Ciuperci Chanterelle sau galbiori, o sursa importanta de vitamine, minerale si aminoacizi

0
2134
Ciuperci Chanterelle sau galbiori, o sursa importanta de vitamine, minerale si aminoacizi

Ciupercile Chanterelle sunt apreciate de nutritionisti pentru valoarea nutritiva ridicata. Indiferent cum sunt gatite – fierte in supe, preparate cu smantana, marinate sau coapte la cuptor – ciupercile sunt delicioase, sanatoase si hranitoare.

Ciupercile Chanterelle cresc mai ales in padurile de fag, stejar, pin si brad, din Europa, Africa, America, Asia si Australia. Sunt cunoscute si cu numele de Giirolle deoarece au culoarea aurie, dar si de galbiori. Primele ciuperci apar la inceputul lunii iunie si apoi in perioada august-octombrie. Aceste ciuperci pot fi conservate o perioada indelungata de timp (marinate) si au avantajul ca nu sunt atacate de viermi si alti daunatori.

Reteta de ciuperci Chanterelle marinate

Se folosesc urmatoarele ingrediente:

  • 2 kg de ciuperci Chanterelle
  • o ceasca si jumatate de otet de mere
  • jumatate de cana de apa
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingura de sare mare
  • condimente (boabe de piper negru, seminte de mustar, seminte de coriandru, ardei rosu, ienibahar, scortisoara, ghimbir, cardamon, nucsoara si frunze de dafin).

Mod de preparare: se curata si se spala ciupercile cu apa, se taie in bucati potrivite; se pun intr-o tigaie intinsa, se presara putina sare pe ele si se amesteca cu o lingura de lemn pana ce lasa destula apa si aceasta incepe sa se evapore; separat intr-un vas se combina o jumatate de cana de apa, cu o ceasca si jumatate de otet de mere, 2 linguri de zahar, o lingura de sare si condimente (dupa cat doreste fiecare, pentru aroma si gust placut); se amesteca pana se topeste sarea, apoi se adauga peste ciuperci si se fierbe timp de 8 minute la foc mic; se pune in borcane sterilizate si se inchide ermetic.

Gustul acestor ciuperci este delicios, iar proprietatile deloc neglijabile. Ele contin vitamina D care ajuta la fixarea calciului si fosforului in organism. De asemenea, vitamina D are rol important in mineralizarea oaselor si mentinerea sanatatii dintilor. Are proprietati benefice asupra inimii, ajuta la buna functionare a acestui organ vital si mentine stabil sistemul nervos.

Ciupercile Chanterelle sunt bogate in vitamine, mai ales in fier, cupru si potasiu. Fierul se asimileaza usor cu un alt bioelement – calciul. Fierul ajuta in cazuri de oboseala, anemie, iritabilitate, dureri de cap, paloare, inapetenta si ameteala. Cuprul formeaza structura proteinelor in tesutul conjunctiv, este necesar tesutului cartilaginos, osos, dar si vaselor de sange, pielii, glandei tiroide, plamanilor, formarii hemoglobinei si sintezei fosfolipidelor. Potasiul mentine starea de sanatate a sistemului cardiovascular, regleaza permeabilitatea celulara, imbunatateste functia glandelor suprarenale, a muschilor, ajuta la metabolismul protidelor, glucidelor si activarea enzimelor.

Citește și:  Uleiuri naturale cu factor de protectie solara SPF

Ciuperci Chanterelle

Acidul glutamic din compozitia ciupercilor are rol in combaterea depresiilor si starilor de oboseala. Furnizeaza energie creierului, este un bun adjuvant in cazuri de boli grave (cum sunt schizofrenia si senilitatea), are rol important in dezvoltarea memoriei si a capacitatii de concentrare. De asemenea, ciupercile Chanterelle contin si alti aminoacizi esentiali nu doar acid glutamic, care au rolul de a consolida sistemul imunitar al organismului si de a preveni dezvoltarea cancerului.

In compozitia acestor ciuperci intra complexul de vitamine B (B1, B6, B9, B12) care mentin sanatatea inimii, sistemului nervos si a intregului organism.

Vitamina B1 este este importanta pentru buna functionare a glandelor endocrine, a sistemului cardiovascular, muscular, nervos, digestiv si de reproducere. De asemenea, vitamina B1 stimuleaza formarea celulelor creierului, creste memoria, mentine sanatatea ficatului, combate o serie de afectiuni si boli grave precum sunt: anemia, colita, digestia lenta, stresul, anorexia, bolile de inima, bolile hepatice, dermatozele, guta, bolile infectioase care tin de sistemul nervos si altele.

Vitamina B6 are rol important in formarea globulelor rosii, ajuta in procesul de crestere, stimuleaza metabolismul proteinelor, aminoacizilor, lipidelor si glucidelor, controleaza metabolismul colesterolului, are efect benefic asupra parului, ficatului, pielii si sistemului nervos. Previne anemia, bolile sistemului cardiovascular, astmul, surmenajul alergiile, infectiile. Este necesara pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului.

Acidul folic din ciupercile Chanterelle previne aparitia precancerului uterin. Stimuleaza absorbtia fierului in organism, ajuta la formarea globulelor rosii, ajuta la refacerea celulelor, combate anemia si tulburarile digestive. In stransa legatura cu acidul folic la formarea celulelor se gaseste vitamina B12, care apare si ea in compozitia ciupercilor si are un rol important in prevenirea bolilor de inima si ale sistemului nervos. Aceasta vitamina este numita si cianocabalamina si este necesara sanatatii, mai ales pentru ca previne procesele degenerative cerebrale. Mentine echilibrul psihic, amelioreaza starile de nervi, ajuta memoria si capacitatea de concentrare.

Ciupercile Chanterelle sunt recomandate celor care au digestia lenta sau afectiuni ale stomacului, deoarece contin multe fibre care combat constipatia si mentin sanatatea sistemului gastrointestinal, dar si a altor organe (cum este de exemplu ficatul).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.