Acest ceai din flori de măceș are numeroase beneficii pentru sănătate și se realizează foarte ușor. Florile se culeg în luna iunie, când măceșul este înflorit și poate fi admirat în toată splendoare lui.
Află în acest articol care sunt beneficiile ceaiului din flori de măceș și cum se realizează dulceața din flori de măceș.
Navigare rapidă în articol:
1. Ceai din flori de măceș
Ceaiul din flori de măceș are o aromă florală, este ușor dulce și plăcut la gust. Se realizează din petalele de trandafiri ale măceșului. Florile de măceș sunt asemănătoare cu cele ale trandafirului pentru dulceață, doar că nu au un parfum atât de intens.
Florile de măceș sunt utilizate pe scară largă, deoarece au proprietăți bune pentru sănătate.
Ceaiul din flori de măceș – Beneficii pentru sănătate
Florile de măceș conțin vitamina C, antociani, tanin, glicozide, substanțe flavonoide, uleiuri esențiale cu efect bactericid, antiinflamator și astrigent.
Beneficii pentru sănătate:
- Florile au principii bioactive, proprietăți vitaminizante, remineralizante
- Ajută la fortifierea organismului
- Stimulează pofta de mâncare
- Ajută la creșterea rezistenței organismului
- Ameliorează colecistita, previne formarea pietrelor
- Ajută în cazuri de tulburări ale sistemelor hepatopoietice
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Reduce simptomele de colici hepatice și renale
- Este eficient în afecțiuni care sunt cauzate și de deficitul de vitamine
- Combate insomnia
- Este indicat în perioadele de efort fizic și intelectual
- Are substanțe bioflavonide și săruri minerale
- Ajută în tratametul neuroasteniei
- Crește imunitatea.
Florile de măceș sunt bune pentru conjunctivită și pentru reducerea stărilor alergice.
Remediile externe din flori de măceș se recomandă în cazuri de conjunctivită, blefarită, dermatită, arsuri, infecții dermatologice, acnee, psoriazis.
Medicamentele din petale de flori de măceș sunt recomandate în prevenirea și ameliorarea simptomelor unor suferințe, precum sunt: ischemie, ateroscleroză a vaselor de sânge, accident vascular cerebral.
Decoctul din flori de măceș este un bun remediu pentru ameliorarea simptomelor unor boli de piele și afecțiuni ale ochilor (cum este conjunctivita).
Ceaiul din flori de măceș – Mod de realizare
Se culeg florile de măceș în luna iunie și se pun la uscat, într-un loc uscat, bine arisit, pe o coală de hârtie. Pentru a nu se schimba la culoare, florile se acoperă cu o altă coală de hârtie.
Pentru ceai se procedează astfel:
- Se adaugă o linguriță de flori de măceș mărunțite la 250 ml apă fierbine
- Se lasă să stea timp de 5 minute
- Se filtrează, se îndulcește cu zahăr sau cu miere și se bea.
Ceaiul de măceșe este un leac pentru bolile de rinichi.
Ulei din flori de măceș
Din flori de măceș se face un ulei care este utilizat în aromaterapie. Acesta are anumite proprietăți benefice, ajută în ameliorarea unor afecțiuni și îmbunătățește starea psihică.
Acasă, se poate realiza un preparat foarte simplu care ajută în tratamentul gingiilor. Se pun flori de măceș într-un borcan, se adaugă ulei vegetal și se lasă la macerat 10 zile. După această perioadă uleiul se poate folosi pentru masarea gingiilor, pentru că va îmbunătăți sănătatea acestora.
Băile cu flori de măceș sunt recomandate pentru piele, ele hidratează și înmoaie pielea. Se prepară o infuzie concentrată din flori de măceș, se filtrează și se adaugă în apa de baie. Acest tratament calmează iritațiile pieii și are efect antiinflamator. Ajută și în reducerea celulitei și a vergeturilor (care creează un aspect neplăcut pielii).
Măceșele (fructele) se culeg toamna și sunt o sursă importantă de vitamina C și un remediu excelent pentru multe boli.
2. Dulceața din flori de măceș
Dulceața din flori de măceș este foarte delicioasă, se aseamănă cu dulceața din trandafiri, doar că nu este atât de parfumată. Ea are proprietăți deoasebite pentru sănătate:
- Îmbunătățește performanța, memoria, imunitatea organismului
- Reduce durerile de gât, previne răceala
- Are efect bun asupra sistemului circulator
- Conține vitamine, care sunt importante pentru sănătate
- Are efect benefic asupra stării generale a organismului.
Dulceața din flori de măceș – Mod de realizare
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g petale flori de măceș, 1 kg zahăr, 500 ml apă, zeama de la 2 lămâi.
Se procedează astfel:
- Se aleg petalele de la florile de măceș, se îndepărtează praful și insectele
- Se pun într-un castron, se stropesc cu zeama de lămâie pentru a-și păstra culoarea și cu puțin zahăr
- Se topește zahărul în apă, într-o oală încăpătoare, la foc mic
- Se fierbe acest sirop la foc potrivit pentru a se lega
- Se adaugă lămâia și petalele de flori
- Se fierbe 30-40 minute până dulceața se leagă
- Când este bine legată, se lasă dulceața puțin la răcit și se pune în borcane de 400 g
- Borcanele se închid ermetic cu un capac și apoi se acoperă cu o pătură, pentru a se răci încet, până a doua zi.