Sunt cunoscute diferite boli si afectiuni care determina reactii congestive, modificari circulatorii in anumite zone: faringe, mucoasa nazala, bronhii, trahee, alveole si altele.
Gripa creeaza congestia nazala, febra inalta, cefalee, durere la nivelul fetei, mai ales deasupra sprancenelor sau a ochilor, in obraji sau de o parte si de alta a septului nazal, la maxilarul superior sau dinti, uneori secretie nazala purulenta. Unele tipuri de virus produc si alte simptome: greata, varsaturi, diaree, indigestie. De asemenea, mai ales la copii, pot aparea ganglioni limfatici mariti la nivelul gatului si probleme respiratorii (sufocare, respiratie suieratoare).
Congestia la nivelul capului si toracelui poate fi determinata de guturai. In acest caz nasul curge sau este infundat, apar dureri in gat, senzatie de gat uscat, dureri de cap, oase si muschi, stranut, secretie nazala fluida, la inceput clara apoi devine groasa si galben-verzui. Primele simptome ale acestei boli sunt iritabilitatea si nelinistea. Guturaiul dureaza o saptamana. Simptomele pot fi ameliorate de multe ori cu vitamina C.
Infectia sinusurilor determina congestia mucoasei nazale, cefalee, nas infundat, durere la nivelul fetei, deasupra si in spatele sprancenelor, durere intre ochi si deasupra ochilor, in obraji, dureri de dinti sau in maxilarul superior, langa septul nazal. Durerea de sinusuri se intensifica daca persoana in cauza se apleaca in fata. De asemenea, apasarea sau zdruncinarea zonei sensibile provoaca dureri. Uneori apare febra inalta si transpiratie urat mirositoare. Infectia sinusurilor poate fi cauzata si de un abces sau un dinte aflat in stare avansata de cariere.
Pneumonia determina congestia pulmonara. Simptomele acestei boli sunt: respiratie dificila, provocata de inflamarea tesutului pulmonar, frisoane, febra, dureri musculare si toracice, tuse, inflamarea ganglionilor limfatici ai gatului. Sunt mai multe tipuri de pneumonie, toate foarte grave. Pentru un diagnostic si tratament adecvat se consulta un medic de specialitate. Uneori, in cazuri foarte grave, pneumonia poate fi mortala la sugari si batrani. In general, in urma tratamentului, majoritatea pacientilor isi revin complet.
Congestia este provocata si de bronsita cronica. Aceasta se manifesta prin dificultati de respiratie, datorita excesului de mucus in plamani, respiratie suieratoare, tuse cu expectoratie, galbena, alba sau verde, care persista si este de lunga durata. Cand apar astfel de simptome, trebuie mers la medic pentru stabilirea tratamentului. Este obligatoriu sa se renunte la fumat si la substante iritante.
Bronsita acuta este o alta boala care provoaca congestie, tusea profunda si seaca devine productiva dupa 2 zile. Apare senzatie de durere si constrictie in torace, uneori durere in stern in timpul cand se respira profund, astenie, febra si frisoane. Daca in sputa apar striuri de sange, sau daca simptomele dureaza mai mult de o saptamana se merge la medic. Crizele de bronsita acuta pot fi provocate de mediul inconjurator, de aerul poluat, umezeala si frig. Uneori crizele de bronsita acuta care recidiveaza duc la bronsita cronica.
Abcesul pulmonar creeaza tuse cu expectoratie purulenta, urat mirositoare si groasa, de culoare verzuie si striata cu sange, febra peste 38,5°C, frisoane, transpiratie, pierderea poftei de mancare. Abcesele pulmonare sunt cauzate de tulburari dentare sau alte infectii si in general sunt tratate cu antibiotice. Cand se respecta corect tratamentul medical, abcesul pulmonar poate fi vindecat complet, fara interventie chirurgicala. Cand nu este tratat corect, el devine cronic si poate duce la complicatii.
Congestia nazala permanenta apare in cazul unei afectiuni numita febra fanului. Aceasta are simptome specifice: nasul este infundat cu secretie apoasa, apar stranuturi frecvente, cefalee, epuizare, mancarimi ale ochilor si planseului bucal, insomnie, iritabilitate. In acest caz trebuie evitate anumite substante transmise pe calea aerului: praf, polen, mucegai, par de animale – care pot induce o reactie alergica. Simptomele febrei fanului pot fi ameliorate prin numeroase medicamente. Unele insa dau efecte secundare, ca de exemplu somnolenta.