Epilarea

0
504
Epilarea

In cosmetica moderna, epilarea inseamna indepartarea prin diverse metode a parului de prisos din acele regiuni ale corpului si fetei in care prezenta lui este jenanta si inestetica. In afara firelor de par obisnuite sub forma de puf incolor de pe corp sau in regiunea fetei, exista uneori fire de par in cantitate si marime cu mult peste normal, datorita unor afectiuni glandulare.

Aceasta crestere exagerata de par pe pielea corpului poarta numele de hirsutism si se datoreaza dereglarii glandelor corticosuprarenale, tiroide, ovarelor, hipofizei. Hirsutismul se prezinta sub doua forme: hirsutismul propriu-zis manifestat printr-o dezvoltare exagerata a sistemului pilos pe intreg corpul; hipertricoza, manifestata printr-o dezvolatare exagerata a sistemului pilos in regiunea fetei, deci in acea regiune a pielii unde in mod normal nu ar trebui sa existe decat sub forma de puf invizibil.

Epilarea electrica se efectueaza numai de catre medicul dermatolog, cosmeticienei fiindu-i interzis acest procedeu. Ea consta in inteparea cu ace speciale a bulbului fiecarui fir de par prin care va trece un curent electric, distrugandu-l. In felul acesta firul de par este definitiv indepartat.

Indepartarea parului in exces se mai poate realiza cu ajutorul unor substante chimice depilatoare care actioneaza asupra firului de par la nivelul epidermului; depilatoarele nu distrug radacina firului de par, ci il macereaza la nivelul epidermului, ceea ce face ca dupa foarte scurt timp sa creasca din nou, de multe ori mai viguros.

Depilatoarele chimice contin diferite sulfuri metalice ca: sulfura de sodiu, de calciu, de bariu, aplicate pe piele sub forma de paste sau pudre. Actiunea lor asupra parului se datoreaza actiunii de macerare rapida a acestor substante. Cel mai des folosite sunt depilatoarele sub forma de pasta care se intind pe portiunea ce trebuie epilata intr-un strat uniform.

Se lasa sa actioneze pe piele un anumit timp, ce nu trebuie niciodata depasit, pentru a nu risca iritarea pielii. Se indeparteaza apoi prin spalarea regiunii respective cu apa rece fara sapun. Se sterge locul cu o solutie de acid acetic, acetat de zinc si apa, pentru a neutraliza actiunea preparatelor. Se unge regiunea epilata cu o crema pe baza de stearati si se pudreaza cu talc.

Epilarea mecanica cu amestec de ceara-colofoniu se efectueaza in diferite regiuni ale fetei, pe ceafa, intre sani, in axile, pe brate, pe gambe si coapse. Pentru acest procedeu se lucreaza cu un amestec de trei parti colofoniu si o parte ceara: spre exemplu 750 g colofoniu si 250 g ceara. Zaharisirea cerii de epilat depinde atat de puritatea colofoniului, cat si a cerii. Amestecul de ceara se prepara in vase emailate; intai se topeste colofoniul pana ajunge in stare lichida si apoi se adauga ceara.

epilare

Se lasa sa fiarba cateva minute, se strecoara ca sa nu contina impuritati. Se lucreaza cu ea atunci cand s-a racit si are grosimea unei smantani. Se incearca caldura cerii pe dosul mainii. Pentru epilatia parului din regiune fetei si din axile se prepara o cantitate de ceara separat intr-un vas mai mic, special. Este interzis a se lucra cu acceasi ceara pe corp si in regiunea fetei. Ceara se aplica in diferite regiuni ale corpului cu ajutorul unei palete de lemn, tehnica de indepartare a parului fiind diferita de la o regiune la alta.

Citește și:  Herniile: clasificari, cauze si tratamente

Epilarea parului de prisos din regiunea fetei este o operatie care se executa in functie de regiune. Pentru indeparatrea parului de pe frunte, ca sa se mareasca fata si sa devina mai luminoasa, se procedeaza astfel: se leaga parul cu o fasa elastica, separand apoi cu pieptenele firele de par ce trebuie epilate.

Se dezinfecteaza locul cu lotiune dezinfectanta. Se foloseste o ceara speciala si o paleta mai mica de lemn. Se aplica benzi mai inguste, de circa 2 cm, avand grija ca temperatura cerii sa fie mult mai scazuta fata de cea pentru restul corpului. Se smulge banda cat este inca calda, dezlipind, prin apasare repetata, la un capat cu pulpa degetului. Se smulge rapid in sensul invers cresterii parului.

Cand epilarea trebuie efectuata pe toata regiunea fetei, se incepe mai intai cu regiunea submentoniera, apoi barba, mustata si la sfarsit obrajii si fruntea. Se dezinfecteaza pielea cu lotiune dezinfectanta; se face o sedinta de minim un minut cu electrodermul, se aplica benzile dupa tehnica cunoscuta. La mustata, fasiile de ceara se smulg din ambele parti pe rand, sustinand muschiul respectiv. Dupa operatie, se dezinfecteaza pielea cu lotiune dezinfectanta, se pudreaza cu pudra sulfamidata si se face din nou o sedinta de minim 2 minute cu electrodul plat al electrodermului.

In cazul in care pielea este sensibila, iritabila, cu fire de par groase care prin smulgere au lasat porii deschsi, pot aparea pe piele emente superficiale de foliculita. Se recomanda punerea unor comprese cu rivanol sau cu musetel si apoi atingerea porilor cu alcool iodat, pudrand ulterior cu pudra sulfamidata.

Epilarea pe ceafa se executa astfel: se leaga parul cu un coltar, ridicandu-l in sus pentru a elibera ceafa. Se separa cu un pieptene firele de par ce trebuie epilate, tinand seama in primul rand de estetica cefei; operatia trebuie facuta astfel incat parul sa aiba o terminatie frumoasa, armonioasa pe ceafa, in linie dreapta sau in unghi, dupa dorinta.

Se dezinfecteaza locul cu alcool alb, se face o scurta sedinta cu electrodul plat al electrodermului si apoi se aplica fasii de ceara cu ajutorul paletei, avand grija ca ceara sa nu aiba o temperatura prea ridicata. Se aplica benzile de ceara de fiecare parte a cefei in directia cresterii parului. Cu mana stanga se sustine regiunea din partea de jos a benzii, iar cu mana dreapta se smulge rapid banda de ceara, smulgerea facandu-se in sens invers cresterii firului de par.

Daca parul nu a fost indepartat perfect din prima aplicare, se repeta epilarea, insa benzile de ceara nu se aplica imediat, ci la un interval de 1-2 minute, pentru a nu sensibiliza prea mult regiunea. Se dezinfecteaza apoi pielea cu alcool alb, se pudreaza cu pudra sulfamidata, peste care se efectueaza din nou o sedinta cu electrodul plat al electrodermului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.