Coada-șoricelului este o plantă medicinală din țara noastră, cunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice plante cicatrizante, antiinflamatoare și antioxidante. Proprietățile vindecătoare ale acestei plante sunt multiple, puteți afla mare parte dintre ele în acest articol.
Navigare rapidă în articol:
1. Ce beneficii are planta coada-șoricelului
Coada-șoricelului se folosește în medicina populară de secole, este numită și „planta care vindecă tot„și are denumirea științifică Achillea millefolium.
De la plantă se recoltează florile, funzele și tulpina, în perioada lunilor iunie-septembrie. Se pune la uscat în locuri uscate și bine aerisite și apoi se păstrează în pungi din hârtie, timp de 5 ani.
Coada-șoricelului conține uleiuri esențiale, substanțe flavonoide (rutină, luteolină-glicozidă), substanțe amare, taninuri, acizi grași (acid acetic, acid formic, acid izovaleric), vitamina K, steroli, rășini, aminoacizi, caroten, colină, acid ascorbic, glicozide ale quercitinei, kaempoferol și altele.
Planta are luteolină-glicozidă care este un flavonoid natural, cu numeroase proprietăți, cum ar fi: antialergice, antinflamatorii, antibacteriene, antivirus, antitumorale. Luteolina calmează tusea, reduce inflamațiile, ajută în tratamentul multor boli grave, cum este hepatita, bolile cardiovasculare, etc.
În medicina populară, planta este apreciată pentru:
- Proprietățile antiinflamatoare, antibacteriee, sedative, antialergice, regenerative
- Are colină și ajută în prevenirea bolii Alzheimer
- Are substanțe flavonoide cu proprietăți antioxidante, diuretice, antispastice, antiinflamatorii puternice.
Ceaiul din coada-șoricelului se prepară astfel:
- Se adaugă 2 lingurițe de plantă uscată la 500 ml apă clocotită
- Se lasă la infuzat 10-15 minute
- Se strecoară și se bea.
Ceaiul din coada-șoricelului se folosește și sub formă de comprese aplicate direct pe piele, pe zonele cu probleme, sau ca băi. Recomandat este ca ceaiul să fie realizat și în combinație cu alte plante medicinale, cum este de exemplu menta, pentru a avea un gust mai plăcut, aromat. De regulă, coada-șoricelului este folosită în ceaiuri cu diferite plante, în ceaiuri antihemoroidale, gastrice, pentru stimularea poftei de mâncare.
Planta este cunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare și beneficiile excelente pentru sănătatea organismului:
Ajută în afecțiuni respiratorii
Coada-șoricelului este folosită în cazuri de: rinită, sinuzită, tuse, bronșită, pneumonie, tuberculoză pulmonară, stări febrile, cancer pulmonar și alte boli. Multe dintre afecțiunile respiratorii sunt legate de existența inflamației căilor respiratorii. Tratamentul trebuie să elimine cauza, infecția și să reducă inflamația.
Combate bolile sistemului nervos
Preparatele din această plantă medicinală sunt utilizate în medicina tradițională în cazuri de: oboseală cronică, astenie, migrene, nervozitate, insomnie, dureri de cap, stări alergice, irascibilitate, amețeli, convulsii.
Planta este recomandată în boli digestive și gastro-intestinale
Coada-șoricelului este o plantă folosită în medicina populară în cazuri de afecțiuni și boli digestive, cum ar fi:
- Crampe intestinale, lipsa poftei de mâncare
- Inflamații ale mucoaselor, gastrită hiperacidă
- Ulcer peptic al stomacului și duodenului
- Flatulență, enterocolită, balonare, hemoragii stomacale, colon iritabil
- Colită spastică, indigestii cronice, diaree, constipație, ascaridoză
- Anorexie, viermi intestinali, insuficiență biliară și altele.
Ceaiul din această plantă inhibă creșterea microorganismelor periculoase în tractul digestiv, stimulează funcția tubului digestiv și are efect benefic asupra intestinelor.
De asemenea, planta stimulează funcțiile ficatului și este recomandată și în alte probleme de sănătate: insomnie, tulburări ale metabolismului, diaree, constipație, pietre la rinichi, herpes.
