Plante medicinale – Iasomia, o plantă cu proprietăți vindecătoare

0
1138

În lunile mai-iunie înflorește iasomia, una din cele mai parfumate plante medicinale. Acest arbust ornamental are florile albe, renumite pentru proprietățile antibacteriene excelente. Parfumul florilor este deosebit de frumos și intens, amintește de florile de portocal. În acest articol vă prezentăm proprietățile terapeutice ale acestei splendide plante medicinale.

Navigare rapidă în articol:

  1. Iasomia – Beneficii și proprietăți
  2. Efectul calmant al florilor de iasomie
  3. Parfum de iasomie
  4. Legenda florilor de iasomie

1. Iasomia – Beneficii și proprietăți

Arbustul de iasomie are o inflorescență incredibil de plăcută, în perioada lunilor mai-iunie. Florile sunt foarte parfumate, de aceea sunt folosite la realizarea parfumurilor. Oamenii cultivă acest arbust în grădina lor pentru a se bucura de parfumul florilor, cu efect calmant.

Iasomia de pădure – Philadelphus coronarius

Arbustul de iasomie de pădure este cunoscut pentru parfumul și aspectul florilor sale. În popor, iasomia are și denumirea de lămâiță. Din flori se extrag uleiuri esențiale care sunt folosite la realizarea parfumurilor.

Iasomia are proprietăți antibacteriene și este utilizată frecvent în medicina populară.

Componentele sale vindecătoare sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, florile fiind folosite și ca remediu popular, dar și în domeniul homeopatiei pentru tratamentul unor boli.

Studiile cercetătorilor au arătat efectul antibacterian și antimicrobian al plantei, eficiența sa în terapia unor probleme de sănătate:

  • Combaterea infecțiilor bacteriene din cavitatea bucală
  • Tratamentul leucoreei, infecțiilor vaginale, a viermilor intestinali
  • Scăderea temperaturii
  • Tratamentul bolilor respiratorii și infecțioase
  • Ameliorarea stărilor de depresie.

Mulți oameni apreciază și beneficiile uleiului de iasomie asupra părului și îl folosesc în tratamente pentru îmbunătățirea aspectului podoabei capilare.

S-au demonstrat și efectele benefice ale ceaiului de iasomie asupra organismului, acest preparat fiind apreciat mai ales pentru aroma sa surprinzătoare. În China, ceaiul parfumat de iasomie a devenit foarte popular încă de pe vremea dinastiei Ming (1368-1644).

Proprietățile ceaiului de iasomie:

  • Ajută în tratamentul bolilor de ficat
  • Îndepărtează flegma, previne formarea cariilor
  • Are efect antiinflamator și detoxifiant pentru organism
  • Calmează durerile abdominale
  • Combate dizenteria, vindecă rănile.

Acest ceai aromat îi ajută pe oameni să trăiască mai mult. Aroma sa are efect calmant, îndepărtează oboseala, crește eficiența muncii oamenilor. Ceaiul este recomandat mai ales oamenilor care au un job stresant.

2. Efectul calmant al florilor de iasomie

Cercetătorii confirmă efectul calmant al florilor de iasomie și recomandă această plantă medicinală în tratamentul stărilor de nervi.

Conform unui studiu din anul 2010, realizat de cercetători, pe șoareci de laborator, parfumul florilor de iasomie stimulează producerea de acid gama-aminobutiric (GABA) la celulele nervoase, GABA fiind cel mai important neurotransmițător inhibitor din creier. În concluzie, acest parfum poate reduce excitabilitatea sistemului nervos, respectiv poate calma stările de nervi.

Parfumul de iasomie poate fi folosit în calmarea hiperactivității, agresivității, stărilor de anxietate și depresie.

Aromaterapie cu iasomie

Mirosul de iasomie poate echilibra starea de spirit, lucru important în ziua de azi, când oamenii sunt foarte stresați.

