Ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate, pentru că este bogat în antioxidanți puternici (catechine EGCG) și în plus oferă o stare de bine. Pentru a avea o stare de bine, trebuie produsă dopamină în creier și pentru asta sunt necesari anumiți aminoacizi, care se pot obține din băuturi și alimente. Teanina din ceaiul verde ajunge în creier și poate stimula producerea de dopamină, spun cercetătorii. Ceaiul verde, din frunzele plantei Camellia Sinensis, conține o cantitate semnificativă de teanină, deci poate crește producția de dopamină, după ce îl bei.
Navigare rapidă în articol:
1. Teanina din ceai verde
Ceaiul verde este cea mai consumată băutură după apă, asta datorită proprietăilor sale bune pentru sănătate: stimulatoare, relaxante, senzoriale, antioxidante, etc. Ceaiul verde îți menține corpul și mintea sănătoasă, prin ingredientele benefice pe care le conține.
Acest aminoacid numit L-teanină, din frunzele de Camellia Sinensis, oferă aromă ceaiului și beneficii organismului.
Teamina crește nivelul de dopamină din creier și stimulează funcțiile undei alfa din creier (ceea ce induce o stare fizică și mentală bună, relaxantă, fără stres), precizează cercetătorii. Oamenii care beau ceai verde spun despre beneficiile mari oferite de această băutură și anume:
- Au o intuiție mai bună
- Se simt plini de energie, fără stări de somnolență
- Au senzația că mintea lor este mai limpede
- Simt că au o capacitate de concentrare mai bună
- Nu au stări de nervozitate și de stres.
Dopamina este un neurotransmițător produs în creier, cunoscut prin faptul că produce o senzație de entuziasm, de motivație, atenție, îmbunătățire a memoriei și a capacității de concentrare.
Ceai verde și vitamina C
În sezonul rece este recomandat consumul de ceai verde cu vitamina C. Această combinație dintre ceai verde și vitamina C are acțiune puternic antioxidantă, care:
- Ajută în prevenirea bolilor și afecțiunilor legate de stilul de viață neechilibrat
- Crește rezistența la visururi și bacterii
- Are efect bun în procesul de recuperare după stres și oboseală cronică
- Stimulează imunitatea organismului și ajută în prevenirea gripei și a răcelii.
Teanina reduce senzația de mahmureală
Oamenii care consumă în mod frecvent alcool, au acea senzație de mahmureală, de oboseală și durere de cap, dar pot scăpa de simptome cu ajutorul ceaiului verde. Teanina din ceai verde reduce simptomele de mahmureală, ce includ: cefalee, durere de stomac, slăbiciune, sete, greață, oboseală. Teamina are efect relaxant, calmează stările de nervi și irascibilitate.
Sfaturi în caz de mahmureală:
- Dormi pe partea dreaptă; lipsa somnului crește senzația de oboseală
- Evită baia fierbinte înainte de culcare, pentru că poate cauza fluctuații ale tensiunii arteriale și aritmie; indicat este dușul cald a doua zi dimineața
- Pentru a evita deshidratarea corpului, bea apă plată și băuturi calde, dar nu fierbinți; trebuie evitată apa carbogazoasă pentru că aceasta va crește aciditatea din stomac
- Pentru calmarea durerii de cap se pot folosi analgezice, dar ar trebui evitate medicamentele antiinflamatoare, nesteroidiene, pentru că ele pot agrava o posibilă gastrită și durerile de stomac.
Prin consumul de ceai verde a doua zi dimineața, când apare senzația de mahmureală după consumul de alcool, se promovează eliminarea alcoolului din organism, pentru că acest ceai are și efect diuretic. Concomitent cu hidratarea, ceaiul verde are și alte beneficii, care sunt prezentate mai jos.
Teamina vindecă mintea și corpul și de asemenea, menține echilibrul ingredientelor sănătoase din ceai verde.
2. Catechinele din ceai verde
Ceaiul verde, din frunzele plantei Camellia Sinensis, are un conținut covârșitor de mare de catechine, care sunt un fel de polifenoli sau ingrediente naturale ce mențin sănătatea corpului și previn îmbătrânirea prematură a organismului. Catechinele sunt antioxidanți naturali ce apar și în boabele de cacao și în fructele de pădure, dar în frunzele de ceai verde sunt în concentrație mai mare. Ceaiul verde are catechine speciale denumite Epigallocatechin-3-gata (EGCG).
Conform unui studiu de pe NCBI, ceaiul verde are următoarele tipuri de catechine: C, EC, EGC, ECG și EGCG. Alături de polifenoli, ceaiul verde are și teanină, cofeină, acizi fenolici (ex. acid galic), teaflavine.
