Colita ulcerativa este o afectiune care se desfasoara la nivelul intestinului, reprezentand o boala inflamatorie a acestuia, care se manifesta prin ulceratii la nivelul intestinului gros. Gravitatea bolii este manifestata prin zonele afectate: partea stanga a colonului si rectul, sau chiar afectarea intregului colon.
Zonele de colon afectat vor indica medicului gravitatea bolii in functie de fiecare pacient. Colita extensiva este insotita de simptome mai grave decat colita care afecteaza in mod exclusiv rectul. Multi bolnavi nu prezinta simptome, desi boala le afecteaza colonul. Aceasta afectiune este una dintre cele mai comune boli inflamatorii intestinale, fiind totodata si cea mai frecventa.
Cauzele colitei ulcerative
Nu sunt cunoscute cauzele acestei boli, studiile sugerand doar ca aceasta poate fi cauzata de raspunsuri anormale ale sistemului imun la bacterii intestinale. Conform studiilor, bolile produse de bacterii si virusuri pot fi responsabile de bolile inflamatorii intestinale precum colita. Colita ulcerativa se transmite in familie si unele persoane au o tendinta genetica de a dezvolta aceasta afectiune de-a lungul vietii, daca vor fi expusi la stimuli ai sistemului imun.
Ce simptome are afectiunea?
Printre semnele care arata existenta acestei boli se afla:
- Sangerarile rectale insotite de dureri la nivelul rectului si nevoia de a folosi des toaleta
- Diaree ori scurgeri rectale (10-20 scaune pe zi)
- Constipatie
- Crampe abdominale insotite de sensibilitatea abdomenului la palpare
- Scaderea poftei de mancare
- Scaderi in greutate
- Febra si senzatia de slabire
- Anemie cauzata de sangerari si sindromul inflamator intestinal
- Dureri articulare sau de ochi
- Iritatii cutanate
- Boli hepatice.
Simptomele de mai sus nu sunt insa specifice strict colitei ulcerative, acestea putand semnala prezenta altor afectiuni la nivelul sistemului digestiv precum: boala Crohn, sindromul intestinului iritabil, diverticulita sau cancerul colorectal (specific persoanelor in varsta).
Cum evolueaza boala
Odata ce aceasta afectiune a intestinului s-a instalat, evolutia sa va fi diferita in functie de fiecare persoana. In timp ce unii bolnavi au simptome minore, altii sufera de manifestari severe ale bolii care ridica riscuri mari. Colita ulcerativa are stagii de dezvoltare ca orice boala si poate fi usoara, moderata sau severa.
In plus, afectiunea poate fi clasificata drept dependenta de corticosteroizi, independenta de corticosteroizi sau in remisiune. Pe deasupra, afectiunea poate fi clasificata si in functie de zona afectata: partea stanga a colonului (colita distala sau stanga), rectul (proctita), sau intregul colon (pancolita sau colita extensiva).
Studiile efectuate spun ca nu mai putin de 55% din bolnavii ce sufera de colita ulcerativa au si probleme la nivelul rectului. La copii, pancolita este cea mai frecventa forma a bolii si are drept simptome – pe langa cele de mai sus – si pubertatea care apare la varste tarzii si intarzieri de crestere.
Factori de risc si complicatii
Persoanele care au rude in familie ce se confrunta deja cu aceasta efectiune sunt mai predispuse la aceasta, in special daca rudele de gradul 1 au dezvoltat colita.
Printre complicatiile bolii se numara colita sclerozanta primitiva care se produce prin inflamatia si cicatrizarea ductelor biliare (caile care transporta bila, secretia ficatului, catre intestinul subtire).
O alta complicatie a colitei ulcerative este si megacolonul toxic, afectiune ce se produce din cauza inflamatiei si a ulceratiilor de la nivelul colonului. Se produc iritatii ale muschiului colonului si musculatura se intinde, colonul ajungand sa se dilate foarte mult. Aceasta afectiune este una riscanta si necesita interventie imediata.
Colitele ulcerative netratate pot duce si la stricturi ale colonului, care ingreuneaza pasajul intestinal.
Pentru bolnavii cu colita ulcerativa va creste si riscul cancerului intestinal si poate aparea pericardita sau cicatrizari ale peretilor pancreasului. In plus, pot aparea comunicari anormale intre intestin si alte organe. Aceste riscuri sunt insa relativ mici.
Multi bolnavi de colita sufera si de sindromul colonului iritabil, o afectiune insotita adesea de dureri abdominale, constipatie sau diaree. Femeile care au aceasta boala pot ramane insarcinate si pot aduce pe lume copii sanatosi, efectele bolii fiind mai greu de suportat in primele trei luni de sarcina.
Cand mergem la medic?
Daca aveti simptomele de mai sus este recomandat sa va faceti un consult la medicul de familie, internist, gastroenterolog sau chirurgul specialist in chirurgie generala. In cazul in care suferiti deja de colita ulcerativa si aveti una sau mai multe din urmatoarele simptome, este recomandat sa revizitati medicul:
- Ameteala, tahicardie, lipotimie
- Febra de peste 38%C
- Frisoane
- Scaune cu sange, moi
- Dureri abdominale severe insotite sau nu de balonare
- Deshidratare severa
- Episoade repetate de voma
- Colectii purulente care se scurg din anus
- Dureri si inflamatii in zona anala
- Lipsa tranzitului intestinal (lipsa scaunelor si gazelor).
