Colicile nou-nascutului

0
105
Colicile nou-nascutului

Colicile nou – nascutului dau multe batai de cap parintilor, mai ales pentru ca nu exista un tratament eficient care sa ii reduca suferinta celui mic. Cauzele ce genereaza colicile nou – nascutului nu sunt bine cunoscute, se presupune ca ele sunt legate de sistemul digestiv imatur al copilului, dar si de sistemul nervos al celui mic care este la fel de imatur.

Diagnosticul de colici se pune le copiii de peste 3 saptamani daca plang in mod repetat 3 ore pe zi, de 3 ori pe saptamana. Plansul generat de colicile nou–nascutului este unul inconfundabil , pentru ca cel mic este aproape imposibil de controlat. Plansul celui mic apare brusc, este insotit de arcuirea spatelui la unii sugari, imitand pozitia pe care o adoptam cu totii in timpul crampelor stomacale. Cei mici se pot invineti, isi pot strange pumnii cu maxima putere si nu se opresc din plans decat extrem de greu.

Colicile nou – nascutului sunt ameliorate prin diferite uleiuri anticolici prezente pe piata romaneasca, cel mai eficient se pare a fi uleiul de marar, insa nici acesta nu isi face efectul de fiecare data. Se poate intampla ca acesta sa il linisteasca aproape imediat pe cel mic, dar in acelasi timp se poate intampla ca durerile sugarului sa nu fie deloc amelioarate de acesta. La ora actuala nu exista nici un tratament medicamentos 100% eficient pentru ameliorarea colicilor.

Colicile nou – nascutului au o cauza care nu este bine determinata, tocmai de aceea nu exista nici un tratament eficient, insa puteti sa il ajutati pe cel mic sa treaca prin aceasta perioada cu mult calm. Daca va simtiti epuizati si nu mai puteti face fata cu calm situatiei, este recomandat sa apelati la un alt membru al familiei, in loc sa il agitati pe cel mic si mai tare decat este deja. Nou – nascutul este foarte sensibil la trairile mamei, asa ca mamele care trec prin diferite depresii, care au probleme de orice fel, care trebuie sa faca fata certurilor frecvente le vor genera sugarilor episoade de colici mult mai frecvente si mai prelungite.

Tocmai de aceea mama in cauza nu trebuie sa reactioneze brutal la plansul copilului, cel mai bine ar fi sa paraseasca dormitorul celui mic pentru o perioada nu mai mare de cateva minute pentru a se linisti. Mare atentie insa sa nu abandonati copilul intr-o astfel de perioada, sa nu tratati problema lui lasandu-l in patut sa planga, pentru ca nu se va linisti, va plange pana la epuizare, iar urmatorul episod va surveni mai repede si mai puternic.

Cresterea unui copil nu este o sarcina usoara, exista anumite etape dureroase in viata celor mici care nu pot fi evitate si prin care acestia trebuie sa treaca. Singurul sprijin pe care il au copiii sunt parintii lor si cel mai adesea mamele, daca acestea nu inteleg acest lucru atunci cel mic va fi nefericit, nu se va dezvolta aromonios, iar psihicul sau de adult va fi unul zdruncinat.

Citește și:  De ce mulți oameni se simt constant obosiți? Care sunt cauzele?
colici
colici

Pentru a remedia colicile nou – nascutului se recomanda mult calm, mamele pot incerca de asemenea sa doarma cu cel mic pe abdomen, chiar daca li se va parea incomod, insa intr-un mod inexplicabil pentru stiinta cele doua sisteme digestive puse in paralel vor comunica in acest fel, sistemul digestiv matur al mamei il va ghida pe cel imatur al copilului pentru a reusi sa isi calmeze miscarile, determinand astfel linistirea celui mic. Aceasta pozitie este deosebit de eficienta, insa nu pe timpul reprizelor de plans, ci in anticiparea acestora.

De asemenea, inca un remediu pentru colicile nou – nascutului este reprezentat de alimentarea la intervale mai mici cu cantitati mici de lapte. Tetinele anticolici au si ele rolul rol, reducand cantitatea de aer ingerata de cel mic in timpul alimentarii. Va recomandam ca dupa fiecare supt, cel mic sa fie tinut cu grija (avand in vedere ca inca nu isi tine bine capul) in pozitie verticala, sprijinit de umarul dumneavoastra.

Aceasta pozitie il va ajuta sa elimine aerul ce a fost introdus in sistemul digestiv odata cu laptele. Eliminarea aerului este extrem de importanta, chiar daca acesta intarzie sa isi faca aparitia, nu renuntati gandindu-va ca poate el nu exista, pentru ca in mod sigur exista. Pentru a grabi procesul de eliminare a aerului puteti sa il bateti usor pe spate pe cel mic. Daca nu insistati ca acesta sa elimine aerul atunci veti avea parte de episoade de colici extrem de dureroase pentru ca aerul ingerat se va acumula in sistemul digestiv al celui mic si ii va produce balonarea abdomenului.

Pe langa acest aspect, la scurt timp dupa alaptare aerul va avea tendinta de a iesi singur, iar daca cel mic se afla intr-o pozitie orizontala, va antrena odata cu el si o cantitate de lapte, care il poate ineca pe bebelus. Pentru a evita acest aspect, va recomandam ca in cazul in care nu ati reusit sa il determinati pe cel mic sa eructeze (sa elimine aerul) in momentul in care il asezati la orizontala sa il pozitionati pe o parte, pentru a evita posibilitatea ca acesta sa se inece.

Colicile nou – nascutului reprezinta o perioada ce se incheie abia in jurul varstei de 3 sau chiar 4 luni, insa totul depinde de dumneavoastra. Pastrati-va calmul, plimbati-va cu cel mic prin camera, incercati sa dormiti cu sugarul pe abdomen, aplicati-i comprese calde la nivelul stomacului, insistati in eliminarea aerului dupa fiecare supt.

Chiar daca aceasta perioada este epuizanta pentru dumneavoastra trebuie sa intelegeti ca cei mici au nevoie de mult calm si de multa rabdare, in cazul in care ati ajuns la capatul puterilor fie incercati sa va linistiti departe de copil, fie cereti ajutorul altui membru al familiei sau eventual unui prieten, insa in nici un caz nu incercati tratamente nerecomandate de medicul pediatru si, nu in ultimul rand, nu incercati sa il linistiti pe cel mic folosind alcoolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.