
Ciuperca Chaga se dezvolta pe scoarta copacilor de mesteacan ajunsi la maturitate de aceea a fost numita si ciuperca de mesteacan. Am putea spune ca ciuperca infecteaza scoarta mesteacanului, este un parazit al acesteia. Poate creste foarte mare, ajunge la diametrul de 5-35 cm si greutatea de 3-3,5 kg. Are un aspect de excrescenta groasa, cu suprafata exterioara neagra cu fisuri galbene-albicioase, cea interna fiind brun-maronie.
Este cultivata in padurile de mesteacan din Canada si nordul Siberiei. Poate creste la fel de bine si pe alti arbori – frasin, arin, paltin, etc. Daca are conditii favorabile de mediu rezista in jur de 10 ani.
Ciuperca Chaga nu este otravitoare, este folosita de mult timp la prepararea unei infunzii de catre vanatori si padurari. Are miros si gust amar. Se poate recolta in orice luna din an, insa este indicat sa fie culeasa la sfarsitul toamnei sau iarna pentru ca poate fi gasita mai usor, copacii fiind lipsiti de frunze. Se curata de impuritatile lemnoase, se taie in bucati ce se pun la uscat. Produsul uscat poate fi utilizat timp de 2 ani.
In prezent este folosita in scop medicinal pentru ca s-a demonstrat in urma studiilor facute de cercetatori ca ajuta la vindecarea bolilor maligne, pulmonare, cardiovasculare, in tratamentul infectiilor virale si afectiunilor gastro-intestinale (colita, ulcer gastric, gastrita cu aciditate scazuta, dischinezie biliara si intestinala, ulcer duodenal).
Are efect bun in reglarea metabolismului, consolidarea sistemului imunitar, prevenirea bolilor de inima, reglarea sistemului respirator, tratarea bolilor de ficat si splina.
Ciuperca Chaga are proprietati anticancerigene, citostatice, antiinflamatorii, de protectie a organismului, de reducere a transpiratiei, analgezice respectiv de calmare a durerilor cauzate de tumori canceroase. Se remarca prin continutul sau de minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, aluminiu, siliciu), fibre, acizi organici mai ales acid oxalic, compusi steroizi, polizaharide, celuloza, lignina, fenoli, acizi triterpenici si altele.
In medicina populara ciuperca este folosita inca din sec al XVI-lea. Unguentul de Chaga era folosit la vindecarea ranilor, inflamatiilor, arsurilor si altor afectiuni ale pielii. Decoctul de ciuperci de mesteacan are efect hipoglicemiant. La prepararea decoctului se foloseste doar partea interioara a ciupercii.
Infuzia de Chaga se pregateste astfel: se tin ciupercile in apa timp de 4-5 ore, apoi se pun putin la scurs si se maruntesc in masina de tocat carne. Se pune aceasta compozitie in apa (incalzita la temperatura de 50 grade), astfel incat sa fie o parte ciuperci si cinci parti apa. Se lasa sa stea timp de 3 zile, apoi se fitreza si se pune intr-o sticla in loc racoros. Se bea cate 2 cani pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa.
Infuzia se poate realiza si din ciuperci uscate, acestea nu se mai tin in apa, se maruntesc si se depoziteaza in cutii de carton. Se pune o lingura de ciuperci maruntite la o cana de apa clocotita, se fierbe timp de un sfert de ora. Se filtreaza si se bea cate o cana pe zi, cu inghitituri mici pe tot parcursul zilei.
Chaga este cel mai popular remediu impotriva cancerului. Ciuperca opreste cresterea tumorilor si combate dezvoltarea de metastaze. De asemenea contine cele mai puternice substante antioxidante (care depasesc pe cele din compozitia coacazelor si rodiei). In farmacii se gasesc produse gata preparate din aceasta ciuperca. Unul dintre acestea este Chaga Capsule.