Cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii nazale, iarna

0
5

Vremea rece, iarna, crește riscul de afecțiuni respiratorii nazale, de rinită alergică, astm bronșic și alte boli respiratorii. Temperaturile scăzute afectează epiteliul respirator, poate cauza hiperreactivitate bronșică, spun cercetătorii. Asta este de fapt un sindrom cronic al căilor aeriene, ce apare îndeosebi la oamenii sensibili.

Rinita iarna

Există studii care sugerează că rinita alergică este mai frecvent declanșată la oameni în anotimpul rece. De asemenea, riscul de răceală este mare în anotimpul de iarnă.

Rinita alergică este o boală cronică, ce este considerată comună la nivel mondial. Cercetătorii spun că vremea rece poate cauza probleme sau accentuarea simptomelor mai ales la oamenii cu boli respiratorii. Temperaturile scăzute pot crește riscul de rinită și de inflamație cronică la nivel rinosinusal.

De multe ori poate fi vorba despre o rinosinuzită, care se poate agrava la expunerea la frig. Rinosinuzita presupune un tratament destul de amplu (cu medicamente antiinflamatorii, imunostimulatoare, antiedematoase) și chiar o terapie cu antibiotice. Simptomele pot fi minore, sau chiar majore în anumite cazuri mai grave.

Aceste boli pot fi o consecință a infecțiilor virale, alergiilor, sinuzitelor.

Infecția virală

Iarna, riscul de a contacta o infecție virală este destul de mare. Această infecție se manifestă prin: obstrucție nazală, stagnarea secrețiilor la nivel rinosinusal, rinoree apoasă, rinoree seroasă.

Multe infecții sau boli infecțioase apar și dispar odată cu anotimpul rece. Gripa de exemplu apare în lunile reci de iarnă și provoacă simptome foarte neplăcute la oameni. Cazurile de gripă și de infecții virale par să crească iarna, de aceea trebuie luate măsuri de stimulare a imunității, de prevenire a acestor probleme de sănătate.

O metodă pentru a preveni infecția virală este aplicarea unei soluții decongestionante. Dacă secrețiile ce stagnează sunt însoțite și de infecții bacteriene, atunci tratamentul constă și în administrarea unui antibiotic.

Creșterea imunității se poate face prin dietă și suplimente alimentare. Un produs foarte bun pentru imunitate este uleiul de ficat de rechin, care poate preveni și trata gripa, răceala și alte infecții.

Alergii și rinită

În cazul alergiilor sau a rinitei alergice, apar stări de rinoree seroasă, obstrucție nazală, strănut, prurit nazal, mâncărime la nas și altele. Rinita alergică poate dura și câteva luni la oamenii care sunt sensibili la alergeni sezonieri. Iarna, rinita alergică poate să apară mai ales la oamenii cu imunitate scăzută, sau care suferă de alte boli respiratorii.

Simptomele pot să apară și din cauza poluării, schimbărilor meteorologice, fumului de țigară și de altă natură (cum este mucegaiul sau acarienii din praful din casă). De asemenea și aerul rece poate duce la simptome de alergie mai accentuate, la urticarie sau prurit cutanat.

Citește și:  Care sunt cauze care determina aparitia gripei?

Iarna nu este polen, dar sunt alți alergeni. Simptomele de alergie sunt uneori asemănătoare acelor simptome de răceală: nas înfundat, lăcrimare, rinoree, congestie, curgerea nasului din cauza unor secreții apoase, strănut repetat, mâncărime în nas, la ochi și în urechi, tuse uscată sau șuierătoare îndeosebi dimineața și seara.

Această boală poate fi prevenită prin:

  • Evitarea alergenilor și a gerului
  • O atenție mai mare cu animalele de companie, nu trebuie lăsate în dormitor
  • Spălarea lenjeriei mai des la cel puțin 50 de grade Celsius
  • Folosirea de huse de protecție pentru saltele și perne, împotriva alergiilor
  • Utilizarea de filtre de alergie și a dezumidificatoarelor în casă
  • Menținerea curățeniei, aspirarea covoarelor și a podelei pentru a elimina praful din casă.

Alte recomandări

Iarna, copiii și bătrânii trebuie feriți de îmbolnăvire. Virusul gripal este foarte contagios și poate afecta copiii și adulții. De obicei, iarna, imunitatea poate fi mai scăzută și de aceea trebuie consolidată.

Virusul gripal pătrunde în organism și produce simptome după 1-3 zile. De regulă, temperatura corpului crește și poate ajunge la 39 grade Celsius, apar stări febrile și alte simptome care se mențin 2-5 zile.

Durerile de cap apar în mod frecvent în caz de gripă și se simt în zona frunții, la bărbie, desupra spâncenelor. De asemenea, gripa produce și dureri de corp, dureri de articulații și dureri de mușchi. Persoanele care suferă de gripă au senzația de durere în tot corpul și în plus au și congestie nazală, tuse uscată, durere de gât, senzație de disconfort la înghițire, ochi lăcrimați.

La unii oameni mai sensibili, cu imunitate scăzută, gripa poate fi mai gravă, ei au nevoie de un tratament de la medic. Acesta prescrie medicamente care sunt eficiente în ameliorarea simptomelor bolii și în combaterea infecțiilor cu virusuri. Unele medicamente antivirale pot ajuta foarte mult în astfel de cazuri.

Sunt recomandate și ceaiurile din plante medicinale cum ar fi:

  • Ceai de coada-șoricelului
  • Ceai de salvie
  • Ceai de mușețel
  • Ceai de conuri de pin.

Imunitatea pote fi crescută și cu rădăcină de Ginseng, roiniță, șofran, suplimente de vitamine și minerale, siropuri naturiste, etc.

Gripa necesită o perioadă mai lungă de recuperare chiar și după tratamentul medical și terapia cu plante medicinale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.