Atât parfumul de iasomie cât și uleiul esențial de iasomie se folosesc în aromaterapie. Susținătorii aromaterapiei consideră uleiul esențial de iasomie ca fiind foarte eficient în:

  • Combaterea stresului și anxietății
  • Eliminarea oboselii
  • Ameliorarea durerilor menstruale
  • Combaterea stărilor neplăcute produse de menopauză
  • Reducere depresiei.
Citește și:  Preparatele din rădăcină de mahonia aquifolium purifică sângele și ficatul – Învață să mănânci sănătos

În scop terapeutic, pentru calmarea sistemului nervos, se folosesc și florile de iasomie (Jasminus communis). Acestea îmbunătățesc circulația sângelui, relaxează mușchii tensionați și ameliorează durerile musculare. În acest scop se folosește uleiul de iasomie pentru masaj și ceaiul de iasomie pentru uz intern.

3. Parfum de iasomie

Parfumul de iasomie este unul dintre cele mai populare, oferă un miros plăcut pielii. Se poate realiza și acasă, respectând următoarele etape:

  • Se folosesc 1-2 căni de flori de iasomie, un bol destul de încăpător, 2 căni de apă distilată, un tifon, o oală.
  • Pregătiți florile de iasomie, acestea nu trebuie să aibă impurități; le spălați cu apă, apoi le puneți într-un tifon alb în bolul pregătit și turnați apă distilată caldă peste ele; acoperiți bolul cu un capac și lăsați florile peste noaste.
  • A doua zi îndepărtați florile, puneți apa parfumată într-o sticlă care poate fi închisă ermetic, apoi o lăsați să stea într-un loc întunecat timp de o săptămână. După această perioadă, veți vedea că parfumul este gata.
  • Puteți adăuga în parfum și câteva picături de ulei esențial de vanilie, 1-2 lingurițe de vodkă, o linguriță de apă de flori de portocal.

4. Legenda florilor de iasomie

Există o legendă populară antică care spune că regina Cleopatra folosea parfumul florilor de iasomie pentru a-l cuceri pe Marcus Antonius (locotenentul lui Cezar). Ea înmuia pânzele corăbiei sale în parfum de iasomie pentru a-l atrage în mrejele sale pe Marcus. În octombrie 41 î.Hr, Cleopatra și Marcus Antonio s-au căsătorit. Era acea perioadă când Marcus a primit guvernarea provinciilor din Orient.

În India, iasomia este considerată floarea sfântă a zeului Kama – zeul dragostei și iubirii. Kama era descris ca fiind cel mai frumos zeu, era înconjurat de păsări, nimfe tinere și muzicieni. Conform legendei, zeul Kama anunța primăvara și anotimpul dragostei. Kama avea un arc din trestie de zahăr, cu frânghia de forma unui lanț din albine, iar săgețile sale aveau câte cinci flori, din care una era de iasomie. Aceste săgeți cu parfumul florilor, când atingeau victimele, provocau iluminarea acestora.

Iasomia este un simbol parfumat și acum și este folosită la ceremonia nunților indiene. Floarea semnifică dragostea sinceră, profundă și eternă.

Conform unei legende din India, prințesa Jasmine s-a îndrăgostit de zeul soarelui. Se spune că dragostea prințesei era adevărată, dar nu era reciprocă. Zeul soarelui a refuzat-o pe prințesă, iar atunci, ea a hotărât să-și curme viața. Zeul s-a mâniat când a auzit de moartea fetei, a lua cenușa ei și a transformat-o într-un arbust de iasomie, cu parfum intens, deosebit. Legenda spune că florile de iasomie emană parfum mai ales noaptea și eliberează sufletul acelei frumoase prințese. În India, iasomia este considerată un simbol al secretelor de noapte.

Concluzie:

În luna iunie puteți cumpăra flori de iasomie de la piață. Puneți florile în casă și veți vedea că în camera respectivă aerul va fi plăcut, împrospătat. Efectul calmant și relaxant se va simți imediat. Florile de iasomie vă schimbă starea de spirit, vă pot face mai fericiți toată ziua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.