Cimbrișorul: Planta minune care îți limpezește mintea și îți ridică moralul

0
27

Cimbrișorul este unic prin faptul că ajută în caz de stres, nervozitate, oboseală crescută, nevroze, nopți nedormite. Planta se folosește sub formă de infuzie, are efect calmant, ridică starea de spirit, limpezește gândurile, combate anxietatea. Cu ajutorul lui se ameliorează depresia și se îmbunătățește memoria.

Cimbrișorul ajută oamenii să depășească stresul, frica, timiditatea, să scape de frustrări și complexe, să devină mai încrezători în forțele proprii. În plus, cimbrișorul are și efect sedativ, calmează durerile de cap și durerile musculare, reduce stările nervoase, tensiunile, ajută în relaxarea musculaturii.

Cimbrișorul este indicat în stările de nervi și stările psihologice. Infuzia din plantă promovează vigoarea, eliminând în același timp problemele de somn.

Frunzele, tulpinile și florile de cimbrișor au proprietăți utile pentru organism, conțin vitamine B și C, caroten, potasiu, calciu, fier, substanțe flavonoide, acizi triterpenici, substanțe tonice și amare. Prin substanțele sale biologic active, cimbrișorul îmbunătățește activitatea tractului gastrointestinal, combate crampele, flatulența, are efect analgezic, antiseptic și calmant pronunțat. De asemenea, cimbrișorul are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene.

Planta este benefică pentru sistemul nervos, cum ar fi în caz de:

  • Nervozitate, cefalee, migrenă, nevralgie, supraexcitare
  • Tensiune nervoasă, astenie, oboseală crescută
  • Depresie, apatie, neuroastenie, scăderea memoriei
  • Tulburări emoționale, scăderea activității mintale, tulburări de somn.

Ceaiul de cimbrișor este excelent pentru afecțiunile căilor respiratorii, pentru nas înfundat și tuse. Ceaiul are efect antiseptic, ajută în prevenirea dezvoltării infecțiilor căilor respiratorii, menține și sănătatea cavității bucale, are proprietăți anstiseptice, bactericide, reduce simptomele gingivitei, calmează durerea de dinți.

Sirop de cimbrișor

Acesta ajută în caz de bronșită, infecții respiratorii, astm, traheită, laringită, bronhopneumonie. Siropul are efect antiviral și antibacterian, reduce inflamația și grăbește vindecarea. Cu ajutorul lui se tratează tusea la copii și adulți, tusea convulsivă, bolile inflamatorii și infecțioase ale căilor respiratorii ce sunt însoțite de tuse cu spută greu de separat și eliminat.

Siropul are acțiune antiinflamatoare, calmantă, antibacteriană, expectorantă. Poate ajuta și în ameliorarea crizelor astmatice, în tratarea alcoolismului. Se poate realiza din miere de albine, zeamă de lămâie și frunze de cimbrișor proaspete; acestea se pun într-un borcan, se lasă la macerat 14 zile și apoi se poate consuma.

Citește și:  Strugurii pot încetini îmbătrânirea pielii – Află cum să-i folosești!

Acest sirop nu este indicat în caz de gastrită, ucer peptic al stomacului și duodenului.

Cimbrișorul poate fi și un bun supliment alimentar. El se utilizează în special pentru îmbunătățirea memoriei.

Ulei de cimbrișor

Uleiul de cimbrișor neutralizează microbii patogeni și îmbunătățește atmosfera în casă. Acest preparat reduce inflamațiile cauzate de mușcăturile de insecte și ajută la vindecarea tăieturilor și rănilor.

Uleiul de cimbrișor are numeroase proprietăți benefice:

  • Antivirale, bactericide, antifungice, antiseptice, imunostimulatoare
  • Expectorante, diuretice, antispatice, hipertensive
  • Calmante, de normalizare a apetitului și de stimulare a hematopoiezei.

Uleiul de cimbrișor îmbunătățește microcirculația sângelui, normalizează glicemia, tonifică sistemul nervos, stimulează activitatea creierului și îmbunătățește memoria.

Este indicat și ca preparat cosmetic, deoarece:

  • Are acțiune benefică pentru tenul tern și gras
  • Întărește părul, combate căderea părului
  • Ajută în ameliorarea acneei
  • Are efect calmant, antioxidant, curăță pielea
  • Este un bun remediu împotriva celulitei
  • Promovează vindecarea rănilor, arsurilor, tăieturilor, ulcerelor
  • Calmează iritațiile pielii cauzate de psoriazis, eczeme, dermatită
  • Reduce mâncărimea după mușcăturile de insecte
  • Este un bun remediu pentru bolile fungice ale pielii
  • Poate ajuta în caz de scabie, dermatoze, deoarece are efect antiparazitar.

Alte beneficii

Uleiul de cimbrișor are acțiune analgezică, reduce edemul, ajută în caz de: gută, artrită, leziuni sportive, dureri articulare, miozite, nevrite, reumatism. Cu ajutorul lui se reduce edemul, inflamația, umflarea. Poate fi utilizat și în tratamentul respirației urât mirositoare, gingivitei și bolilor parodontale.

De asemenea, uleiul de cimbrișor este indicat în tratamentul bolilor sistemului circulator, precum: tulburări de microcirculație, anemie, tensiune arterială scăzută și tulburări de ritm cardiac. Cu ajutorul lui se pot ameliora și afecțiunile sistemului respirator: tuse, sinuzită, laringită, dureri de gât, bronșită, gripă, răceală, amigdalită, infecții respiratorii, astm, rinofaringită.

Prin folosirea lui se normalizează pofta de mâncare, se reduc spasmele intestinale, flatulența, anorexia, problemele digestive, gastrointestinale și chiar se regenerează celulele hepatice.

Cimbrișorul este un stimulent al sistemului imunitar al organismului, ajută și în tratamentul infecțiilor tractului urinar: vaginită, cistită, vulvovaginită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.