Beneficii pentru sănătate
Catechinele din ceai verde oferă beneficii pentru sănătatea organismului:
- Au proprietăți anti-îmbătrânire, antibacteriene, antidiabetice, antioxidante, anti-obezitate, antiinflamatorii
- Ajută în prevenirea cancerului
- Au efect bactericid, deci pot preveni intoxicațiile alimentare
- Ajută în prevenirea bolilor asociate cu radicalii liberi
- Elimină colesterolul rău (LDL) din vasele sanguine
- Previn infecțiile tractului respirator, ca de exemplu gripă, rinovirus, enterovirus, gastroenterită sau alte infecții cu virusuri din perioada iernii; catechinele din ceai verde ajută în combaterea virusurilor și reduc simptomele de gripă
- Reduc hipertensiunea arterială (care poate provoca numeroase boli grave – ateroscleroză, infarct cerebral, diabet, infarct miocardic).
Unele studii ale cercetătorilor arată că oamenii care beau în mod regulat ceai verde au un risc mai mic de a suferi de cancer. Majoritatea dovezilor care sunt asociate cu consumul de ceai verde și beneficiile acestei băuturi pentru sănătate, provin din studii clinice și epidemiologice. Introducerea ceaiului verde într-un program de slăbire care să includă regim alimentar și exerciții fizice, ajută la pierderea în greutate, prevenirea supraponderabilității. Utilizarea antrenamentului de anduranță în combinație cu o dietă de slăbire și consum de ceai verde poate stimula reducerea grăsimii corporale.
Beneficii pentru piele
Un studiu clinic arată eficacitatea catechinelor din ceaiul verde în prevenirea procesului prematur de îmbătrânire al pielii și de apariție a petelor de roșeață la persoanele cu tenul deschis, din cauza expunerii la razele solare. Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene, reconfortează pielea, chiar și cea mai sensibilă. Are capacitatea de a stimula producția de colagen și de a menține sănătatea și elasticitatea pielii.
Ceaiul verde este bun pentru orice tip de piele și ten; are acțiune calmantă, elimină excesul de grăsime sau de sebum din piele, curăță în mod eficient epiderma și oferă strălucire tenului.
Prin conținutul de taninuri, are efect astringent, absoarbe excesul de sebum și elimină toxinele și rezidurile de la poluare. Prin utilizarea de ceai verde se curăță pielea, se îmbunătățește textura tenului și se strâng porii dilatați.
Ceaiul verde ajută la detoxifierea pielii și neutralizarea radicalilor liberi.
Ceaiul verde are cofeină
O cană normală de ceai verde (de 250 ml) are în jur de 10-20 mg cofeină sau chiar mai mult (30-40 mg), care previne somnolența, crește puterea de concentrare, îmbunătățește capacitatea sportivă și eficiența muncii. Mulți oameni au obiceiul de a face o pauză de la muncă pentru a bea o cană cu ceai verde, pentru a se simți mai plini de energie după aceea. Ceaiul verde nu se bea seara, înainte de culcare, pentru că alungă somnul și astfel se doarme mai puțin decât ar fi necesar.
Cofeina din ceai verde este eliberată în ritm lent în sânge, prin metabolizarea catechinelor. Asta reduce acele stări de nervozitate și în același timp îmbunătățește vigilența mentală. Cercetătorii spun despre cofeina din ceai verde că trezește creierul și împrospătează starea de spirit.
Cofeina din ceai are efect diuretic, promovează extinderea vaselor de sânge din rinichi și funcția acestor organe. Prin acțiunea diuretică, se urinează mai des și se elimină toxinele din organism. În acest fel se previne retenția de lichide în organism și se promovează detoxifierea organismului.
Alte beneficii ale ceaiului verde pentru sănătate
Ceaiul verde este folosit pentru a trata anumite probleme de sănătate, cum sunt de exemplu: anxietatea, depresia, hipertensiunea arterială, tulburările de memorie și de cancentrare.
Ceaiul verde ajută la detoxifierea organismului (a rinichilor, ficatului, pielii, sistemului digestiv) și are și alte beneficii:
- Stimulează imunitatea, reduce simptomele multor afecțiuni și boli
- Crește capacitatea organismului de a absorbi nutrienții din bolul alimentar – vitaminele și mineralele
- Are efect antibacterian, ajută în prevenirea cariilor și în combaterea respirației urât mirositoare
- Ajută la scăderea în greutate, la arderea mai repede a grăsimilor, la stimularea metabolismului, reducerea grăsimii corporale și a colăceilor de grăsime din zona taliei
- Suprimă absorbția zahărului, obezitatea și inflamația
- Ameliorează simptomele produse de alergii, menține sănătatea pielii
- Scade colesterolul rău (LDL) din vasele de sânge
- Are proprietăți antioxidante, deci combate efectul nociv al radicalilor liberi și previne deteriorarea celulelor, îmbătrânirea prematură a organismului
- Reduce riscul de boli degenerative, neurologice, cum sunt de exemplu boala Parkinson și Alzheimer.
Vezi aici un video despre ceaiul verde: