Plante medicinale – Coada calului

0
353
Plante medicinale - Coada calului

Coada calului creste prin lunci, pe locuri cultivate mai ales cu porumb si cartofi, de-a lungul cailor ferate, prin diferite rapi, povarnisuri, terasamente, din campie pana in zona muntoasa. Planta este cunoscuta si sub numele de: bradisor, coada manzului, coada iepei, barba ursului, siruslita, bota calului, parul porcului, opinci sau nodatica.

Coada calului este o planta ierboasa, inalta de 20-50 cm, cu doua feluri de tulpini. La inceputul primaverii, tulpinile care cresc din rizomul plantei sunt de culoare cafenie sau roscata, au in varf un spic purtator de spori si se numesc tulpini fertile. Pana la inceputul verii ele pier.

Tulpinile de vara (numite si tulpini sterile) apar putin mai tarziu si sunt de culoare verde deschisa, au lungimea de 20-50 cm, sunt groase de pana la 50 mm, aspre si au 6-19 coaste. Prezinta noduri din loc in loc. In dreptul fiecarui nod, frunzele plantei, care au un aspect de solzi ce se termina cu dinti cafenii, se unesc formand un guleras.

Tot din jurul nodurilor pornesc in jurul tulpinii ramuri pline la interior, avand cate patru muchii arcuite in sus, dand plantei aspectul unui bradut. Marimea ramurilor se aseamana cu marimea acelor de pin, dar au noduri si sunt din ce in ce mai mici cu cat cresc mai aproape de varf.

Recoltarea plantei

Inca din luna iulie si pana in luna septembrie se poate recolta planta taind tulpinile cu secera, cutitul sau foarfeca. Partile cafenii de la baza unor tulpini se inlatura, de asemenea si plantele straine. Apoi, in cel mai scurt timp, se asaza in strat subtire in locuri la uscat, deoarece aceasta planta se degradeaza cu usurinta, schimbandu-si culoarea in negru. Zilnic se intorc, pentru a se usca complet.

Din 4-6 kg de planta proaspata se obtine 1 kg tulpini sterile, cu ramuri in patru muchii, pline la interior, de culoare verde deschisa, aspre la pipait, lipsite de gust sau doar un pic acrisoare si fara miros. Mestecate intre dinti, scartie. Plantele uscate se ambaleaza in saci de panza.

Moduri de folosire a plantei

Infuzie sau ceai – se pune o lingurita de planta la 1 l de apa clocotita si se lasa timp de 2-3 min.

Bai de sezut – 100 g planta se tine in apa o perioada de cateva ore apoi seara, apa de la planta se strecoara, se infierbanta si se adauga la apa de baie.

Compresa cu aburi – se pun 2 maini de planta intr-o sita deasupra aburilor proveniti de la un vas cu apa fiarta. Apoi, plantele fierbinti si moi se asaza intr-o panza, formad o compresa ce se va aplica pe locul suferind (comprese reci sau caldute).

Citește și:  Preparate din usturoi – Remedii naturale cu proprietăți antibiotice

Tinctura – se lasa la macerat 10 g de planta in 50 g de rachiu de secara, intr-o sticla. Se lasa sa stea 2 saptamani la soare sau la cald si se agita zilnic.

coada calului

Tratamente naturiste cu coada calului

Dureri reumatice, nevralgice, dureri artritice – dispar daca se bea ceai de coada calului. Este recomandat sa se bea zilnic o cana de ceai, dupa o anumita varsta.

Hemoragii si varsaturi de sange – se vindeca in scurt timp cu ajutorul ceaiului din aceasta planta, care are proprietati hemostatice deosebite.

Dureri spastice si raceli vezicale – au remediu daca se foloseste o infuzie de coada calului, lasand vaporii sa actioneze asupra vezicii si stand invalit intr-un halat de baie 10 min. Acesti aburi fierbinti ajuta persoanele batrane care au probleme cu urinarea.

Pietre la rinichi, calcul renal – trebuie sa se faca bai de sezut din planta si sa se bea ceai cald cu inghitituri mici. Bolnavul va incerca sa tina urina ca apoi sa urineze cu presiune. Metoda a ajutat multi bolnavi, a dus la eliminarea calculilor renali.

Retentii de apa sau tulburari renale – dupa ce bolnavul a suferit de diferite boli cu dereglari in eliminarea apei (boli infectioase, scarlatina), un tratament cu aceasta planta ajuta la functionarea buna a rinichilor.

Pionefrita, inflamatiile bazinetului renal – sunt recomandate bai de sezut cu coada calului si ceaiuri pentru uz intern.

Eruptii cutanate cu mancarimi – se fac spalaturi cu infuzie si comprese de coada calului. De asemenea acestea ajuta si in inflamatiile purulente ale patului unghiilor, in eruptii cutanate care prezinta cruste si puroi, ulceratii, picoare cu ulcer varicos, in rani vechi care nu s-au vindecat, stratul cornos de la calcai.

Hemoroizi – se aplica terci de coada calului: se spala planta proaspata si se faramiteaza bine pana se face terci.

Hemoragii diferite – fiind o planta hemostatica, ajuta in hemoragii nazale, metroragii, hemoragii pulmonare, hemoragii stomacale. Se fac ceaiuri concentrate (o lingurita de planta cu varf la 1 cana de apa).

Picioare transpirate – se fac bai de planta la picioare si frectii cu tinctura.

Amigdalite, sangerari ale gingiei, inflamatii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, polipi, fistule – se face gargara cu ceai.

Bronsita cronica, tuberculoza pulmonara – se consuma zilnic ceai in cantitati mari. Ajuta si la inlaturarea anemiei generale.

Dureri stomacale, crize biliare si hepatice – ajuta compresele cu aburi de coada calului.

Combate matreata – se spala parul zilnic cu infuzie de planta si apoi se maseaza cu ulei de masline. Astfel matreata va disparea curand.

Coada calului este o planta cu calitati benefice in tratamentul unor boli de rinichi, al unor forme de tuse, in anemii si convalescente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.