Pentru tratamentul ulcerului gastric se recomandă ceaiul de coada-șoricelului, mentă, mușețel și pelin. Se adaugă aceste îngrediente într-un bol, în cantități egale și se amestecă. Astfel se obține un amestec din plante medicinale ce se poate folosi la ceai – în prevenirea și tratamentul gastritei. Se adaugă 2 lingurițe din amestecul de plante la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se bea cam 100 ml înainte de masă.
Are efect antiinflamator și antibacterian
Coada-șoricelului are efecte bactericide, antiinflamatorii, astringente, sedative, tonifiante. Are elemente active care ameliorează iritațiile și tonifică pielea, ajută în combaterea acneei, seboreei, transpirației.
Planta ajută la vindecarea rănilor, arsurilor, dermatozelor, tăieturilor, ulcerațiilor, urticariei, fistulelor anale, contuziilor, ulcerelor varicoase ale gambei, plăgilor purulente, infecțiilor pielii, eczemelor umede, varicelor, flebitei, hemoroizilor.
Este recomandată și în cazuri de alopecia areată, acnee, herpes.
Despre plantă se spune că elimină fragilitatea unghiilor și a părului, previne uscăciunea și cheratinizarea pielii, atenuează ridurile și semnele de acnee.
Afecțiuni cardiovasculare
Planta este indicată în afecțiunile cardiovasculare precum: cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii, spasme vasculare, angină pectorală.
Ceaiul de coada-șoricelului curăță sângele, restabilește elasticitatea pereților vaselor de sânge, previne leucemia.
Are acțiune benefică asupra rinichilor
Ceaiul de coada-șoricelului previne bolile de rinichi, cum ar fi: colici renale, litiază renală, pietre la rinichi, enurezis (sau incontinență urinară).
Coada-șoricelului are efect diaforetic. Ceaiul din plantă este indicat în cazuri de febră și răceală; el ajută și în tratamentul anemiei și al unor boli ginecologice.
În medicina populară, coada-șoricelului este folosită pentru reducerea inflamațiilor uterului, pentru combaterea infecțiilor și normalizarea sângerării uterine. În ginecologie, ceaiul de coada-șoricelului este folosit în cazuri de metropatie (sau menstruații neregulate), fibrom și sângerări uterine.
Decoctul din plante medicinale (precum coada-șoricelului, salvie, mușețel) este potrivit pentru băi locale. Aceste plante se folosesc sub formă de infuzie și se fac tratamente de wellness.
2. Alte proprietăți medicinale ale plantei coada-șoricelului
Coada-șoricelului se folosește și în alte preparate medicinale decât ceai și infuzie, cum ar fi: unguent, decoct, extract lichid, ulei, tinctură. Unele dintre acestea se găsesc și în farmacii, altele pot fi realizate acasă.
De exemplu:
- Unguentul se realizează din flori de coada-șoricelului. Se pisează o mână de flori albe în mojar, se amestecă apoi cu untură și astfel se obține un unguent eficient pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
- Tinctura se face din 30 g flori de coada-șoricelului care se pun într-un borcan, apoi se adaugă 100 ml alcool medicinal și se închide ermetic. Se lasă să stea 14 zile, timp în care se agită borcanul zilnic. Această tinctură se folosește pentru uz extern, cum ar fi pentru tratamentul unor răni.
- Tinctura pentru uz intern se poate realiza din 30 g plantă și 100 ml alcool de 70 grade. Acest preparat este pentru uz intern; se pun 30 picături în 50 ml apă, se amestecă și se bea.
Infuzia din coada-șoricelului este un preparat simplu și ajută în cazuri de hemoroizi, afecțiuni gastrice, insomnie, isterie, cefalee, greață și multe altele.
Preparatele din coada-șoricelului au efect hemostatic
Potrivit studiilor cercetătorilor, planta ajută în caz de sângerări nazale (epitaxis), sângerări pulmonare, sângerări intestinale și hemoroidale. De asemenea, planta este eficientă în sângerări ale gingiilor, ale unor răni și chiar în sângerări uterine. Acestea din urmă apar în cazuri de menstruație excesivă, procese inflamatorii.
Pulberea din flori uscate de coada-șoricelului în amestec cu pulberea de frunze de urzică reprezintă un medicament cu acțiune antiinflamatorie și hemostatică. Se administrează 0,2 grame de pulbere de 2-3 ori pe zi, înainte de masă. De asemenea, planta se poate amesteca și cu pătlagină, rădăcină de cicoare, sunătoare.
Vezi aici un video despre planta coada-șoricelului: