Unele plante medicinale par a fi mult mai eficiente decât medicamentele, pentru că au proprietăți antivirale puternice. Chimenul negru are proprietăți antivirale, antiinflamatoare, bronhodilatatoare. Semințele de chimen negru cresc imunitatea organismului și ajută în tratamentul tusei, afecțiunilor respiratorii și răcelii.
Navigare rapidă în articol:
1. Ce simptome dau infecțiile virale respiratorii
Aceste infecții afectează membrana mucoasă a tractului respirator. Agenții patogeni pot fi: virusuri gripale, adenovirusuri, virusuri paragripale, enterovirusuri, etc. Acești agenți patogeni au legătură cu bolile respiratorii. Calea de transmitere este aeriană sau orală, de la un pacient infectat la un om sănătos.
Simptomele care apar sunt următoarele:
- Letargie, scăderea poftei de mâncare
- Dureri de cap, dureri de gât
- Congestie nazală, secreții nazale abundente
- Faringită, răgușeală, tuse uscată, amigdalită
- Uneori apare și rinită, laringită, bronșită, traheită și altele.
Dacă este o gripă de severitate moderată pot apărea simptome de slăbiciune, transpirație profundă, dureri de cap, de mușchi și articulații, tuse, dureri de gât, uscăciune în nas, hiperemie facială.
În cazul unei gripe severe apar și alte simptome: creșterea temperaturii corpului la 40⁰C, sângerări nazale, vărsături, halucinații.
În caz de gripă, răceală și boli virale se poate folosi un supliment alimentar denumit Gripovit (de la farmacie) care întărește imunitatea organismului pentru că are o compoziție foarte bună:
- Protejează celulele împotriva stresului oxidativ
- Conține pulberi de zmeur, coacăz-negru
- Are extract de fructe de soc, flori de hibiscus
- Este un produs bogat în zinc și vitamina C.
2. Plante medicinale care ajută în tratamentul gripei
Ceaiul de soc
Florile soc se folosesc în cazuri de gripă și infecții virale respiratorii. Se adaugă o linguriță de flori de soc la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute și se bea.
Ceaiul de soc se bea încă de la primele simptome de gripă și răceală și are următoarele beneficii:
- Ajută în stimularea circulației sanguine
- Provoacă transpirație și reduce febra
- Crește imunitatea mucoasei nazale și are proprietăți antiinflamatoare, deci este indicat în cazuri de sinuzită
- Ameliorează simptomele de gripă și răceală
- Combate infecțiile plămânilor și infecțiile căilor respiratorii
- Este analgezic, calmează durerea de artrită, reumatism
- Are efecte benefice în stări febrile
- Este recomandat în cazuri de tuse, răgușeală, răceală, gripă, guturai, bronșită, tuberculoză, astm bronșic.
Chimenul negru crește imunitatea
Semințele de chimen negru sunt recomandate în caz de gripă, tuse, răceală, afecțiuni respiratorii.
Persoanele care suferă de inflamații ale căilor nazale pot face inhalații cu aburii de la apă fierbinte cu semințe de chimen negru. Acest tratament reduce inflamațiile și ajută în tratamentul gripei sau răcelii.
Chimenul negru are acțiune antivirală, antioxidantă și anticancerigenă, spun cercetătorii.
Ceaiul de chimen negru este un bun remediu pentru problemele digestive, inflamațiile gâtului. Chimenul se poate folosi și sub formă de gargară; se face un decoct din apă și chimen negru și se utilizează sub formă de clătire.
Infuzia din semințe de chimen negru cu frunze de mentă și ghimbir proaspăt combate greața și crampele stomacale.
Uleiul de chimen negru crește imunitatea organismului și este recomandat în tratamentul bolilor reumatice și cardiovasculare.
Un antibiotic natural
Se face un amestec din două lingurițe de ghimbir ras, doi căței de usturoi, trei linguri de miere și două linguri de suc de lămâie. Acest amestec este un excelent antibiotic natural și un bun remediu împotriva virușilor și bacteriilor.
Pentru tratament se procedează astfel:
- Se zdrobește usturoiul ca la mujdei pentru a se elibera alicina, care este o substanță activă cu proprietăți antibiotice naturale, ce combate bacteriile și ciupercile; usturoiul crește imunitatea organismului și poate împiedica dezvoltarea bacteriei Helicobacter Pylori
- Se folosește și rădăcină de ghimbir rasă pe răzătoare, pentru că are efect antiviral, antifungic, antibacterian, diaforetic, de încălzire, susține tratamentul răcelii; ghimbirul de asemenea crește imunitatea organismului și este bun pentru digestie
- Lămâia are vitamina C și este un antibiotic natural
- Mierea are proprietăți antibacteriene și ajută în calmarea tusei și combaterea infecțiilor tractului respirator superior.
Se combină toate aceste ingrediente, se pun într-un borcan, se lasă să stea 24 de ore și apoi preparatul cu efect antibiotic se poate folosi pentru tratamentul infecției.
Alte plante medicinale cu proprietăți antivirale
În tratamentul multor boli respiratorii se folosesc o serie de plante antivirale, care au și proprietăți antibiotice naturale. În medicina populară se utilizează următoarele ceaiuri din plante:
- Ceai de oregano, ceai de păpădie
- Ceai de lemn-dulce, ceai de Astragalus
- Ceai de Echinacea.
Acestea au proprietăți antivirale și susțin imunitatea organismului.