Ceaiuri care reduc indigestia și tulburările digestive?

0
87

Există plante medicinale care sunt considerate remedii excelente pentru sistemul digestiv. Unele plante pot calma chiar și simptomele sindromului de colon iritabil, cum este de exemplu menta. Care sunt beneficiile ceaiurilor din plante medicinale care ameliorează indigestia și tulburările digestive?

Navigare rapidă în articol:

  1. Ceai de rădăcină de lemn-dulce
  2. Ceai de mentă
  3. Ceai de chimen
  4. Ceai de angelică
  5. Ceai de roiniță
  6. Ceai de cimbru

1. Ceai de rădăcină de lemn-dulce

Beneficiile ceaiului de lemn-dulce sunt incontestabile. Acesta ajută în caz de indigestie, tulburări de stomac, boli ale tractului respirator, procese inflamatorii. Ceaiul din lemn-dulce este un adevărat medicament, pentru că această rădăcină are un compus numit glicirizină cu efect antimicrobian, antioxidant și antiinflamator.

Ceaiul este un bun remediu pentru refluxul acid, îmbunătățește digestia, combate afecțiunile digestive, ameliorează arsurile la stomac.

Rădăcina de lemn-dulce este utilizată și în tratamentul bolii ulcerului peptic, în calmarea durerii și a problemelor esofagului și stomacului. Extractul de rădăcină de lemn-dulce are glicirizină și ajută în terapia acestei boli, în reducerea inflamației (cauzată de bacteria H. Pylori). Acest extract ajută în combaterea rapidă a bacteriei H.Pylori alături de un tratament cu antibiotice.

Rădăcina de lemn-dulce are și proprietăți anticancerigene, antioxidante, antiinflamatorii și protejează organismul împotriva anumitor forme de cancer. Extractul de lemn-dulce vindecă micozele și ulcerele bucale dureroase.

Ceaiul de lemn-dulce este recomandat în tulburările digestive și ale tractului respirator deoarece este apreciat pentru acțiunea sa antimicrobiană și antiinflamatoare. Ceaiul ameliorează durerile de burtă, durerile de gât, combate bacteriile și previne formarea cariilor dentare. Studiile cercetătorilor arată că rădăcina de lemn-dulce combate bacteria Streptococcus mutans (care este o cauză a formării cariilor).

2. Ceai de mentă

Este suficient să bei o cană de ceai de mentă și poți scăpa de anumite simptome ale tulburărilor digestive precum sunt: deranj la burtă, senzație de arsură la stomac, crampe abdominale, indigestie.

Ceaiul de mentă are numeroase beneficii pentru organism:

  • Este un bun digestiv, calmează durerile de colon și ale tractului gastrointestinal
  • Reduce durerile de burtă și balonarea
  • Ameliorează spasmele intestinelor, ale căilor biliare și ale vezicii biliare
  • Susține sănătatea intestinală
  • Relaxează sistemul digestiv, ajută în prevenirea hemoroizilor
  • Are proprietăți antiinflamatorii, ameliorează durerile și inflamațiile tractului gastrointestinal
  • Îmbunătățește calitatea somnului, este un bun sedativ și relaxant muscular
  • Calmează durerea și disconfortul creat de colici.

3. Ceai de chimen

Ceaiul de chimen ajută în problemele digestive, este bun chiar și pentru copiii mici, nu doar pentru adulți. Chimenul ameliorează colicile și flatulența, îmbunătățește starea copilului și are efect sedativ.

Citește și:  Suferi de tuse uscată și iritantă? O poți opri cu sirop de tuse

Ceaiul de chimen are și alte proprietăți deosebite:

  • Combate toxinfecțiile alimentare și problemele digestive
  • Are efect antimicrobian, antifungic, antioxidant, antialergic și hipoglicemiant
  • Reduce inflamațiile din organism și scade riscul de îmbolnăvire
  • Crește activitatea enzimelor digestive și combate constipația
  • Reduce nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge și valorile crescute ale trigliceridelor
  • Are efect bun asupra sistemului nervos, ochilor, vaselor de sânge și rinichilor
  • Combate constipația și stimulează digestia
  • Calmează simptomele de sindrom de intestin iritabil (se face un tratament de 14 zile)
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge și combate diabetul
  • Are efect antioxidant și oferă protecție sporită împotriva daunelor radicalilor liberi
  • Ajută în reducerea greutății corporale.

4. Ceai de angelică

Ceaiul din rădăcină de angelică are proprietăți diuretice, tonice, amare, antireumatice, antistres, sudorifice, stimulente pentru sistemul nervos. Acest ceai ajută în reducerea depresiei, reumatismului, colicilor gastrice și intestinale, nevralgiilor, enteritelor. Ceaiul stimulează digestia, funcțiile stomacului, pofta de mâncare și elimină toxinele din organism.

Ceaiul de angelică se prepară astfel: se adaugă o linguriță de plantă la o cană de apă, se fierbe 3 minute, se lasă la infuzat 10 minute și apoi se strecoară și se bea.

5. Ceai de roiniță

Roinița este o plantă medicinală care ajută în combaterea stresului și a tulburărilor digestive. Chiar și uleiul de roiniță (sau balsamul de mentă) elimină stresul.

Ceaiul de roiniță este recomandat persoanelor nervoase, care suferă de stres și anxietate, care au tulburări de metabolism. Acest ceai ajută în reducerea anxietății, a plânsului la copii, a stresului, în calmarea peristaltismului intestinal.

6. Ceai de cimbru

Această plantă are proprietăți excelente de a ajuta digestia, de a calma tusea productivă și de a elibera căile respiratorii (prin efectul decongestionat). Ceaiul de cimbru combate greața, vărsăturile, flatulența, diareea, senzația de greutate la stomac și insomnia. Cimbrul ajută și în cazuri enterocolită, dischinezie biliară, reumatism, are un compus numit timol cu proprietăți antiseptice și antibacteriene.

Ceaiul de cimbru îmbunătățește digestia, revigorează căile vocale, combate infecțiile respiratorii, are efect antimicrobian, astringent, dezinfectant, analgezic, tonic, antispasmodic și antiseptic. Se poate combina cu alte plante medicinale, bune pentru indigestie, precum: anason, rooibos, angelică și mentă.

Ceaiul de cimbru se realizează astfel: se adaugă o linguriță de plantă la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se bea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.