Este foarte important să-ți crești imunitatea organismului pentru a preveni îmbolnăvirea. Pentru a realiza asta, în sezonul rece, poți folosi anumite fructe care întăresc imunitatea. De regulă, imunitatea slăbește din cauza stresului fizic și psihic, din cauza unei diete dezechilibrate și altor factori.
Un om are nevoie de 2 litri de apă pe zi. El poate bea lapte, ceai, alte băuturi pentru a oferi organismului necesarul de lichide. Totuși ar trebui de redus consumul de cafea pentru că are multă cofeină.
Apa este necesară pentru creșterea imunității și oferă și alte beneficii: susține digestia, ajută la absorbția nutrienților, la buna funcționare a ficatului și rinichilor, la normalizarea proceselor metabolice. Apa curăță organismul de toxine, de reziduri alimentare nedigerate, de paraziți și microorganisme patogene. Dacă ai o dietă predominant alcătuită din alimente crude, din fructe și legume, atunci poți bea mai puțină apă, deoarece și aceste alimente conțin apă.
Modalități de creștere a imunității organismului
Pentru a crește imunitatea este important să ai un mediu intestinal sănătos. Pentru ca celulele imunitare să funcționeze corect, ele au nevoie de anumiți nutrienți. Dieta ar trebui să includă de exemplu alimente fermentate ce reglează mediul intestinal. Acestea sunt bogate în bacterii benefice, cum sunt bacteriile lactice și bifidobacterii.
Varza fermentată are acid lactic cu multe beneficii pentru sănătate. Bacteriile cu acid lactic din varza fermentată au efect benefic asupra intestinelor, scad valoarea pH-ului și ajută organismul să absoarbă mai rapid substanțele nutritive. Acest produs se obține ușor acasă din varză albă, apă și sare.
De asemenea, fibrele dietetice sunt importante în alimentația zilnică. Ele servesc ca hrană pentru bacteriile bune, susțin peristaltismul intestinal, mențin sănătatea colonului. Vitaminele A, C și E au proprietăți antioxidante și efect benefic asupra sistemului imunitar.
Vitamina A menține mucoasele sănătoase, previne pătrunderea substanțelor străine. Vitamina C ajută la activarea globulelor albe din sânge și la creșterea imunității organismului. Vitamina E îmbunătățește metabolismul, circulația sângelui și temperatura corpului.
Consumul de gutui creaște imunitatea
Gutuile te feresc de răceli, de viroze respiratorii, conțin multă vitamina C, despre care se știe că ajută la creșterea imunității și a rezistenței organismului. Aceste fructe au minerale – calciu, fier, iod, siliciu, bor, vanadiu, magneziu, fluor. Prin consumul lor se menține rezistența smalțului dinților și a oaselor. Gutuile au și vitamine B care îmbunătățesc vitalitatea organismului, mențin sănătatea sistemului nervos și circulator.
Infuzia din felii de gutui calmează inflamațiile gâtului, simptomele de agină, răgușeala, tusea și afecțiunile căilor respiratorii.
Semințele de gutui cresc imunitatea și ajută în tratamentul bronșitei. Se strâng semințele de la gutui, se usucă și se macină. Această pulbere se administrează zilnic, câte o jumătate de linguriță, sub limbă, cu jumătate de oră înainte de masă. Pulberea de semințe de gutui are multe vitamine și minerale, ajută la revitalizarea organismului, calmează iritațiile și reduce metroragiile. Gustul semințelor este puțin astringent, de aceea ele se pot combina cu puțină miere.
Măceșele cresc imunitatea
Măceșele au multă vitamina C și de 3 ori mai mult fier decât ficatul de vită. Ele mențin nivelul hemoglobinei și oferă și alte beneficii:
- Cresc imunitatea, au proprietăți diuretice
- Ajută la funcționarea tractului gastrointestinal
- Reduc nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge
- Încetinesc procesul de îmbătrânire.
Coarnele sunt fructe bune pentru sistemul imunitar
Coarnele au proprietăți medicinale și cresc imunitatea organismului. Coarnele au mai multă vitamina C decât măceșele și lămâia, sunt o sursă de vitamine A și B, au acizi organici și minerale (mai ales magneziu, fier, calciu și potasiu). Ele ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, deci pot fi consumate și de oamenii care suferă de diabet.
Lămâia crește imunitatea
Prin faptul că are vitamina C, lămâia stimulează imunitatea organismului. Pentru a te simți mai bine, ar fi indicat să bei apă cu lămâie dimineața, cu 30 de minute înainte de micul dejun.
Ghimbirul are efect bun asupra sistemului imunitar
Ghimbirul are vitamine A, B și C, fier, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, calciu și zinc. Ghimbirul are aminoacizi și uleiuri esențiale cu efect antibacterian, ajută și la creșterea imunității.
Ceaiul de ghimbir îmbunătățește digestia, metabolismul, are efect antiinflamator, normalizează tensiunea arterială, scade riscul de răceală. Ceaiul de ghimbir se poate realiza și în combinație cu mentă, scorțișoară, zeamă de lămâie, astfel gustul lui este și mai bun.
Alte sfaturi
Pentru a-ți crește imunitatea organismului este important să-ți ajustezi dieta, dar și stilul de viață. Asta înseamnă că ai un stil de viață activ și un program de somn bun. Asta îți va activa celulele imunitare și te va ajuta să-ți menții sănătatea. Un alt aspect important este să eviți stresul pentru că intestinele sunt legate strâns de sistemul nervos. Dacă vei acumula stres, atunci poți avea un risc de simptome neplăcute, precum: disconfort intestinal, constipație, dureri de ficat.
De asemenea, în sezonul rece trebuie să-ți protejezi corpul de frig. Când temperatura corpului scade apar consecințe precum: circulația sângelui devine slabă, sistemul imunitar scade, celulele imune din sânge nu sunt capabile să ajungă rapid acolo unde trebuie.
Pentru a crește temperatura corpului sunt indicate exercițiile fizice și aportul de băuturi calde, cum sunt ceaiurile din plante medicinale.