută în prevenirea dezvoltării cancerului. Inflamația este un precursor al diferitelor tipuri de tumori sau cancere, spun cercetătorii. Prin aportul de antioxidanți polifenoli de tip EGCG din ceai verde se inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și chiar se combate cancerul.

Există studii care arată că ceaiul verde are efect anticancerigen. S-a demonstrat că femeile care beau ceai verde au un risc cu 30% mai mic de a dezvolta cancer de sân.

De asemenea, un studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, sugerează că ceaiul verde reduce cu 48% riscul de a dezvolta cancer de prostată la bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.