Este stresul chiar atât de nociv precum se spune?

0
415
Este stresul chiar atât de nociv precum se spune

Stresul a devenit principala problema in zilele noastre, insa nu intotdeauna este atat de “malefic” precum pare, de aceea se poate spune ca cele doua fete ale stresului ne afecteaza atat in mod negativ, dar si in mod pozitiv. Chiar daca este foarte greu de crezut, stresul poate avea si avantaje, pe langa numeroasele dezavantaje care afecteaza sanatatea oamenilor. Este imposibil sa nu intampinam cel putin o data pe zi o situatie care ne pune la incercare.

Atunci cand sunteti stresati, corpul dumneavoastra sufera mici modificari. Cand sunt puse in fata unor situatii dificile, persoanele reactioneaza diferit, insa tot fiecare individ alege cum sa faca fata situatiei si mai ales, daca sa transforme stresul cauzat intr-un avantaj sau intr-un dezavantaj.

In momentele stresante sunt eliminati hormoni care ajuta organismul sa reziste si sa faca fata situatiei. Aceste reactii chimice care au loc in organism duc la o crestere a batailor inimii si la o respiratie mai accelerata, ceea ce inseamna o mai buna oxigenare a creierului. Astfel, este usor de observat relatia dintre stres si capacitatea de memorare sau de aducere aminte a anumitor detalii.

Stresul influenteaza pozitiv capacitatea de memorare a oamenilor. De exemplu, in momentul sustinerii unui examen, hormoni precum adrenalina si cortisolul sunt eliminati, iar acest fapt va poate imbunatati capacitatea de concentrare, insa, pe de alta parte, va poate pur si simplu bloca, neputand sa va aduceti aminte informatiile necesare.

Stresul poate mari considerabil capacitatea de memorare prin intarirea legaturilor dintre celulele nervoase. Cercetarile stiintifice au aratat ca sustinerea unui discurs public poate afecta persoana in cauza in mod negativ, din cauza stresului si a emotiilor acumulate. Problema nu este stresul in sine, ci momentul aparitiei si durata. Perioada in care memoria este stimulata de factorul de stres este foarte scazuta.

Stresul influenteaza nu doar cantitatea de informatii care poate fi stocata, ci si felul acestora, deoarece nu putem asimila orice invatam si orice experimentam. Memoria oamenilor este impartita in mai multe “compartimente” unde sunt stocate diverse informatii, inclusiv cele legate de experienta din viata de zi cu zi.

In special aceasta parte a memoriei este foarte sensibila la factori de stres. Pe de alta parte, memoria care include diferite abilitati, cum ar fi mersul pe bicicleta, nu este deloc afectata de stres. Aceste componente ale memoriei pot fi activate in paralel si se pot suprapune, insa stresul este factorul determinant care influenteaza tipul de memorie care poate fi activat in orice moment. Stresul afecteaza in special memoria pe termen lung.

Citește și:  Prevenirea epidemiei pentru pneumonia coronariană nouă
stresul este nociv
stresul este nociv

O cercetare stiintifica a aratat ca stresul ajuta in acumularea de noi informatii, insa in unele situatii este greu sa aplici ceea ce cunosti deja. De exemplu, in cazul izbucnirii unui incendiu, cei mai multi oameni incep sa alerge urmandu-i pe ceilalti, nestiind daca se indreapta in directia potrivita. Ei stiu ca trebuie sa caute iesirea, insa acest lcuru nu este activat direct, deoarece factorul stresant a intervenit mult prea rapid.

In cazul in care stresul apare in conditii care nu au legatura cu invatatul sau cu memoria, acesta poate slabi capacitatea de memorare, si mai mult decat atat, stresul poate afecta grav sanatatea. Aceasta este fata negativa a stresului si cea mai cunoscuta, deoarece nu multe persoane isi dau seama ca stresul poate avea si influente pozitive.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste cunostinte legate de efectele pozitive asupra memoriei pot duce la aparitia unor noi medicamente care vor lupta impotriva unor boli precum Alzheimer-ul.

Stresul poate fi extrem de motivant. In conditii de stress organismul reactioneaza mai bine la factorii exteriori, capacitatea de concentrare fiind mult mai mare.

In ceea ce priveste dezavantajele stresului, acestea sunt numeroase

Stresul poate slabi sistemul imunitar, poate afecta starea psihica, se poate manifesta prin depresii, stare de nervozitate, oboseala fizica si psihica. Stresul afecteaza sistemul circulator si sistemul digestiv, fiind o cauza principala a multor boli.

Un lucru este sigur: traim intr-o lume mult prea tensionata, iar stresul este pretutindeni. Singura solutie este adaptarea. Exista persoane care se adapteaza foarte usor conditiilor de stres, ba chiar dau randament doar in astfel de situatii, si exista persoane care nu pot face fata situatiilor dificile.

Este bine ca fiecare persoana sa isi gaseasca echilibrul si sa incerce sa transforme factorii ce au o influenta negativa in factori care sa ii stimuleze si sa le sporeasca memoria si capacitatea de concentrare. Astfel, persoanele care pot controla stresul pot controla aproape orice situatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.