Cele mai bune produse pentru sanatatea oaselor si combaterea osteoporozei

0
608
Cele mai bune produse pentru sanatatea oaselor si combaterea osteoporozei

Una din cele mai comune boli ale sistemului osos care apare la varsta inaintata este osteoporoza, fragilitatea osoasa sau pierderea de masa osoasa. Prin scaderea densitatii osoase slabeste puterea acestui tesut si astfel se poate suferi usor de fracturi, dureri de oase, etc. Factorii de risc in cazul acestei boli sunt: batranetea, deficitul de hormoni sexuali (care apare la menopauza precoce la femei), viata sedentara, imobilitatea, nicotina, subnutritia sau istoricul genetic, tratamentele medicamentoase, alcoolul.

Multi oameni cred ca in primul rand calciul este necesar pentru a-si mentine sanatatea sistemului osos. Insa, in realitate, oasele au nevoie de mai multe elemente pentru a fi puternice. Mai mult decat atat, daca se consuma foarte mult calciu si lipsesc alte elemente care ajuta la fixarea lui se poate ajunge mai degraba la slabirea oaselor decat la consolidarea lor. In articol prezentam care sunt alimentele necesare pentru mentinerea sistemului osos.

Alaturi de calciu exista o serie de minerale si nutrienti care sunt necesari mentinerii structurii sanatoase a oaselor. Prin administrarea corecta de substante nutritive se poate creste densitatea osoasa si se combate pierderea de masa osoasa si deci preveni aparitia osteoporozei.

Calciul are rol important in remineralizarea tesutului osos, dar si in coagularea sangelui. De asemenea calciul regleaza sistemul nervos, are influenta asupra echilibrului humoral, nucleelor celulare si tendoanelor. Multe procese metabolice depind intr-o anumita masura si de concentratia ionilor de calciu extracelulari. Necesarul zilnic de calciu pentru un om cu varsta de pana la 45 de ani este de 1000 mg, iar dupa aceasta varsta doza trebuie marita pana la 1200 mg.

Alimentele care contin calciu sunt: susan, catina, alune, soia, migdale, branza de vaci, fasole boabe, smochine uscate, mazare, fasole verde, galbenus de ou, castane, nuci, lapte, smantana, visine, coacaze, prune, pere, mure, portocale, grapefruit, mere, banane, piersici, fragi, zmeura, macese, sparanghel, gulii, telina, patrunjel, urzica, spanac, cod, carne, andive, ciuperci, fulgi de ovaz, cartofi, orez, porumb, morcovi, mandarine.

Zincul, borul si cupru fac parte din grupul de minerale si oligoelemente care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor.

Zincul asigura functionarea corecta a peste 300 de enzime din organism, deci rolul sau este foarte important in corp si nu trebuie sa lipseasca daca se doreste mentinerea sanatatii. Are efect benefic asupra tesutului osos, ajuta la reminalizarea acestuia. De asemenea zincul este necesar functionarii normale a sistemului nervos central, ajuta memoria si capacitatea de concentrare. Se gaseste in varza, grau, sfecla rosie, orz, cirese, castane, spanac, portocale, cereale nedecorticate, germeni de grau, oua, fasole, seminte de dovleac, drojdie de bere, leguminoase, faina de ovaz, produse lactate, carne de pui, carne rosie, ficat, podbal.

Borul are rol in stimularea absorbtiei de magneziu, potasiu, calciu si azot in organism. Are efect in combaterea insomniei, in sinteza proteinelor si glucidelor. Surse importante de bor sunt nucile, strugurii, merele, ouale, laptele, algele si legumele crude proaspete.

Cuprul formeaza structura proteinelor in tesutul conjunctiv, in cel de elastina si de colagen, toate acestea contribuind la formarea structurii tesutului osos si cartilagionos, la structura vaselor sanguine, a plamanilor si pielii. Principalele alimente care contin cupru sunt: piersici, zmeura, alune, nuci, spanac, afine, grau, sfecla rosie, coacaze negre, cirese, pere, mere, lamai, loboda, fasole, cartofi, andive, patrunjel, morcovi, tomate, castane, fasole, vinete, alune, pastarnac, ceapa, polen, capsuni, ficat, cicoare, crustacee, anghinare si mazare.

magneziu

Magneziul indeplineste functii foarte importante in corpul uman. Ajuta la fixarea calciului si deci astfel contribuie la intarirea oaselor si a smaltului dintilor. Foarte important este faptul ca magneziul impiedica depunerea de calciu pe tesuturile moi si astfel se previne formarea de calculi renali si biliari.

