Vitamina B6 – sursa de echilibru si buna dispozitie

0
423
Vitamina B6 - sursa de echilibru si buna dispozitie

Vitamina B6 (Piridoxina) este esentiala pentru sanatatea noastra, cu atat mai mult cu cat organismul nu poate nici sa o produca, nici sa o conserve si o va cauta in alimentele pe care le consumam in fiecare zi. Este aproape imposibil sa gasim o functie a organismului care sa nu depinda de Vitamina B6. Mai mult, consumand-o zilnic, putem sa prevenim o multime de boli, precum hipertensiunea, depresia, epilepsia, acneea etc.

Ajuta la lizarea (dezintegrarea) proteinelor, la metabolismul lipidelor, la biosinteza serotoninei (cu rol important in functionarea creierului), la eliminarea toxinelor, sustine sistemul nervos, amelioreaza sindromul premenstrual si efectele secundare ale pilulelor contraceptive, previne formarea calculilor renali, ajuta, impreuna cu un aminoacid, la producerea Vitaminei B3 (niacina).

Influenteaza cresterea si formarea anticorpilor, este adjuvant in curele de slabire. Vitamina B6 contribuie la absorbtia Vitaminei B12 si poate fi utila in cazul copiilor hiperactivi sau cu deficit de atentie. Diminueaza greturile matinale ale femeilor insarcinate, favorizeaza sinteza neurotransmitatorilor (melatonina, serotonina, adrenalina, noradrenalina), sustine producerea globulelor rosii, fortifica sistemul imunitar. Proceseaza zaharul si amidonul, sustine acizii nucleici, esentiali in crearea ADN-ului.

Descoperita pe la mijlocul anilor 1930, Vitamina B6 (alcatuita din piridoxal, piridoxina si piridoxamina) face parte din complexul B, fara de care corpul nu ar fi capabil sa indeplineasca nici functiile de baza.

Exista diferite simptome care pot indica o carenta de Vitamina B6:

  • Piele uscata sau iritata
  • Anemie
  • Oboseala, indispozitie, iritabilitate nervoasa
  • Dureri de cap
  • Eczeme sau dermatite seboreice
  • Convulsii, spasme
  • Voma si dureri abdominale
  • Inflamarea limbii
  • Caderea parului
  • Insomnie
  • Slabiciune musculara

Persoanele predispuse la carente de Vitamina B6 sunt cele care urmeaza un tratament medicamentos (mai ales, cu antibiotice), pe termen lung, cele care iau pastile contraceptive, care iau medicamente antifungice (contra micozelor, ciupercilor), fumatorii activi/pasivi, alcoolicii, persoanele care sufera de insuficienta cardiaca, de insuficienta renala severa, de hipertiroidism, de ciroza, cele care fac hemodializa.

Surse de vitamina B6

vitamina B6

Vitamina B6 se gaseste in foarte multe alimente, in special in proteinele din maruntaie (ficat – 1 mg vitamina B6 , in 100 grame ficat)), in peste (mai ales ton- 1 mg, in 100 grame ton, somon), carne de pui (0,7 mg, in 100 grame carne), oua, in cartofi, cereale si paine integrala, orez brun, soia, alune, nuci, banane (0,6 mg, intr-o banana), spanac (1,50 mg Vitamina B6, in 100g de spanac), ardei gras, usturoi (1,20 mg, in 100 de grame usturoi). Se mai gaseste in varza, conopida, telina, ciuperci, brocoli, morcovi, ghimbir (radacina), capsuni, pepene, ananas, capsuni.

Citește și:  Care sunt cele mai bune surse de proteine?

Se recomanda consumul de fructe si de legume proaspete, pentru ca, prin tratament termic, se pierde o parte din cantitatea de vitamina. Trebuie evitat gatitul alimentelor bogate in Vitamina B6 laolalta cu alimente acide (tomate, portocale). Prin inghetare se pierde circa 15% din cantitatea de vitamina, iar in preparatele din carne, B6 ramane in jur de 30-50%. Vitamina B6 este solubila in apa, dar nu rezista la razele ultraviolete. Odata ingerata, vitamina este captata de ficat si transformata in fosfat piridoxal. In sange, B6 circula sub forme legate de albumina. In globulele rosii se gaseste de doua ori mai multa Vitamina B6, decat in plasma. Aproximativ jumatate din doza zilnica de B6 este eliminata prin urina.

Cu cat hrana zilnica are mai multe proteine, cu atat este nevoie de un supliment mai mare de Vitamina B6, dar necesarul depinde si de varsta, iar barbatii au nevoie de o cantitate mai mare din aceasta vitamina decat femeile. De exemplu, 1,4mg de vitamina pot fi furnizate de o portie mare de somon sau de doua portii de cereale integrale.

Aportul recomandat de Vitamina B6 este: 500 micrograme/zi (copii 1-3 ani), 600 micrograme/zi (copii 4-8 ani), 1 mg/zi (copii 9-13 ani), 1,2 mg/zi (adolescenti 14-18 ani), 1,5 mg/zi (adulti, peste 18 ani). Pentru femeile insarcinate doza este de 1.9 miligrame/zi, iar pentru cele care alapteaza, de 2 miligrame/zi. Fumatorii au nevoie de o cantitate dubla de Vitamina B6. In cazurile de carenta confirmata, doza trebuie sa fie mai mare.

Supradoza de Vitamina B6 trebuie evitata, pentru ca poate produce pierderea sensibilitatii, alterarea functiei picioarelor si a mainilor, leziuni ale sistemului nervos, diminuarea memoriei. Cei bolnavi de Parkinson trebuie sa evite si sa supravegheze, cu grija, doza de vitamina B6, pentru ca aceasta reduce efectul medicamentelor specifice acestei boli.

Mai putin cunoscute sunt alte efecte benefice ale B6, cum ar fi cresterea abilitatii de a ne aminti ceea ce am visat sau chiar pe aceea de a visa mult mai clar. Copiilor le da energie, putere de concentrare si creativitate.

Pentru o sanatate de invidiat si pentru rezultate optime, trebuie avut in vedere intregul complex vitaminic B, alcatuit din opt vitamine, care, desi nu sunt inrudite din punct de vedere chimic, se gasesc aproximativ in aceleasi alimente si actiunea lor este, adesea, complementara. Cu exceptia Vitaminei B12, toate au rol in eliberarea energiei din alimente. Neputand fi stocate in organism, trebuie sa avem grija ca ele sa nu lipseasca, in doza recomandata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.