Coloana dureroasa

0
353
Coloana dureroasa

La nivelul coloanei vertebrale sunt o serie de muschi si nervi, care in momentul cand sunt iritati dau dureri de coloana. Acest simptom – coloana dureroasa – poate fi localizat la diferite niveluri: durere lombara, cervicala, sacrala, toracica, coccigiana. De asemenea  poate aparea in diferite boli: spondiloze, spondilartroze, nevralgii, diverse neoplazii, discopatii, metastaze, contuzii, traumatisme, fracturi la nivelul coloanei, diferite forme de stres, si altele.

In urma unor eforturi exagerate sau dupa un traumatism apare sensibilitate la palpare, senzatia de coloana dureroasa, mai ales in timpul noptii. Durerea poate iradia in coapse si fese. Aceste simptome arata ca a avut loc intinderea muschilor spatelui. Este necesara odihna, repaus cateva zile si pentru ameliorarea durerii se iau analgezice. O metoda de tratament pentru prevenirea acestor probleme in viitor este fizioterapia, ce include bai calde si reci, insotite de masaj bland si exercitii fizice.

Persoanele care au dureri lombare cronice, ce vin si trec timp de luni sau ani, trebuie sa apeleze la un medic de specialitate, deoarece acesta este un posibil defect de aliniere a coloanei vertrebrale. Cauza principala ar putea fi lipsa de tonus muscular la nivelul spatelui sau abdomenului, artroza sau obezitatea.

Cand durerea de coloana apare brusc si iradiaza de-a lungul unui picior dupa efort fizic intens, dupa ridicarea unor obiecte grele, tuse, stranut, rasuciri, se intensifica cand persoana se apleaca in fata si se amelioreaza in pozitia culcat, este semnul unei rupturi de disc, alunecare de disc, sau hernie de disc.

Tratamentul consta in repaus la pat, analgezice, fizioterapie si uneori purtarea unei centuri de sustinere. Uneori aceste probleme ale discurilor intervertebrale pot conduce la o serie de probleme, precum: sciatica, incontinenta urinara, incontinenta fecala. Dintre terapiile alternative, acupunctura si chiropractica pot fi utile. In unele cazuri este necesara interventia chirurgicala, daca o parte a discului apasa pe un nerv.

Spondiloza sau artroza coloanei vertrebrale se manifesta prin aparitia durerii si sensibilitatii spatelui mai ales la palparea acestuia, dureri ale coapselor si feselor, dificultati la aplecare sau in general la miscarea spatelui. Pentru calmarea durerii sunt indicate medicamente antiinflamatorii. De asemenea sunt utile: repausul, caldura si fizioterapia. Spondiloza poate fi cauzata de traumatisme, suprasolicitare sau imbatranire.

probleme cu coloana

Senzatia de coloana dureroasa pate fi o problema asociata sarcinii. Dupa patru luni de sarcina pot aparea dureri in zona lombara la o femeie gravida. Trebuie purtata incaltaminte adecvata care sa sustina greutatea corpului, postura sa fie corecta, sa se doarma pe o saltea tare, sa se ridice corect greutatile. Pot fi utile si alte metode de tratament, ca de exemplu: masajul, presopunctura si chiropractica.

Citește și:  Operatia cezariana - argumente pro si contra

Osteoporoza creeaza dureri ascutite de obicei intr-o regiune fixa a coloanei. Pentru prevenirea accentuarii pierderii de substanta osoasa, femeilor dupa menopauza le este recomandata terapia de substitutie hormonala. Oseoporoza apare mai ales la femeile cu varsta peste 60 ani, la persoanele care stau in scaun cu rotile sau sunt imobilizate la pat. Este obligatoriu sa nu se fumeze, sa nu se consume alcool, alimentatia sa contina putine proteine si grasimi animale, sa se faca gimnastica.

Durerile lombare pot fi cauzate de o infectie renala. In acest caz apare si febra, greata, varsaturi si mictiuni dureroase. Infectia renala se vindeca prin tratamentul imediat cu antibiotice. Antibioticele trebuie luate pe toata durata prescrisa de medic.

Stenoza spinala se manifesta prin dureri de coloana, de coapse, fese sau gambe, care apar la mers sau urcatul scarilor, se amelioreaza in pozitia sezand sau in lipsa miscarilor. Durerea de coloana este cauzata de o ingustare a canalului spinal, in locul unde trece un nerv. Trebuie modificata pozitia. De asemenea scaderea in greutate, exercitiile fizice pentru abdomen pot fi utile. In cazuri mai grave este necesara interventia chirurgicala.

Daca o persoana cu varsta intre 20-40 ani are o durere de coloana ce se intensifica mai ales dimineata, este semn ca ea sufera de spondilita anchilozanta. Tratamentul consta in medicamente antiinflamatorii, masaj, fizioterapie si exercitii fizice. Tratamentul este foarte important, deoarece el previne evolutia bolii spre fuzionarea articulatiilor, rigidizarea coloanei.

Un caz mai grav este cel al unei tumori, care poate fi semnalata prin durere de coloana ce apare mai ales noaptea si care nu se amelioreaza in pozitia culcat. Este necesara diagnosticarea de catre medic si stabilirea tratamentului. Tumora ce provoaca dureri este de obicei voluminoasa. Ea poate fi maligna sau benigna. Acest tip de cancer apare mai mult la persoanele care sufera deja de alt tip de cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.