Cicoarea este o plantă medicinală din țara noastră; ea crește în pășuni, fânețe, pe câmpuri, la marginea drumurilor, pe dealurile submontane. În medicina populară se utilizează forile, frunzele și rădăcina de la cicoare.
Această plantă de leac este cunoscută cu multe denumiri populare: ciocoare de vară, cicoare de câmp, cicoară, doruleț, cicorie amară, floarea secerei, scai voinicesc, sporis, scăluseț de casă, încingătoare, dulău, cicoare sălbatică.
Cicoarea poate înlocui cafeaua și este o sursă importantă de nutrienți, elemente active necesare sănătății organismului:
- vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, PP)
- inulină, principii amare, taninuri, uleiuri esențiale
- minerale precum fosfor, potasiu, calciu, fier, cupru, zinc, mangan, seleniu, magneziu
- acizi organici, fibre vegetale, antioxidanți, cumarine, rășini, fenoli.
Cicoarea ajută în tratamentul multor afecțiuni
Ceaiul din cicoare ajută la creșterea diurezei și se prepară astfel: se adaugă 2 lingurițe de plantă uscată (flori și frunze) la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se bea cu înghițituri mici, cu cel puțin jumătate de oră înainte de mesele principale. Astfel se realizează și ceaiul din rădăcină uscată de cicoare.
Poți cumpăra rădăcină de cicoare de la plafar sau din magazinele naturiste, sau poți culege singur planta. Florile și frunzele se recoltează în perioada de înflorire, în lunile de vară.
Curăță ficatul de toxine, vindecă afecțiunile hepatice
Cicoarea are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, îmbunătățește metabolismul, curăță ficatul de toxine. Această plantă este apreciată în medicina populară pentru că ajută la funcționarea ficatului, la regenerarea și protejarea celulelor acestuia.
Cicoarea îmbunătățește funcționarea hepatocitelor, previne deteriorarea acestora.
Sunt recomandate ceaiurile, infuziile și decocturile din cicoare. Planta are efect antioxidant puternic, ajută la detoxifierea ficatului. Inulina din ficat ajută la eliminarea compușilor toxici din ficat, iar uleiurile esențiale și rășinile au acțiune hepatoprotectoare. Cu ajutorul acestei plante se protejează celulele ficatului, se imbunătățește bariera imunitară și se previne îmbolnăvirea acestui organ.
Cicoarea previne formarea pietrelor la vezica biliară, combate congestia și normalizează fluxul de bilă. Preparatele naturiste din cicoare cresc vitalitatea ficatului, stimulează circulația sângelui, îmbunătățesc tonusul și elasticitatea pereților vaselor de sânge.
Dacă se bea în mod frecvent ceai din rădăcină de cicoare se previn bolile de ficat (cum este ciroza, hepatoza grasă, hepatita) și se restabilește funcționarea normală a ficatului. Ceaiul din rădăcină de cicoare reduce inflamațiile, previne agravarea hepatitei și ajută în tratamentul acestei boli.
Tratamentul afecțiunilor neurovegetative
Cicoarea are tiamină, riboflavină și alți compuși care înhibă dezvoltarea proceselor inflamatorii. Planta ajută în prevenirea și tratamentul afecțiunilor neurovegetative. Beneficiile sale se datorează elementelor active pe care le conține. Ea are până la 75% inulină – o substanță organică care se absoarbe ușor în intestin și are efect prebiotic puternic. Aceasta este potrivită și pentru diabetici.
Mulți oameni suferă de dereglări neurovegetative și de aceea au stări de oboseală cronică, slăbiciune generală, tulburări de somn. Afecțiunile sistemului nervos vegetativ pot da și stări de anxietate, deficit de concentrare, stări depresive, nervozitate. Cicoarea este o sursă de vitamine și săruri minerale care ajută în combaterea acestor simptome și tratamentul afecțiunilor neurovegetative. Ea are vitamine din grupul B, magneziu, calciu, seleniu, zinc și alte elemente active ce sunt un excelent remediu pentru tulburările neurovegetative.
Cicoarea oferă și alte beneficii sănătății:
- crește funcțiile de protecție ale organismului împotriva bacteriilor și altor agenți dăunători
- are acțiune antioxidantă, elimină radicalii liberi și previne dezvoltarea bolilor cancerigene
- încetinește procesul de îmbătrânire prin aportul de vitamina E
- previne formarea cheagurilor de sânge
- susține activitatea sistemului cardiovascular și imunitar prin aportul de acid folic
- oferă un plus de energie
- asigură refacerea colagenului și astfel restabilește fermitatea și elasticitatea pielii
- reduce riscul apariției metastazelor în cancer de colon
- consolidează imunitatea organismului.
Tratează afecțiunile abdominale
Ceaiul de cicoare, din flori și frunze, este un bun remediu în afecțiunile abdominale. Acesta oferă numeroase beneficii:
- calmează durerile de stomac
- ajută la secreția de bilă
- crește diureza
- elimină disconfortul abdominal
- reduce febra, ajută la detoxifierea organismului
- restabilește flora din colon
- stimulează tranzitul intestinal
- neutralizează efectul nociv al radicalilor liberi.
Cicoarea este contraindicată în cazuri de varice, hemoroizi, obezitate mare, gastrită, ulcer peptic de stomac și duoden, tromboză.