Aceste simptome pot semnala inrautatirea bolii, prezenta unei boli aditionale colitei. Nu trebuie amanate vizitele la medic in cazul inrautatirii simptomelor afectiunii deoarece creste riscul aparitiei complicatiilor bolii. Cosultul de specialitate nu trebuie sa lipseasca nici in perioadele de remisie ale bolii.
Cum se descopera boala
Colita ulcerativa nu este greu de diagnosticat pentru ca afecteaza, in general, numai colonul si rectul, iar semnele sale cele mai evidente sunt modificari ale scaunului. Atat rectul cat si colonul pot fi investigate prin colonoscopii si sigmoidoscopii. Aceste investigatii implica folosirea unor camere de luat vederi pentru ca intestinul gros sa poata fi investigat. Prin intermediul acestor examinari pot fi prelevate probe de biopsie ale tesutului intestinal.
Printre examinarile utile in depistarea colitei ulcerative se afla:
- Clisma baritata
- Radiografiile abdominale
- Rezonanta magnetica nucleara (RMN)
- Tomografia computerizata
- Culturile si analiza microscopica a scaunului
- Investigarea sedimentului urinar
- Biopsiile intestinale.
Studiile arata ca nu mai putin de 10% din cei care semnaleaza simptomele bolii nu sunt diagnosticati cu colita ulcerativa sau cu boala Crohn, acestia suferind de o colita ramasa neclasificata ce reprezinta o combinatie a simptomelor celor doua boli frecvent intalnite.
Tratamentul
Tratamentul colitei depinde de stadiul bolii si include medicatia necesara controlarii simptomelor bolii. Cum multi pacienti au simptome destul de severe, un tratament aditional va fi necesar alaturi de terapia chirurgicala. Terapia are drept scop diminuarea simptomelor si oprirea episoadelor acute, tratarea complicatiilor bolii si prevenirea noilor crize.
In cazul in care colita ulcerativa nu are simptome sau se afla in remisie, nu este nevoie de un tratament medicamentos. Simptomele usoare pot fi tratate cu medicamente pentru intervenirea remisiei, care poate fi mult mai usor de tinut in frau. Simptomele usoare raspund bine la tratament antidiareic si la modificari ale dietei. Pentru a se obtine remisiunea, se recurge de cele mai multe ori la tratamentul cu corticosteroizi. Aminosalicilatii sunt administrati dupa remisia bolii pentru a o mentine prin diminuarea inflamatiei din intestin.
Simptomele severe ale colitei ulcerative au nevoie de tratament cortizonic pentru a mentine inflamatia sub control. Terapia imunomodulatoare este de folos in cazurile severe in care celelalte tratamente nu au efectul scontat. Acest tratament are insa si efecte secundare precum cresterea riscului de osteoporoza.
Tratament in agravarea bolii
In cazul in care colita ulcerativa se agraveaza, este necesara spitalizarea. In cazul in care terapia medicamentoasa nu are efect, se va recurge la terapia chirurgicala.
Medicamente
Terapia de baza a afectiunii colonului include medicamentatie care controleaza si previne inflamatia intestinala, ajutand la:
- Instalarea remisiunii
- Diminuarea simptomelor bolii
- Vindecarea tesuturilor afectate de boala
- Amanarea chirurgiei.
Terapia medicamentoasa folosita depinde de severitatea afectiunii si de stadiul bolii, de locatia afectata si de eventualele complicatii. In prima faza se recurge la aminosalicilati, urmand ca mai apoi sa se treaca la corticoterapie in cazul in care boala nu remite.
O curiozitate este faptul ca plasturii cu nicotina ajuta in cazul colitei ulcerative, nestiindu-se insa cum reusesc substantele acestora sa influenteze boala. Acesti plasturi nu trebuie folositi in sens larg pentru ca nicotina provoaca dependenta.
Tratamentul chirurgical este ultima solutie in cazul in care boala nu remite. Bolnavii de pancolita vor trece prin operatii chirurgicale in urma carora colonul va fi indepartat. Cum colita ulcerativa se desfasoara la nivelul colonului, indepartarea acestuia va duce la vindecarea bolii.
Indepartarea chirurgicala a colonului implica una din urmatoarele terapii:
- Ileostomie (rect si intestin gros indepartate)
- Anastomoze ileorectale sau ileoanale (se indeparteaza colonul)
- Ileostomie cu supapa (se indeparteaza colonul si se creeaza un rezervor cu valva la intestinul subtire).
De obicei, interventiile chirurgicale legate de colita ulcerativa sunt programate, doar in cazurile de urgenta, cu complicatii grave, ajungandu-se la chirurgie neprogramata.
Alternative
Pe langa tratamentul medicamentos, nu de putine ori, pacientii apeleaza si la tratamentele netraditionale. Cum nu exista niciun produs medicamentos care sa duca la vindecarea bolii, chirurgia fiind singura solutie, pacientii apeleaza si la medicina alternativa pentru ca:
- Au probleme emotionale cauzate de boala cronica
- Calitatea vietii este afectata de simptomele bolii si de impactul acesteia asupra vietii
- Problemele cauzate de efectele adverse ale medicatiei.
Printre tratamentele alternative ale colitei ulcerative sunt incluse:
- Diete si suplimente nutritive (probiotice)
- Vitamine (D, B12)
- Ierburi terapeutice (ging seng, aloe)
- Masaj
- Tratamente chiropractive.
Dintre toate aceste tratamente alternative, singurul care are efecte atestate stiintific sunt probioticele. In pus, studiile arata ca si alte suplimente alimentare pot avea efecte bune asupra bolii.