Natura știe să ne ofere fructe delicioase, hrănitoare cu ingrediente potrivite pentru sănătatea organismului. Dintre acestea fac parte și smochinele. Acestea sunt fructele unui arbore cunoscut din vremuri de demult, despre el amintindu-se și în Biblie. Arborele are denumirea științifică Ficus carica, aparține familiei dudului numită Moraceae și este numit smochinul comun. Poate crește foarte înalt, ajungând uneori să fie chiar și de 4 m, are scoarța netedă, de culoare gri-deschisă și ramurile puternice și groase. Frunzele sunt mari, au marginile neregulate și o nuanță de culoare pronunțată de verde. Atât trunchiul, ramurile cât și frunzele se diferențiază ușor de ale altor arbori și pot fi recunoscute și prin faptul că au seva lăptoasă, specifică. Inflorescențele sunt polenizate de viespi, iar fructele sunt mici, cam de 30 g, au o formă alungită și sunt acoperite de o pieliță subțire de culoare vernil când sunt proaspete. Despre aceste fructe se spun lucruri interesante, care țin de înțelepciunea populară: că ar fi miraculoase, că mențin tinerețea, că sunt de folos pentru sănătate, că aduc belșug și prosperitate. Cleopatra, Regina Egiptului, considera aceste fructe ca fiind o ,,comoarăˮ în ceea ce privește efectul lor benefic pentru sănătatea organismului. Astfel de lucruri interesante apar și în tradiția budiștilor și a hindușilor la care smochinul-indian reprezintă un arbore sfânt, el este plantat în scop ornamental.
7 lucruri pe care nu le știai despre smochine
Smochinele coapte și proaspete sunt foarte bune pentru sănătatea organismului, au gustul plăcut, dulce, sunt considerate de copii dar și de adulți ca fiind delicioase.
Smochinele îmbunătățesc activitatea tractului gastro-intestinal
Smochinele sunt bune pentru tractul gastro-intestinal, pot normaliza aciditatea stomacului și pot ameliora tulburările gastrice, calmează senzațiile de arsuri la stomac, pot fi un bun remediu în cazuri de gastrită, ulcer gastric și ulcer duodenal. În plus aceste fructe sunt o sursă de fibre și nutrienți, fapt pentru care nu ne mirăm că îmbunătățesc digestia, ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea toxinelor și a resturilor nedigerate din tractul digestiv, combat anumite tulburări ale stomacului, cum este constipația, mențin sănătatea intestinelor și scad riscul de îmbolnăvire de cancer.
Smochinele îndepărtează tusea și durerea de gât
Persoanele care au afecțiuni la nivelul gâtului și cavității bucale pot folosi smochinele ca medicament deoarece aceste fructe sunt sănătoase pentru aceste suferințe. Ele sunt bogate în nutrienți care pot ameliora procesele inflamatorii și ajută în tratamentul afecțiunilor gâtului și ale gurii. Proprietăți medicinale deosebite au și frunzele de smochin, nu doar fructele acestuia. Din frunzele arborelui se prepară o infuzie care ajută în calmarea tusei, durerilor de gât și în ameliorarea tulburărilor circulatorii. Infuzia se realizează astfel: din 30 g frunze de smochin infuzate într-un litru de apă clocotită; timpul de infuzare este de 10 minute, apoi se strecoară și se bea încet, câte puțin, cu înghițituri mici. Această infuzie este recomandată să fie servită între mese.
Seva de smochin este un bun remediu pentru negi și bătături
După cum spuneam în rândurile de mai sus, frunzele, trunchiul și ramurile de smochin conțin o sevă lăptoasă, care are efect vindecător asupra negilor și bătăturilor. Indicat este ca aceasta să se colecteze îndeosebi din ramurile tinere sau din frunze. Persoanele care au mici arsuri și furuncule pot aplica cataplasme din fructe bine coapte, acestea se țin mai întâi în apă călduță sau lapte.
Smochinele vindecă constipația
Cei care suferă de constipație trebuie să consume smochine uscate și puțină miere de albine și astfel se vindecă rapid de această afecțiune.
Smochinele nu îngrașă
Fibrele din smochine nu sunt digerate de organism dar sunt prebiotice, restabilesc nivelul de bacterii benefice din stomac și intestin, mențin sănătatea colonului. Deși au multe calorii specialiștii spun că aceste fructe nu îngrașă, mai ales dacă nu sunt consumate în cantitate mare. De asemenea se spune că smochinele mențin greutatea corporală în limite normale și prin proprietăție antioxidante date de polifenoli pot combate atacul nociv al radicalilor liberi, pot preveni îmbolnăvirea și pot încetini procesul de îmbătrânire prematură al organismului
Smochinele normalizează tensiunea arterială
Aceste fructe conțin o cantitate semnificativă de potasiu și o cantitate redusă de sodiu care ajută la normalizarea echilibrului de sodiu și potasiu în organism. Potrivit specialiștilor în domeniul medical astfel se normalizează echilibrul hidric, ritmul cardiac și tensiunea arterială.
Smochinele vindecă anemia
Aceste fructe sunt recomandate pentru toată lumea, dar mai ales pentru copii, bătrâni și cei aflați în perioada de recuperare după boală, în general persoanelor care au nevoie de o sursă de energie și nutrienți care îmbunătățesc sănătatea. Smochinele vindecă anemia și oferă organismului nutrienți foarte buni pentru creșterea imunității, ele conțin calciu, fier, magneziu, potasiu, substanțe flavonoide și altele. Cele mai indicate sunt smochinele uscate, naturale 100%. Cei care sunt la dietă trebuie să știe faptul că în general fructele uscate sunt mai dulci și au mai multe calorii decât fructele proaspete.