Contribuie la buna realizare a metabolismului energetic si a functiilor neuronale specifice. Carenta de magneziu si aportul de calciu poate duce la hipocalcemie. In fiecare zi, raportul corect de calciu si magneziu trebuie sa fie de 2:1. Magneziul se asimileaza foarte bine cu vitamina B6.

Citește și:  Contraceptia de urgenta, metode contraceptive folosite dupa contactul sexual neprotejat

Magneziul poate fi gasit in alimente sau suplimente nutritive. El apare mai ales in alimente de tipul: lapte, varza alba, smochine, oua, soia, crustacee, hrean, leguminoase, spanac, orz, grau, ovaz, paine integrala, seminte de floarea-soarelui, sfecla rosie, nuci, migdale, linte, grau incoltit, alune, zmeura, capsune, mure, macese, piersici, caise, fragi, afine, pere, cirese, coacaze negre, coacaze rosii, catina, castane, fragi, grapefruit, lamai, visine, polen.

Din pacate, in prezent foarte multi oameni in ziua de azi au un deficit de magneziu, estimarile din ultimii ani arata clar acest lucru. Motivul acestui deficit este alimentatia neadecvata, iar expertii in domeniu considera ca de aceea apar boli ale sistemului osos. Ei sunt convinsi de faptul ca sanatatea oaselor depinde de aportul corect de magneziu in organism. Daca se ia calciu si nu se ia si magneziu, primul nu va fi absorbit in mod corect si nu va fi folosit, ci eliminat din corp. O femeie are nevoie de 320 mg de magneziu pe zi, iar un barbat de 400 mg magneziu zilnic.

Potasiul este un mineral care ajuta la fixarea calciului. Se gaseste in produse ca de exemplu: grau, orez, sparanghel, smochine uscate, castane, cartofi, radacina de patrunjel, fasole, spanac, varza alba, migdale, ardei iute, struguri, alune, nuci, coacaze negre, coacaze rosii, caise, banane, pere, cirese, castane, miere de albine, polen, mere, capsuni, pere, gutui, mandarine, lamai, prune, curmale. Carenta de potasiu poate sa apara din cauza administrarii unor medicamete laxative, diuretice, de tip cortizon si aspirina.

Vitamina D este foarte importanta pentru metabolismul osos. Mentine nivelul normal de calciu si de fosfor in sange, ajuta la formarea dintilor, la mineralizarea oaselor, echilibreaza sistemul nervos si mentine functionarea normala a inimii. Oasele au nevoie de lumina solara deoarece cu ajutorul ei este produsa in corp vitamina D.

Prin dieta se acopera doar o cerinta foarte mica de vitamina D. Ea se gaseste in galbenus de ou, lapte, hering, peste gras, ulei de masline, miere de albine, polen, alge, laptisor de matca, macese, papadie, salata verde, ficat. Suplimentele de vitamina D3 trebuie incluse in dieta deoarece sunt foarte utile pentru acoperirea deficitului de aceasta substanta organica in corp, indispensabila vietii si mentinerii sanatatii.

Siliciul este un mineral foarte bun pentru sistemul osos, dar si pentru sistemul nervos, respirator si vascular. Alaturi de potasiu, magneziu, calciu si fosfor, siliciul contribuie la sinteza fibrelor de colagen si deci la mineralizarea oaselor. Specialistii in domeniul sanatatii au scris despre importanta siliciului pentru sistemul osos si sunt convinsi ca o structura osoasa sanatoasa nu este posibila fara siliciu. Necesarul zilnic de siliciu pentru un adult este de 20-30 mg. Principalele surse naturale de siliciu sunt coaja fructelor, pleava cerealelor, orzul, ovazul, meiul, papadia, fragii, urzicile si coada-calului.

Vitamina K este implicata in formarea si consolidarea oaselor. Cu ajutorul ei se formeaza acea proteina care leaga calciul in tesut si deci contribuie la realizarea unei structuri osoase sanatoase. Carenta de vitamina K in organism provoaca fixarea necorespunzatoare a calciului in tesutul osos. Prin administrarea ei corespunzatoare se creste densitatea osoasa si se previne osteoporoza.

Ea se gaseste mai ales in legume verzi dar si alte produse ca de exemplu: spanac, loboda, urzici, cartofi, varza, mazare, cicoare, broccoli, conopida, arpagic, salata verde, patrunjel, varza de Bruxelles, peste, lapte, oua, ficat, soia, alge, miere de albine, laptisor de matca, polen, cereale integrale, macese, fragi, portocale, varza, rosii si uleiuri vegetale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.